Weerpraatje van woensdag 20 juni:

We zitten aan de noordflank van een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren. Restanten van storingen trekken daar nog steeds langszij. Vanaf morgen kantelt het hoog wat en komen we tijdelijk in een koele en stevige noordelijke stroming terecht. Vervolgens komt tegen het eind van het weekeind en volgende week het hoog onze kant op en vormt zich een apart filiaal in onze buurt waardoor vanaf maandag een diep zomerse setting op de weerkaarten verschijnt.

Vandaag hebben we te maken met een – zoals verwacht – grijze start van de dag. Dat is echter tijdelijk en het wordt gaandeweg een flink stuk beter. Er is dus eerst wel nog veel bewolking om de dag af te trappen. Die kan ook weer erg hardnekkig zijn en heeft zeker aan de kust en in het noordwesten weer heel wat moeite om op te breken. Uiteindelijk lukt dat wel en komen er overal geleidelijk brede opklaringen aan te pas. Het pakket wolken is zeker landinwaarts niet zo heel dik, dus daar komt de zon er al vrij snel doorheen. Aan de kust en in het noordwesten is dat pas later op de dag. Met het doorbreken van de zon gaan de temperaturen ook weer een stuk hoger zitten. Vooral landinwaarts. De kust blijft door een wind van zee echter (opnieuw) wat achter in maxima en daar zitten die rond een graad of 20-21. Landinwaarts lopen de maxima snel verder op en kunnen naar 22-23 graden gaan in grote delen van West-Vlaanderen, maar verder landinwaarts lopen die nog wat verder op en kunnen naar een 24 graden oplopen, misschien wel tot 25 in de oostelijke helft van Oost-Vlaanderen alhoewel die zomerse waarde waarschijnlijk toch net te hoog gegrepen zal zijn voor vele plekken. De stedelijke gebieden maken daar wel kans op. De wind is bij dat alles zuidwestelijk en waait meest matig, maar wordt later meer west van richting. Aan de kust draait die onder invloed van een zeebries naar het noordwesten.

Vanavond is het eerst nog lang erg aangenaam warm. De temperaturen dalen maar langzaam en gaan pas in de nacht geleidelijk aan verder dalen naar een minimale waarde die tegen de ochtend rond een 14 tot 15-tal graden zal zitten. Tegen dan wurmt zich opnieuw een zwakke storing door onze omgeving met alweer veel wolken die komen opzetten vanaf de kust en zelfs kans op een plaatselijk licht buitje.

Morgen moet dat zwakke frontje nog door onze omgeving met eerst nog veel bewolking, maar het blijft ook dan overwegend of helemaal droog. Een enkel licht en plaatselijk buitje is evenwel niet volledig uit te sluiten, maar zal toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. In de loop van de dag trekt de bewolking dan vervolgens weer open vanaf de kust en met een dan naar noord draaiende wind komen er weer brede opklaringen binnen. Een naar noord tot noordwest gedraaide wind voert dan wel fors koelere lucht aan dan op woensdag. De maxima komen aan de kust waarschijnlijk niet veel verder dan tot 17-18 graden. Landinwaarts is dat een graadje meer, maar de 20 graden zal te hoog gegrepen zijn en wordt morgen nergens bereikt! Bovendien trekt die noordelijke wind ook fors aan en gaat vrij krachtig waaien boven land, terwijl dat aan de kust krachtig kan zijn.

Vrijdag tot en met zondag blijven we in die koele noordelijke tot noordwestelijke stroming zitten. Het blijft aan de koele kant, al worden de maxima geleidelijk aan wel wat hoger naarmate de tijd vordert. We zitten aan de oostflank van een hoog boven de Britse Eilanden en dat hoog aarzelt wat om dichterbij te komen, waardoor we langer met een noordelijke aanvoer blijven zitten dan het eerst naar uit zag. Er hoort daarbij een wisselende hoeveelheid bewolking met opklaringen en wolkenvelden. Het blijft wel droog. Eerst is het nog een 17-18 graden aan zee tot 19-20 landinwaarts, maar tegen zondag moet dat toch overal een graad of 2 hoger kunnen worden.

Na het weekeind heeft het Britse hoog wel uitbreidingsplannen en vormt zich zelfs een heus apart filiaal boven onze omgeving. Dat zal het begin worden van een hoog zomerse week die zal inzetten met gaandeweg steeds hoger oplopende temperaturen. Die bereiken volgende week al snel een zomerse waarde van 25 graden en meer.

Samenvattend voor vandaag: De dag begint grijs en we moeten wachten tot de zon doorbreekt, maar dat lukt uiteindelijk overal wel, al kan het aan de kust en in het noordwesten vrij lang duren. Vanmiddag wordt het wel overal zonnig bij maxima rond 21 graden aan zee tot rond 23-24 elders.

Geert, woensdag 20 juni, 06.15 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen