Weerpraatje van dinsdag 12 juni:

Een Franse storing met veel regen en buien ligt vandaag nog steeds over het zuiden van ons land. De bewolking ervan trekt tot over onze regio, maar de neerslag niet. De storing trekt in de loop van de dag zuidwaarts weg waarna we dan morgen onder invloed komen van een wig van hoge luchtdruk. Donderdag passeert een zwakke storing onze regio en vanaf vrijdag breidt dan de invloed van het hogedrukgebied der Azoren geleidelijk over onze regio uit.

Vandaag ligt nog altijd een erg actieve storing met veel regen en buien boven het Franse landsgedeelte. De storing maakt echter pas op de plaats en beweegt amper noordwaarts. Ze zorgt enkel voor een kleine kans op wat regen of een bui landinwaarts, maar dat is enkel voor het uiterste zuiden en oosten van de regio, meerbepaald is die kans er tijdelijk in de oostelijke en zuidelijke hoek van Oost-Vlaanderen. In het grootste deel van de provincie blijft het droog en ook in West-Vlaanderen en aan zee blijft het gewoon droog. Er is wel eerst veel bewolking aanwezig, duidelijk veel meer dan gisteren. Landinwaarts gaat het vooral om hoge en middelhoge wolkenvelden, maar aan de kust zijn er ook lage wolken die met de stevige noordelijke wind binnenlopen van over de Noordzee. Die wind waait trouwens matig boven land, maar kan aan de kust af en toe tot vrij krachtig aantrekken. De bewolking zal in de loop van de dag geleidelijk meer en meer breken en later vanmiddag lopen er dan bredere opklaringen binnen vanaf de kust. Ook overdag zijn er trouwens van tijd tot tijd zonnige momenten mogelijk. De temperaturen zitten duidelijk een stuk lager dan gisteren en stranden rond 17 graden als maximale waarden aan de kust. Landinwaarts is dat rond een 19 tot 21 graden.

Vanavond en vannacht is het eerst licht bewolkt aan zee. Ook landinwaarts komen er eerst brede opklaringen piepen, later wordt het dan weer wisselend tot licht bewolkt. Het wordt duidelijk koeler dan de vorige nachten met minima rond een graad of 12-13 tegen de ochtend aan zee en in de kustregio. Landinwaarts gaan we dalen naar een 9 tot 10 graden tegen die tijd. De wind neemt daarbij vooral landinwaarts af, aan zee blijft die matig waaien uit het noorden.

Morgen neemt de invloed van een Brits hogedrukgebied toe en wordt het zonniger en nog steeds droog. De temperaturen gaan dan langzaam weer de hoogte in en landinwaarts halen we dan alweer vlotjes de 20 graden grens. Overdreven warm wordt het echter niet, de maxima toppen al af rond waarden vooraan de 20 graden met maxima rond een graad of 21-22 in de stedelijke gebieden. Aan zee is het minder warm met maxima rond 18 graden. Er staat daarbij nog steeds een noordelijke wind, maar die zwakt af en waait nog zwak tot later matig landinwaarts, matig aan de kust. Er zijn vooral landinwaarts eerst nog wolkenvelden aanwezig, maar in de loop van de dag worden de opklaringen steeds breder vanaf de kust.

Donderdag komt een zwakke storing door. Eerst is het nog wisselend bewolkt, maar de bewolking neemt gaandeweg de dag toe en vooral in de namiddag volgt dan een periode met wat tijdelijke regen. Het lijkt echt niet veel te worden en het zou mij zelfs niet verwonderen als het in sommige gebieden volledig droog blijft. De wind draait dan naar een zuidwestelijke richting en gaat opnieuw matig tot vrij krachtig waaien in de kustregio. De maxima zitten dan rond 18-19 graden aan zee en rond 19-20 graden elders. Tegen de avond wordt het opnieuw droog en in de nacht is het wisselend bewolkt.

Vrijdag hebben we dan een licht wisselvallige dag te pakken. Het is dan wisselend bewolkt met kans op een lokale bui, maar de meeste plekken houden het echter droog en de maxima zitten opnieuw vooraan de 20 graden, maar landinwaarts kunnen die zelfs al richting 23 graden oplopen of zelfs nog wat meer … Een wat meer zuidelijke wind voert dan weer iets zachtere lucht aan waarbij de thermometers gemakkelijk weer de weg omhoog vinden.

In het weekeind blijft het ook gewoon droog of zo goed als. Die ene bui die hier en daar kan vallen is echt de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. De maxima zitten dan ook rond of vooraan de 20 graden, maar kunnen tijdens langere zonnige periodes landinwaarts alweer naar een 22-23 graden oplopen.

Samenvattend voor vandaag: Eerst zwaar bewolkt tot zelfs betrokken, maar geleidelijk aan komen er wel wat opklaringen piepen. Het blijft overwegend droog of droog, enkel het uiterste oosten en zuiden kan een drupje regen krijgen. Maxima rond 17 graden aan zee tot 20-21 landinwaarts bij een matige, aan zee vrij krachtige noordelijke wind.

Geert, dinsdag 12 juni, 06.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen