Weerpraatje van donderdag 14 juni:

Vandaag trekt in de loop van de dag een zwakke storing van west naar oost door onze omgeving met veel bewolking en tijdelijk wat lichte regen. Morgen zitten we dan onder invloed van een zwakke wig van hoge luchtdruk. In het weekeind liggen zwakke storingen dichtbij met kans op een lokale bui. Begin volgende week wordt de invloed van het hogedrukgebied der Azoren groter op ons weer al blijven staartjes van storingen toch dicht in de buurt liggen.

Vandaag komt een zwakke storing door. Eerst is het nog wisselend bewolkt, maar de bewolking neemt snel toe en dat wordt dan gevolgd door wat lichte regen of een bui. Het lijkt echt niet veel te worden en veel meer dan een paar liter per vierkante meter zal het zeker niet worden. De neerslag zal ergens eind van de ochtend de kust bereiken en trekt dan snel landinwaarts verder. Hoe verder landinwaarts hoe groter de kans op wat intensere regen. Aan zee valt het minste. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke richting en gaat opnieuw matig tot vrij krachtig waaien in de kustregio. Landinwaarts waait die matig. De temperaturen gaan tijdens passage van de storing uitkomen rond een 18 tot 19 graden, maar voordien kan het landinwaarts misschien nog wel op een enkele plek net een graad of 20 worden. Verder blijft na de doortocht van de smalle band met regen wel vrij lang vrij veel bewolking hangen.

Het zal pas vanavond zijn dat er geleidelijk aan opklaringen binnenlopen vanaf de kust. Die zijn tijdelijk want in de loop van de nacht verschijnen er weer meer wolken. Dat zijn dan vooral lage wolken. Aangezien de wind na passage van de storing al begint af te nemen en dat vanavond en vannacht verder het geval is, kan zich mogelijk ook een lokale mistbank gaan vormen. De minima dalen tegen het eind van de nacht aan zee tot rond een 12-13 graden, landinwaarts kan het koeler worden en noteren we tegen dan maar een graad of 9.

Morgen hebben we dan een licht wisselvallige dag te pakken. Het is dan wisselend bewolkt met landinwaarts een heel kleine kans op een lokale bui, maar de meeste plekken houden het – zeker in onze regio – echter droog en de maxima zitten opnieuw vooraan de 20 graden, maar landinwaarts kunnen die zelfs al richting 23 graden oplopen of zelfs nog wat meer … Een wat meer zuidelijke wind voert dan weer iets zachtere lucht aan waarbij de thermometers gemakkelijk weer de weg omhoog vinden.

Zaterdag is het wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden. Er ligt ook dan een zwakke storing dicht in de buurt waarbij er gaandeweg de dag kans is op enkele verspreide buien. Veel plekken houden het echter ook droog en heel zwaar lijken die buien trouwens ook niet te worden. De kans op onweer die er gisteren nog lokaal in zat, is een stuk kleiner geworden. De maxima zitten dan ook rond of vooraan de 20 graden, maar kunnen tijdens langere zonnige periodes landinwaarts alweer naar een 22-23 graden oplopen. Een nog steeds zuidwestelijke wind voert immers relatief zachte lucht aan. Het is daarbij wisselend bewolkt met opklaringen en zonnige perioden, maar in de namiddag dus toch wel duidelijk een oplopende kans op een aantal verspreide buien.

Zondag is de buienkans er nog steeds, maar is dan een stuk kleiner geworden en blijft het ook dan op veel plaatsen toch overwegend droog. De wind is eerst nog west tot zuidwest, maar zoekt gaandeweg de dag dan weer een noordelijke richting op en voert iets minder warme lucht aan met maxima die aan zee weer rond 18-19 graden gaan zitten, maar landinwaarts toch wel gemakkelijk weer de 20 graden grens halen en overschrijden.

Ook begin volgende week blijft het toch steeds aan de zachte kant met temperaturen die telkens gemakkelijk rond of vooraan de 20 graden uitkomen. Vooral maandag is de kans op een enkele lokale bui nog niet volledig uit te sluiten want ook dan ligt een staartje van een storing nog steeds dicht in de buurt.

Samenvattend voor vandaag: Na een vrij zonnige start, gaat de bewolking toch vrij snel toenemen, rond de middag gevolgd door wat tijdelijke lichte regen. Veel zal het zeker niet zijn. Later opnieuw droog, maar wel bewolkt en er staat vrij veel wind uit het zuidwesten, zeker aan de kust. Maxima veelal tussen 18 en 21 graden.

Geert, donderdag 14 juni, 06.45 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen