Weerpraatje van zondag 10 juni:

We zitten nog steeds tussen hogedruk ten noorden van ons en lagedruk boven Frankrijk in een soort niemandsland met weinig stroming waardoor wolkenvelden lang blijven hangen. Morgen en dinsdag wordt de invloed van een Franse storing groter en wordt het koeler en vallen er mogelijk buien en wat regen. Woensdag breidt een Brits hogedrukgebied zich tijdelijk naar onze omgeving uit, maar daarna lijkt een zwakke westelijke circulatie in te zetten met op termijn licht wisselvallig weer.

Vandaag wordt een complete herhaling van het weerbeeld van gisteren. Geduld zal weer een mooie deugd blijken te zijn want de wolken zijn andermaal niet van plan om zich gemakkelijk gewonnen te geven en blijven alweer erg hardnekkig hangen. Na een erg zachte nacht met alweer minima rond 14-15 graden, wordt het overdag weliswaar weer warm, maar de kust blijft achterop hinken met temperaturen rond dezelfde waarden als gisteren met een 18-19 graden als hoogste waarde op de stranden door de temperende invloed van een noordelijke wind. Verder landinwaarts is de wind iets meer noordoostelijk van richting. Landinwaarts loopt het kwik gemakkelijk verder op en de regel is andermaal: hoe meer naar het oosten, hoe hoger de maxima worden. Die lopen dan uiteindelijk vanmiddag uiteen van 18-19 aan zee over 20 in de kustregio tot maximaal 23-24 in de oostelijke regio’s van Oost-Vlaanderen. De bewolking lijkt vandaag wel minder dik te zijn dan gisteren, zodat er sneller opklaringen zullen doorbreken en die gaan uiteindelijk ook breder uitvallen later op de dag. We krijgen dus uiteindelijk wel meer zon te zien dan gisteren. Buien zullen zich in onze omgeving niet vormen. We houden het droog en de buien blijven gereserveerd voor de zuidelijke regio’s van het land.

Vanavond en vannacht is het dan weer wisselend tot zwaar bewolkt. De minima dalen tegen de ochtend andermaal naar waarden rond een erg zachte 14 tot 15 graden bij een nog altijd zwakke, aan de kust matige wind uit een noordoostelijke tot noordelijke hoek. Het blijft ook nog steeds droog hoewel een Franse storing met regen- en onweersbuien in de loop van de nacht wel meer naar het noorden opdringen.

Morgen wordt de neerslagkans bij ons weer groter. Die Franse storing trekt dan langzaam verder naar het noorden met buien en regen. De storing lijkt echter grotendeels onder ons door te trekken en vooral het zuiden van het land te beïnvloeden. In de loop van de dag stijgt vooral landinwaarts de kans op wat buien of regen, maar de kust en het noordwesten houdt het waarschijnlijk nog (lang) droog. Het is wel overal koeler en zwaar bewolkt tot betrokken. Een aantrekkende noordelijke wind voert koelere lucht aan met aan zee 17-18 graden als hoogste maxima, landinwaarts is dat rond 18 à 20 graden. Waar de zon er nog wat kan doorkomen, kunnen we nog net vooraan de 20 graden uitkomen, maar de trend is toch duidelijk dalende. Er komt tegen het eind van de dag aan de kust ook duidelijk meer wind te staan.

Ook dinsdag is die storing nog van belang. Ze ligt nog steeds in de buurt en zorgt voor veel bewolking en kans op wat regen of een bui. Het is dan ronduit koel met maxima overal tussen 16 en 19 graden. De wind is dan nog wat aangetrokken en waait matig tot vrij krachtig aan de kust, matig boven land. Er kan tijdelijk wat regen of een bui vallen, maar het zwaartepunt van de storing ligt boven het zuiden van ons land zodat er in het noordwesten en aan zee weinig of geen neerslag valt.

Op woensdag neemt de invloed van een Brits hogedrukgebied toe en wordt het zonniger en droog. De temperaturen gaan dan langzaam weer de hoogte in en landinwaarts halen we dan alweer vlotjes de 20 graden grens.

In de tweede helft van de week zet een zwakke westelijke stroming in. Een naar west draaiende wind voert dan onstabiele lucht aan met enkele zwakke storingen. Vooral donderdag zou er dan regen aan te pas kunnen komen, maar dat is nog allemaal vrij ver weg en kan nog wel wat schuiven in tijd. In elk geval lijkt het algemene stromingspatroon toch wel door elkaar geschud te gaan worden en lijkt het er op dat we naar meer normale luchtdrukverdelingen gaan vanaf de tweede helft van de week.

Samenvattend voor vandaag: Er is vandaag nog maar eens veel bewolking en het is dan ook nog maar eens wachten tot de zon doorbreekt. Dat zal opnieuw pas in de namiddag op grotere schaal het geval zijn. De temperaturen hebben andermaal een grote spreiding. Een zeebries houdt de maxima op het strand rond 18-19 graden, in de kustregio rond of vooraan de 20 en landinwaarts tot 23-24 graden. Hoe oostelijker, hoe zachter. Het blijft droog.

Geert, zondag 10 juni, 09.40 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen