Weerpraatje van zaterdag 09 juni:

We zitten nog steeds tussen hogedruk ten noorden van ons en lagedruk boven Frankrijk in een soort niemandsland met weinig stroming waardoor wolkenvelden lang blijven hangen. Maandag en dinsdag wordt de invloed van een storing groter en wordt het koeler en vallen er mogelijk buien en wat regen. Vanaf woensdag breidt een Brits hogedrukgebied zich naar onze omgeving uit en wordt het weer zachter, droger en stabieler.

Vandaag wordt ons geduld nog maar eens danig op de proef gesteld. De dag start met erg veel bewolking en die is alweer niet van plan om op 1-2-3 zijn biezen te pakken. Het blijft lang bewolkt en de zon moet erg hard werken om daar door te geraken. Dat kan lokaal alweer erg lang duren met maar laat op de dag brede opklaringen. Het blijft daarbij aan zee matig waaien uit het noorden. Ook elders staat er een noord tot noordoostelijke wind, maar landinwaarts is die maar zwak. Aan het eind van de dag kan de invloed van een zeebries wel zorgen voor meer wind in het noordwesten. De maxima blijven aan de kust telkens beperkt tot een 18-19 graden maximaal. In de kustregio is dat een graad of 20, maar hoe verder landinwaarts, hoe hoger de maxima komen. In West-Vlaanderen is dat een 21 tot 23 graden, in Oost-Vlaanderen kunnen we in de Vlaamse Ardennen, het oosten van het Waasland en de streek van de Dender tot rond een 24-25 graden geraken als maxima.

Er kunnen tegen de avond landinwaarts buien gevormd worden, maar dat zal niet voor onze regio zijn. De buien beperken zich tot het oosten en zuiden van ons land en onze regio blijft gespaard van regen en onweer. In de avond gaan de temperaturen dan ook geleidelijk aan dalen en bereiken een 14-15 graden aan het eind van de nacht. De wind valt landinwaarts zo goed als weg, aan zee blijft die zwak waaien uit het noorden. Verder kan het hier en daar weer nevelig worden, zeker aan de kust en het is verder ook wisselend tot zwaar bewolkt.

Morgen wordt een complete herhaling van vandaag. Na een erg zachte nacht met alweer minima rond 14-15 graden, wordt het overdag weer warm, maar de kust blijft achterop hinken met temperaturen rond dezelfde waarden als vandaag met een 18-19 graden als hoogste waarde op de stranden door de temperende invloed van een noordelijke wind. Landinwaarts loopt het kwik gemakkelijk verder op en de regel is andermaal: hoe meer naar het oosten, hoe hoger de maxima worden. Het kan ook morgen wel weer lang duren voordat de zon zich wat structureel laat zien en dan nog blijven er telkens wel vrij veel wolken in het weerbeeld aanwezig. De kans op een bui blijft voor onze regio erg klein en waarschijnlijk blijven de buien volledig weg uit onze regio.

Maandag wordt de neerslagkans bij ons weer groter. Een storing trekt dan vanuit Frankrijk naar het noorden met buien en regen. De storing lijkt echter grotendeels onder ons door te trekken en vooral het zuiden van het land te beïnvloeden. In de loop van de dag stijgt vooral landinwaarts de kans op wat buien of regen, maar de kust houdt het waarschijnlijk nog (lang) droog. Het is wel overal koeler en zwaar bewolkt tot betrokken. Een aantrekkende noordelijke wind voert koelere lucht aan met aan zee 17-18 graden als hoogste maxima, landinwaarts is dat rond 18-20 graden.

Ook dinsdag is die storing nog van belang. Ze ligt nog steeds in de buurt en zorgt voor veel bewolking en kans op wat regen of een bui. Het is dan ronduit koel met maxima overal tussen 16 en 19 graden.

Vanaf woensdag neemt de invloed van een Brits hogedrukgebied toe en wordt het zonniger en droog. De temperaturen gaan dan langzaam weer de hoogte in en landinwaarts halen we dan alweer vlotjes de 20 graden grens.

Samenvattend voor vandaag: Er is vandaag weer vrij veel bewolking en het is weer wachten tot de zon doorbreekt. Dat zal pas in de namiddag zijn. De temperaturen hebben andermaal een grote spreiding. Een zeebries houdt de maxima op het strand rond 18-19 graden, in de kustregio rond of vooraan de 20 en landinwaarts tot 23-25 graden. Hoe oostelijker, hoe zachter. Het blijft droog.

Geert, zaterdag 09 juni, 09.50 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen