Weerpraatje van donderdag 21 juni:

Enkele zwakke storingen trekken vandaag aan de oostflank van een Brits hoog over onze omgeving, in een stevige noordelijke setting. Die voert koele lucht aan. Het Britse hoog komt de komende dagen heel langzaam dichterbij en zal vanaf volgende week over onze omgeving komen te liggen. De aangevoerde lucht wordt daardoor minder koel en vanaf volgende week zelfs ronduit zomers warm. We evolueren dan ook naar een diep zomerse setting in de loop van het weekend en vooral volgende week met een zeer lange warme en droge periode die op komst is.

Vandaag start grijs met veel lage wolken. Er moet dan ook eerst een zwak frontje door onze omgeving passeren met eerst nog veel bewolking. We houden het daarbij ook overwegend of helemaal droog, al is een enkel licht en plaatselijk buitje evenwel niet volledig uit te sluiten. Dit zal echter toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. In de loop van de dag trekt de bewolking dan vervolgens weer open vanaf de kust en met een dan naar noord gedraaide wind komen er weer brede opklaringen binnen. Die noordelijke wind voert dan wel fors koelere lucht aan dan op woensdag. De maxima komen aan de kust waarschijnlijk niet veel verder dan tot 17 graden. Landinwaarts is dat een graadje meer tot 18 graden, maar de 20 graden zal te hoog gegrepen zijn en wordt morgen nergens bereikt! Bovendien trekt die noordelijke wind ook fors aan en gaat vrij krachtig waaien boven land, terwijl dat aan de kust krachtig kan zijn. Er zijn zeker daar ook vlagerige momenten van de wind waarbij die gemakkelijk eens tot een 50 km per uur kan uitschieten.

Voor de cijferliefhebbers onder ons: om 12.07 uur lokale tijd vanmiddag, begint officieel de astronomische zomer! Op dat moment staat de zon bij ons het hoogste aan de hemel ūüėČ

Vanavond en vannacht is het vervolgens wisselend bewolkt. De wind is dan iets meer noordwestelijk van richting en blijft vrij stevig doorwaaien. Boven land staat er dan nog steeds een matige wind, aan zee kan die mogelijk nog wel eens tot vrij krachtig uitschieten. De temperaturen zijn koeler dan de voorbije dagen, maar vooral door de doorstaande wind koelt het niet zo sterk af. We houden gemakkelijk een 12 graden vast aan de kust, landinwaarts een 9 tot 10 graden.

Ook morgen blijven we in die koele noordelijke tot noordwestelijke stroming zitten. Het blijft aan de koele kant met maxima die ook morgen niet veel hoger uitkomen dan tot rond een 17-tal graden aan zee en 18, hoogstens 19 landinwaarts. De wind neemt dan wel in de loop van de dag in kracht af en wordt weer meer noordelijk. Het algemene weerbeeld is nochtans zeker niet zo slecht te noemen. Het is wisselend bewolkt en droog.

In het weekeind worden de maxima geleidelijk aan wel wat hoger naarmate de tijd vordert. We zitten aan de oostflank van een hoog boven de Britse Eilanden dat langzaam dichterbij komt. De stroming is ook dan nog noord, geleidelijk wat meer noordoost en de wind neemt wel fors in kracht af. Er hoort daarbij een wisselende hoeveelheid bewolking met opklaringen en wolkenvelden. Het blijft ook volledig droog. Eerst is het nog een 17-18 graden aan zee tot 19-20 landinwaarts, maar tegen zondag moet dat toch overal een graad of 2 hoger kunnen worden.

Na het weekeind komt het Britse hoog onze kant op. Dat zal het begin worden van een hoog zomerse week die zal inzetten met gaandeweg steeds hoger oplopende temperaturen. Die bereiken volgende week al snel een zomerse waarde van 25 graden en mee en kunnen tegen het eind van de week uitlopen op maxima die in de buurt van een tropische 30 graden zullen uitkomen. We houden het daarbij droog en de zon zal volop meespelen. Er komt dan ook na deze koele dagen een zomerse periode in optima forma aan!

Samenvattend voor vandaag: Vandaag is een koele dag met eerst veel bewolking, later klaart het geleidelijk aan op vanaf de kust. De maxima zitten daarbij rond koele waarden van 17 tot 18 graden en er is vooral veel wind, erg veel wind. Die komt matig tot vrij krachtig, aan zee tijdelijk krachtig opzetten uit een noordelijke richting.

Geert, donderdag 21 juni, 06.15 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen