Weerpraatje van woensdag 13 juni:

We profiteren vandaag tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel door waarna morgen een zwakke storing passeert. Die wordt op vrijdag weer door een kleine wig van hoge luchtdruk gevolgd waarna in het weekeind een klein lagedrukgebied ons tijdelijk beïnvloedt, vooral op zaterdag. Vanaf zondag neemt de invloed van het hogedrukgebied der Azoren op ons weer geleidelijk toe.

Vandaag begint de dag nog met veel bewolking. De voorbije nacht zijn er wel meer opklaringen geweest, maar tegen de ochtend nam de bewolking weer toe. Die wolken zijn dit keer geen blijvers. In de loop van de dag wordt het zonniger en het blijft ook nog steeds droog. Vanochtend al breken de eerste opklaringen hier en daar door en die worden dan snel breder. We starten de dag daarbij met temperaturen rond 12 tot 13 graden. Die lopen langzaam op om vanmiddag landinwaarts weer vlotjes de 20 graden grens te halen. Overdreven warm wordt het echter niet, de maxima toppen al af rond waarden vooraan de 20 graden met maxima rond een graad of 21-22 in de stedelijke gebieden. Aan zee is het minder warm met maxima rond 18 graden. Er staat daarbij nog steeds een noordelijke wind, maar die zwakt af en waait nog zwak tot later matig landinwaarts, matig aan de kust.

Vanavond is het vervolgens eerst licht bewolkt tot zelfs helder. De wind neemt dan verder af en wordt eerst veranderlijk. In de loop van de nacht neemt de bewolking echter geleidelijk aan weer toe. Dit op nadering van een zwakke storing die tegen de ochtend aan de kust arriveert. De minima dalen daarbij naar een 11 tot 13 graden terwijl de wind na middernacht weer aantrekt en daarbij draait naar een zuidwestelijke richting.

Morgen komt een zwakke storing door. Eerst is het nog wisselend bewolkt, maar de bewolking neemt snel toe en dat wordt dan gevolgd door wat lichte regen of een bui. Het lijkt echt niet veel te worden en veel meer dan een paar liter per vierkante meter zal het zeker niet worden. De wind draait dan naar een zuidwestelijke richting en gaat opnieuw matig tot vrij krachtig waaien in de kustregio. De maxima zitten morgen eerst rond 18-19 graden aan zee en rond 19-20 graden elders. Later in de namiddag gaat het opnieuw droog worden en komen er opklaringen binnen vanaf de kust. Het kwik kan dan nog wat winst pakken en toppen rond een 21-22 graden als hoogste waarden.

Vrijdag hebben we dan een licht wisselvallige dag te pakken. Het is dan wisselend bewolkt met landinwaarts een heel kleine kans op een lokale bui, maar de meeste plekken houden het – zeker in onze regio – echter droog en de maxima zitten opnieuw vooraan de 20 graden, maar landinwaarts kunnen die zelfs al richting 23 graden oplopen of zelfs nog wat meer … Een wat meer zuidelijke wind voert dan weer iets zachtere lucht aan waarbij de thermometers gemakkelijk weer de weg omhoog vinden.

Zaterdag is de kans op enkele verspreide buien ten opzichte van gisteren een stuk groter geworden. Gisteren zat er een enkele bui in de verwachtingen, vandaag lijkt het er op dat er op zaterdag toch wel meerdere buien kunnen gaan vallen. De maxima zitten dan ook rond of vooraan de 20 graden, maar kunnen tijdens langere zonnige periodes landinwaarts alweer naar een 22-23 graden oplopen. Een nog steeds zuidwestelijke wind voert immers relatief zachte lucht aan. Het is daarbij wisselend bewolkt met opklaringen en zonnige perioden, maar in de namiddag dus toch wel duidelijk een oplopende kans op een aantal verspreide buien, eventueel met onweer.

Zondag is de buienkans veel kleiner en blijft het overwegend droog. De wind zoekt dan weer een noordelijke richting op en voert iets minder warme lucht aan met maxima die aan zee weer rond 18-19 graden gaan zitten, maar landinwaarts toch wel gemakkelijk weer de 20 graden grens halen en overschrijden.

Samenvattend voor vandaag: Na een zwaar bewolkte start gaan de wolken geleidelijk aan breken met in de namiddag brede opklaringen en aan zee zelfs zonnig weer. Maxima tussen 18-19 graden aan de kust tot 21-22 elders bij een zwakke, aan zee matige wind uit noordelijke richting.

Geert, woensdag 13 juni, 06.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen