Weerpraatje van maandag 11 juni:

Een Franse storing met veel regen en buien komt vandaag over het zuiden van ons land te liggen. De bewolking ervan trekt tot over onze regio, maar de neerslag niet. Ook morgen ligt die storing daar eerst nog, maar beweegt later weer zuidwaarts waarna we op woensdag tijdelijk onder invloed van een wig van hoge luchtdruk terecht komen. Dat is tijdelijk want donderdag komt een storing vanaf de Britse Eilanden dichterbij en gaat onze regio passeren. Daarna zouden we dan in een zwakke westelijke circulatie terechtkomen. In elk geval betekent dit het einde van het huidige geblokkeerde stromingspatroon.

Vandaag starten we de dag nog met een aantal opklaringen, vooral dan in de noordelijke helft van de regio. Vanuit Frankrijk komt een storing echter dichterbij, maar die zal ons niet bereiken. De neerslag ervan zal vooral het zuiden van het land beïnvloeden waar het erg veel en overvloedig kan gaan regenen. Bij ons is dat niet aan de orde en blijft het droog. De neerslag lijkt allemaal ten zuiden van de taalgrens te blijven. Wel neemt de bewolking gaandeweg de dag toe waarbij het geleidelijk aan zwaar bewolkt tot zelfs betrokken kan geraken. Het is daarbij ook overal koeler dan de voorbije dagen, behalve vlak aan zee. Een aantrekkende noordelijke wind voert koelere lucht aan met aan zee waarden rond 18 graden als hoogste maxima, landinwaarts is dat rond 18 à 20 graden. Waar de zon er nog wat kan doorkomen, kunnen we nog net vooraan de 20 graden uitkomen, maar de trend is toch duidelijk dalende. Er komt tegen het eind van de dag aan de kust ook duidelijk meer wind te staan.

Vanavond en vannacht blijft er veel bewolking hangen en koelt het af tot een 14-15 graden tegen de ochtend. In de minima komt er dus voorlopig weinig verandering. We houden het ook dan droog bij een matige, aan de kust soms vrij krachtige wind uit een noordelijke tot noordwestelijke richting.

Ook morgen is die storing nog van belang. Ze ligt nog steeds in de buurt en zorgt voor veel bewolking en een kleine kans op wat regen of een bui landinwaarts. Aan zee blijft het ook morgen droog en ook de grote noordwestelijke hoek van de regio houdt het droog. De kans op wat regen of een enkel buitje is het grootste in de zuidelijke en oostelijke hoek van Oost-Vlaanderen. Het is dan nog wat koeler dan vandaag met maxima tussen 17 en 19 graden. De wind is dan nog wat aangetrokken en waait matig tot vrij krachtig aan de kust, matig boven land. De storing trekt geleidelijk aan in de loop van de dag naar het zuiden zodat er tegen de late middag / avond wat opklaringen vanuit het noorden komen.

Op woensdag neemt de invloed van een Brits hogedrukgebied toe en wordt het zonniger en nog steeds droog. De temperaturen gaan dan langzaam weer de hoogte in en landinwaarts halen we dan alweer vlotjes de 20 graden grens. Aan zee is het minder warm met maxima rond 18 graden.

In de tweede helft van de week zet een zwakke westelijke stroming in. Een naar west draaiende wind voert dan onstabiele lucht aan met enkele zwakke storingen. Vooral donderdag gaat het later op de dag gaan regenen wanneer een storing onze richting op komt. De maxima zitten ook dan net onder de 20 graden en halen een 17 tot 19 graden.

Samenvattend voor vandaag: De dag begint nog met brede opklaringen, maar geleidelijk aan verschijnen er wolken en die nemen later de overhand al blijft een opklaring zeker nog mogelijk. Het blijft ook droog met maxima rond 18 tot 21 graden. De noordelijke wind trekt in de loop van de dag in kracht aan.

Geert, maandag 11 juni, 06.25 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen