Weerpraatje van vrijdag 15 juni:

De luchtdrukverdeling in onze omgeving is erg vlak. We zitten in een soort van niemandsland, maar geleidelijk wordt de invloed van een zwakke wig van hoge luchtdruk wat groter. Restanten van oudere storingen kunnen van tijd tot tijd voor wolkenvelden zorgen met vooral morgen kans op een enkele bui, maar die kans is veel kleiner geworden dan gisteren. Maandag en dinsdag liggen staartjes van storingen in de buurt, daarna neemt de invloed van het hogedrukgebied der Azoren op ons weer toe.

Vandaag krijgen we een licht wisselvallige dag te pakken. We zijn de dag wat koeler gestart met minima van 9 tot 10 graden en het is daarbij wisselend bewolkt. Dat wisselend bewolkte weerbeeld blijven we vasthouden doorheen de dag. Bij ons blijft het daarbij droog. Het ene moment is de zon daarbij duidelijk aan zet, terwijl op andere ogenblikken wat meer wolkenvelden voorkomen. De trend is dat de opklaringen en zonnige perioden in de loop van de dag veld winnen, zeker aan de kust. Maxima daarbij geleidelijk oplopend naar een 02-21 graden aan zee, maar landinwaarts kunnen die zelfs al richting 23 graden oplopen of zelfs nog wat meer … De wind is aanvankelijk zwak en weet niet goed welke richting te kiezen, maar in de loop van de dag wordt die duidelijker zuidwestelijk.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend wisselend bewolkt en droog. De wind zwakt weer af en gaat bijna liggen terwijl de minima daarbij dalen naar een 8 tot 10 graden tegen de ochtend.

Morgen is het ook wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden. De buienkans is opnieuw een flink stuk kleiner geworden dan wat gisteren nog in de verwachtingen zat. Het lijkt er sterk op dat een eventuele bui beperkt blijft tot de zuidelijke en oostelijke regio’s van ons land. Bij ons blijft het dan ook droog of zo goed als. De kust maakt zo goed als geen kans op buien, daar blijft het droog. Hoe meer naar het oosten toe, hoe groter de kans op een bui dus eventueel kan er ook bij ons in de oostelijke hoekjes van ons regio een heel enkele bui opduiken tegen de late middag. Erg waarschijnlijk is het echter niet. De maxima zitten ook morgen rond of vooraan de 20 graden, maar kunnen tijdens langere zonnige periodes landinwaarts alweer naar een 22-23 graden oplopen. Een nog steeds zuidwestelijke wind voert immers relatief zachte lucht aan. Het is daarbij wisselend bewolkt met opklaringen en zonnige perioden. Vergelijkbaar met vandaag dus en eigenlijk best heel aardig weer.

De nacht naar zondag verloopt ook droog en wisselend bewolkt bij minima rond een graad of tien.

Zondag verloopt een beetje zoals zaterdag met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen en het blijft ook dan droog of zo goed als. Er is nog steeds een minieme kans op die heel enkele bui, maar de meeste plekken houden het volledig droog. De wind is eerst nog west tot zuidwest, maar zoekt gaandeweg de dag dan weer een meer west tot noordwestelijke richting op en voert iets minder warme lucht aan met maxima die aan zee weer rond 18-19 graden gaan zitten, maar landinwaarts toch wel gemakkelijk weer de 20 graden grens halen en overschrijden. De absolute maxima zitten dan wel maar rond een 21-22 graden meer.

Ook begin volgende week blijft het toch steeds aan de zachte kant met temperaturen die telkens gemakkelijk rond of vooraan de 20 graden uitkomen. Vooral maandag en dinsdag is de kans op een enkele lokale bui of eens wat lichte regen doorheen de dag niet volledig uit te sluiten. Op beide dagen is er immers vrij veel bewolking doordat zowel maandag als dinsdag zwakke storingen in onze buurt liggen.

Later in de week rolt het hogedrukgebied der Azoren een uitloper in onze richting uit waarbij de atmosfeer stabiliseert en er meer ruimte komt voor de zon. Storingen worden dan weg geduwd en de temperaturen lopen daarbij weer enkele graden op.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt een wisselend bewolkte dag met zowel wolkenvelden als brede zonnige perioden. De maxima lopen op naar 20-21 graden aan zee tot 23 landinwaarts. De wind is eerst zwak en veranderlijk, later wordt die zwak tot matig zuidwestelijk.

Geert, vrijdag 15 juni, 06.10 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen