Weerpraatje van maandag 18 juni:

De luchtdruk boven Zuid-Europa is hoog, boven Noord-Europa is die laag. Wij zitten daar tussenin in een gebied waar enkele zwakke storingen doortrekken. Die zorgen voor veel wolken. Dat is ook morgen nog het geval. Vanaf woensdag breidt het het hogedrukgebied der Azoren zich in onze richting uit en houdt dan storingen geleidelijk aan op een afstand.

Vandaag start opnieuw net als gisteren, met erg veel bewolking. Een paar zwakke en oud fronten trekken van west naar oost over onze regio en zorgen voor veel wolken. Vanochtend trekt alvast een eerst zwak warmtefront over met erg veel bewolking en zelfs kans op wat lichte motregen of enkele regendruppels. Het zijn allemaal erg kleine, minimale hoeveelheden die niet of amper meetbaar zijn. Er staat daarbij een matige, aan zee soms vrij krachtige zuidwestelijke wind. De ochtend begint verder met temperaturen rond een 15-tal graden en veel hoger dan 18 graden komen we daarbij voorlopig niet uit. Vanmiddag trekt dan een zwak koufrontje door. Dat gaat ook weer met veel wolken gepaard en kans op een handvol druppels, maar ook niet meer dan dat. De temperaturen blijven aan de koele kant met amper 18 tot 19 graden. In de late middag stijgt de kans op enkele opklaringen die vanaf de kust kunnen gaan binnenlopen. De wind draait dan naar een iets meer westelijk gerichte hoek.

Vanavond en vannacht blijft er aanhoudend veel bewolking hangen. Er zijn in de avond eerst wel een aantal opklaringen mogelijk, maar dat is tijdelijk. Later in de nacht neemt de bewolking opnieuw toe op nadering van een volgende zwakke storing die morgen overdag zal doortrekken. De minima blijven daarbij wel aan de zachte kant en gaan niet veel lager zitten dan rond een 13-14 graden. Het blijft zwak tot matig waaien uit een westelijke tot zuidwestelijke richting.

Ook morgen is het wachten op de zon die er maar moeilijk door geraakt. Ook dan is er eerst een zwak frontje dat door onze regio trekt en pas later op de dag komen er geleidelijk opklaringen aan. De wind zit nog steeds in een westelijke hoek, maar waait toch duidelijk iets minder hard dan de vorige dagen. Het kan dan ook weer een graadje zachter worden dan vandaag en gisteren. Aan zee halen we echter opnieuw de 20 graden niet met maxima daar rond 18-19 graden. Landinwaarts zitten die maxima net vooraan de 20 graden.

Vanaf woensdag wordt het wel beter. De zon breekt weer door en de temperaturen gaan hoger zitten. Vooral landinwaarts. De kust blijft door een wind van zee echter (opnieuw) wat achter in maxima en daar zitten die rond een graad of 20-21. Landinwaarts lopen de maxima snel verder op en kunnen op woensdag alweer naar 22-23 graden gaan.

Donderdag zit er nog wat ruis op de verwachting in die zin dat ook dan een zwak frontje nog door onze omgeving zou trekken met eerst nog veel bewolking, maar het blijft droog. In de loop van de dag trekt de bewolking open en met een dan naar noord draaiende wind komen er weer brede opklaringen binnen. We halen dan weer maxima rond de 20 graden aan zee, landinwaarts vooraan de 20 graden.

Vrijdag en zaterdag worden vrij mooie tot mooie dagen met hoge maxima die zelfs weer zomers kunnen worden. We kunnen tot 25 graden halen en er is veel zon. Aan zee is het minder warm. De wind is noord tot noordoost.

Samenvattend voor vandaag: Er is vandaag erg veel bewolking met tijdelijk ook kans op wat lichte regen of motregen of een tijdelijk buitje. De maxima zitten rond 18-19 graden aan zee en hoogstens rond 20 graden elders. Er staat de hele dag vrij veel wind uit een zuidwestelijke richting. Pas aan het eind van de middag komen er enkele schuchtere opklaringen piepen.

Geert, maandag 18 juni, 06.25 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen