Weerpraatje van dinsdag 19 juni:

Staartjes van storingen blijven ons weer voorlopig beïnvloeden met veel wolken, maar weinig of geen neerslag. Morgen zorgt een wig van hoge luchtdruk tijdelijk voor een (veel) beter dag. Daarna komen we enkele dagen in een koele noordelijke stroming terecht. Na het weekeind zou het weerbeeld wel eens volledig om kunnen gaan. Een hogedrukgebied komt dichterbij en als alles goed valt, zou erg warme lucht ons later in de week kunnen gaan bereiken.

Het is ook vandaag weer wachten op de zon die er maar moeilijk door geraakt of zelfs niet. Er is de voorbije nacht immers weer – zoals verwacht – een dik pakket aan lage wolken binnengelopen. Die hangen samen met een zwak frontje dat door onze regio trekt en pas later op de dag komen er geleidelijk enkele verspreide opklaringen aan. De wind zit nog steeds in een westelijke hoek, maar waait toch duidelijk iets minder hard dan de vorige dagen. Het kan dan ook weer een graadje zachter worden dan vandaag en gisteren. Aan zee halen we echter opnieuw de 20 graden niet met maxima daar rond 18-19 graden. Landinwaarts zitten die maxima net vooraan de 20 graden. Eventueel kan er in de loop van vooral de ochtend en rond de middag weer tijdelijk hier en daar een klein beetje lichte motregen vallen. Net als gisteren, zijn die hoeveelheden echter extreem gering en eigenlijk zelfs gewoon niet meetbaat. Pas aan het eind van de middag neemt de kans op enkele heel schuchtere opklaringen geleidelijk aan wat toe vanaf de kust.

Vanavond en vannacht blijven wolkenvelden domineren. Zeker aan zee en in het noordwesten. Landinwaarts zou het tijdelijk wel wat kunnen gaan opklaren, maar later verschijnen ook daar weer lage wolken. De minima blijven aan de zachte kant met waarden die niet veel lager gaan zitten dan rond een 14 tot 15-tal graden. De wind blijft west tot zuidwest en waait nog zwak.

Morgen wordt het een flink stuk beter. Er is eerst wel nog veel bewolking om de dag af te trappen. Die kan ook weer erg hardnekkig zijn en heeft zeker aan de kust en in het noordwesten weer heel wat moeite om op te breken. Uiteindelijk lukt dat wel en komen er overal geleidelijk brede opklaringen aan te pas. Met het doorbreken van de zon gaan de temperaturen ook weer zitten. Vooral landinwaarts. De kust blijft door een wind van zee echter (opnieuw) wat achter in maxima en daar zitten die rond een graad of 20-21. Landinwaarts lopen de maxima snel verder op en kunnen naar 22-23 graden gaan in grote delen van West-Vlaanderen, maar verder landinwaarts lopen die nog wat verder op en kunnen naar een 24 graden oplopen, misschien wel tot 25 in de oostelijke helft van Oost-Vlaanderen. De wind is zuidwestelijk, maar wordt later meer west van richting. Aan de kust draait die onder invloed van een zeebries naar het noordwesten.

In de nacht naar donderdag wurmt zich dan opnieuw een zwakke storing door onze omgeving met alweer veel wolken en kans op een plaatselijk licht buitje. De minima blijven zacht met waarden die weer niet veel lager uitkomen dan rond 14 tot 15 graden.

Donderdag moet dat zwakke frontje nog door onze omgeving zou met eerst nog veel bewolking, maar het blijft ook dan overwegend of helemaal droog. In de loop van de dag trekt de bewolking open en met een dan naar noord draaiende wind komen er weer brede opklaringen binnen. Een naar noord tot noordwest gedraaide wind voert dan wel fors koelere lucht aan dan op woensdag. De maxima komen aan de kust waarschijnlijk niet veel verder dan tot 17-18 graden. Landinwaarts is dat een graadje meer, maar de 20 graden zal te hoog gegrepen zijn.

Vrijdag tot en met zondag blijven we in die koele noordelijke tot noordwestelijke stroming zitten. Het blijft aan de koele kant, al worden de maxima geleidelijk aan wel wat hoger naarmate de tijd vordert. We zitten aan de oostflank van een hoog boven de Britse Eilanden en dat hoog aarzelt wat om dichterbij te komen, waardoor we langer met een noordelijke aanvoer blijven zitten dan het eerst naar uit zag. Er hoort daarbij een wisselende hoeveelheid bewolking met opklaringen en wolkenvelden. Het blijft wel droog. Eerst is het nog een 17-18 graden aan zee tot 19-20 landinwaarts, maar tegen zondag moet dat toch overal een graad of 2 hoger kunnen worden.

Na het weekeind heeft het Britse hoog wel uitbreidingsplannen en zou het weer zomers warm kunnen worden.

Samenvattend voor vandaag: Het blijft grijs. Eventueel valt er hier of daar weer wat (amper meetbare) lichte motregen. De maxima zitten rond 18-19 graden aan zee en hoogstens rond 20 graden elders. Er staat de hele dag een meest matige, later wel afnemende wind uit een zuidwestelijke richting. Pas aan het eind van de middag komen er enkele schuchtere opklaringen piepen.

Geert, dinsdag 19 juni, 06.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen