Weerpraatje van zaterdag 16 juni:

We zitten vandaag en morgen nog altijd met wat restanten van oudere storingen in onze buurt en die kunnen van tijd tot tijd voor vrij veel wolkenvelden zorgen met zelfs kans op een enkel drupje regen of een buitje. Ook maandag en dinsdag liggen staartjes van storingen in de buurt, daarna neemt de invloed van het hogedrukgebied der Azoren op ons weer toe.

Vandaag is het net als gisteren ook wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden. Die wolken kunnen van tijd tot tijd hardnekkig en overheersend zijn, zeker in de ochtend wanneer een zwak en oud frontje in de buurt ligt. In de namiddag trekt dat frontje weg en komen er wat meer opklaringen. Bij ons blijft het ook droog of zo goed als. Er is een kleine kans op lokaal eens een handvol druppels, maar dat zal amper meetbaar zijn. Vanochtend is het eerst nog koel, maar de temperaturen lopen gaandeweg op en de maxima zitten daarbij vanmiddag rond of vooraan de 20 graden, maar kunnen tijdens langere zonnige periodes landinwaarts alweer naar een 22-23 graden oplopen. Een nog steeds zuidwestelijke wind voert immers relatief zachte lucht aan. Die zuidwestelijke wind kan aan de kust wel van tijd tot tijd tot vrij krachtig tippen.

De nacht naar zondag verloopt ook droog en wisselend bewolkt bij minima rond een 10 tot 12 graden. Nadat er in de avond eerst meer opklaringen waren, neemt dan later in de nacht wel de bewolking weer toe.

Morgen verloopt een beetje zoals vandaag met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen en het blijft ook dan droog of zo goed als. Er is nog steeds een minieme kans op die heel enkele bui, maar de meeste plekken houden het volledig droog. De wind is eerst nog west tot zuidwest, maar zoekt gaandeweg de dag dan weer een meer west tot noordwestelijke richting op en voert iets minder warme lucht aan met maxima die aan zee weer rond 18-19 graden gaan zitten, maar landinwaarts toch wel gemakkelijk weer de 20 graden grens halen en overschrijden. De absolute maxima zitten dan wel maar rond een 21-22 graden meer.

Ook begin volgende week blijft het toch steeds aan de zachte kant met temperaturen die telkens gemakkelijk rond of vooraan de 20 graden uitkomen. Vooral maandag en dinsdag is de kans op een enkele lokale bui of eens wat lichte regen doorheen de dag niet volledig uit te sluiten. Op beide dagen is er immers vrij veel bewolking doordat zowel maandag als dinsdag zwakke storingen in onze buurt liggen.

Later in de week rolt het hogedrukgebied der Azoren een uitloper in onze richting uit waarbij de atmosfeer stabiliseert en er meer ruimte komt voor de zon. Storingen worden dan weg geduwd en de temperaturen lopen daarbij weer enkele graden op.

Samenvattend voor vandaag: Het is eerst aan de koele kant met veel bewolking  Gaandeweg de dag komen er meer en bredere opklaringen en vanmiddag kan het dan toch een 22-23 graden worden landinwaarts en rond de 20-21 aan de kust. Er staat een matige zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 16 juni, 09.30 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen