Weerpraatje van vrijdag 22 juni:

We zitten aan de oostflank van een hoog boven de Britse Eilanden. Boven Nederland trekt een zwakke storing richting het zuidoosten en die schampt de oostelijke delen van Vlaanderen. Bij ons staat een stevige, maar afnemende noordelijke stroming die koele lucht aanvoert. De komende dagen breidt het Britse hoog zich in onze richting uit en komt volgende week boven ons te liggen. Daardoor wordt de stroming oostelijker en de aangevoerde lucht veel warmer waardoor we aan het begin van een lange droge en zomerse periode staan.

Vandaag blijven we in die koele noordelijke tot noordwestelijke stroming zitten waar we gisteren al zijn in terechtgekomen. Het blijft aan de koele kant met maxima die weer niet veel hoger uitkomen dan tot rond een 17-tal graden aan zee en 18, hoogstens 19 op beschutte plekken landinwaarts. Er is nog steeds veel wind uit het noorden, al zal die toch net wat minder hard waaien dan gisteren het geval was en zeker in de loop van de namiddag verder in kracht afnemen. Er zijn nog uitschieters mogelijk, vooral aan de kust, maar die nemen wel geleidelijk in kracht af. Het algemene weerbeeld is nochtans zeker niet zo slecht te noemen. Het is wisselend bewolkt en droog. Vooral landinwaarts verschijnen er later op de dag wel tijdelijk weer wat meer wolkenvelden, maar aan zee blijft het vrij zonnig tot zonnig.

Vanavond en vannacht neemt de wind verder af en gaat liggen. Ook aan zee wordt het dan veel rustiger. De temperaturen zitten tegen de ochtend rond minima van een 8 à 9 graden landinwaarts en rond een graad of 10 aan zee. Het blijft licht bewolkt tot helder.

In het weekeind worden de maxima geleidelijk aan wel wat hoger naarmate de tijd vordert. We zitten dan nog steeds aan de oostflank van een hoog boven de Britse Eilanden dat langzaam dichterbij komt. De stroming is ook dan nog noord, geleidelijk wat meer noordoost en de wind neemt wel fors in kracht af. Er hoort daarbij een wisselende hoeveelheid bewolking met opklaringen en wolkenvelden. Aan de kust overheerst duidelijk de zon en zijn er veel minder tot zelfs geen wolken. Landinwaarts kunnen er zich in de loop van de dag telkens tijdelijk een aantal stapelwolken vormen. Het blijft ook volledig droog. Eerst is het nog een 17-18 graden aan zee tot 19-20 landinwaarts, maar tegen zondag moet dat toch overal een graad of 2 hoger kunnen worden.

Na het weekeind komt het Britse hoog onze kant op. Dat zal het begin worden van een hoog zomerse week die zal inzetten met gaandeweg steeds hoger oplopende temperaturen. Die bereiken volgende week al snel een zomerse waarde van 25 graden en mee en kunnen tegen het eind van de week uitlopen op maxima die in de buurt van een tropische 30 graden zullen uitkomen. We houden het daarbij droog en de zon zal volop meespelen. Er komt dan ook na deze koele dagen een zomerse periode in optima forma aan!

Samenvattend voor vandaag: Vandaag is nog een koele dag met eerst nog een stevige noordelijke wind, maar die neemt af in kracht. Het is nog koel met maxima tussen 16 en 18 graden. Er is wel volop zon aan zee, landinwaarts komen enkele wolkenvelden voor.

Geert, vrijdag 22 juni, 06.25 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen