Weerpraatje van vrijdag 08 juni:

Een thermisch lagedrukgebied ligt nog steeds boven onze streken en zorgt voor aanvoer van erg warme en vochtige lucht waarin vrij veel bewolking zit. Er ontwikkelen zich telkens dagelijks buien, al lijken die zich vandaag en de volgende dagen vooral landinwaarts op te houden en blijft onze regio meer buiten schot van die buien. In de kustregio zorgt een aanvoer van over de Noordzee wel voor lagere temperaturen en lijken buien voorlopig helemaal uit te blijven. In deze luchtdrukverdeling komt de eerste dagen amper verandering. Maandag trekt een storing door met regen en buien waarna (tijdelijk?) koelere lucht binnenloopt.

Vandaag start de dag met erg veel bewolking. Boven de oostelijke provincies zijn er ook nog restanten van regen- en onweersbuien actief, bij ons is dat niet meer het geval en is het overal droog, maar grijs. Er is andermaal nevel en lage bewolking van over de Noordzee binnengelopen die vrij ver landinwaarts is geraakt. Boven die lage wolken, hangen er ook nog hogere wolkenvelden zodat de kans voor de zon om er snel door te geraken vandaag, erg klein is. De bewolking is nog maar eens erg hardnekkig en zal moeilijk wijken. Het wordt zeker laat in de voormiddag alvorens de eerste brede opklaringen er aan komen en dan nog. De temperaturen lopen dan ook maar traag op en zitten vanochtend nog lang rond een 15-16 graden, wat langzaam oploopt naar een graad of 18-19 aan zee tegen de middag en rond 20-21 graden landinwaarts. De wind is noordelijk en waait zwak, aan zee matig.

Deze namiddag verschijnen er geleidelijk aan wel opklaringen. Zowel aan de kust als landinwaarts komt de zon er dan geleidelijk aan door. Aan zee loopt het kwik helaas alweer niet veel verder op dan tot rond een 18-19 graden als hoogste waarden op de stranden. De kust zelf houdt het op een graad of 20, maar eens landinwaarts wordt het snel warmer met 21 tot 23 graden in West-Vlaanderen en rond 22 tot 24 graden in Oost-Vlaanderen. Er is gaandeweg de namiddag weer een stijgende kans op een flinke regen- of onweersbui, maar die kans is het grootste voor de oostelijke provincies van ons land. Aan zee houden we het meer dan waarschijnlijk volledig droog terwijl ook de grootste delen van onze regio weinig of geen buien zullen krijgen. De kans op een (felle) bui is het grootste in de oostelijke helft van Oost-Vlaanderen. Die buien zullen trouwens vandaag zeker ook minder fel zijn dan de buien van gisteren die het onder andere in de Kortrijkse regio zo bont maakten.

Vanavond zal een eventuele bui ook sneller verdwijnen en oplossen waarna we een rustige nacht krijgen zonder buiengeweld. Eventueel kan er tegen de ochtend landinwaarts nog een buienrestant binnenlopen met wat lichte regen, maar zware buien zullen dat niet meer zijn. De minima dalen daarbij weer naar waarden rond een 14 tot 15-tal graden en de wind is zwak noordelijk. Het wordt opnieuw nevelig, zeker in het noordwesten en de kustregio.

Morgen wordt het ook wisselend bewolkt met gaandeweg de dag weer kans op een regen- of onweersbui, maar ook morgen ligt de grootste onstabiliteit boven de oostelijke provincies. De kans op een bui aan zee is zo goed als afwezig en daar blijft het droog, maar wel wisselend bewolkt. Een nog steeds matige noordenwind houdt het kwik telkens rond 18-19 graden op het strand als maxima, terwijl dat in de kustregio rond een graad of 20 is. Landinwaarts lopen de maxima snel verder op tot rond 26-27 graden in het oosten van Oost-Vlaanderen. Er is tegen de late middag / avond in het oosten kans op een bui.

Zondag wordt een complete herhaling van de zaterdag. Na een erg zachte nacht met alweer minima rond 14-15 graden, wordt het overdag weer warm, maar de kust blijft achterop hinken met temperaturen rond dezelfde waarden als op zaterdag. Ook dan stijgt de kans op een regen- of onweersbui in de loop van de dag, maar ook zondag lijken die vooral voor het oosten van het land te zijn.

Maandag wordt de neerslagkans bij ons weer groter. Een storing trekt dan door met buien en het is meest grijs en koeler. De maxima vallen dan vooral landinwaarts terug. Aan zee blijven de temperaturen rond dezelfde orde van grootte zitten.

Na maandag wordt het tijdelijk koeler. Een noordelijke wind blaast dan overal de warme lucht weg en de maxima vallen dan overal terug op waarden rond 18 tot 21 graden. Later in de week zou het wel weer opnieuw zachter gaan worden.

Samenvattend: Er is vandaag weer vrij veel bewolking en het is weer wachten tot de zon doorbreekt. Dat zal pas in de namiddag zijn. De temperaturen hebben andermaal een grote spreiding. Een zeebries houdt de maxima op het strand rond 18-19 graden, in de kustregio rond of vooraan de 20 en landinwaarts tot 22-24 graden. Hoe oostelijker, hoe zachter. In de late middag is er landinwaarts kans op een enkele regen- of onweersbui.

Geert, vrijdag 08 juni, 06.25 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen