Weerpraatje van donderdag 07 juni:

Een thermisch lagedrukgebied ligt boven onze streken en zorgt voor aanvoer van erg warme en vochtige lucht waarin vrij veel bewolking zit en waarin zich gemakkelijk regen- en onweersbuien ontwikkelen. In de kustregio zorgt een aanvoer van over de Noordzee wel voor lagere temperaturen. In deze luchtdrukverdeling komt de eerste dagen amper verandering.

Vandaag ligt een onweerachtige storing dan ook de hele dag in de buurt. Er wordt dan met een zuid tot zuidoostelijke stroming weer erg warme lucht aangevoerd. Die is echter heel onstabiel met vrij veel bewolking en al van in de ochtend weer verspreide regen- en onweersbuien.Zo waren en zijn er vanochtend al her en der verspreide buien, waarvan sommige al met onweer gepaard gingen. Het is een erg verspreid beeld waarbij sommige plekken zelfs al meerdere buien kregen, andere geen.

De buien van vanochtend zijn eigenlijk restanten en naweeën van zware buien die gisteren in de avond vooral boven Frankrijk actief waren. Die verdwijnen wel weer, waarna we dan weer een tijdelijke droge en ook meer zonnige periode krijgen want er is aanvankelijk erg veel bewolking. Dan duiken er later vandaag weer nieuwe stapelwolken op die in de loop van de middag weer tot buien uitgroeien. Die buien kunnen dan weer erg hevig worden met kans op overlast door veel regen op een korte periode en ook hagel is mogelijk. Alleen is er altijd weer die vraag: waar en wanneer vallen de buien precies. Het zal zeker weer een zaak van nowcasten worden waarbij pas op het laatste moment of het moment zelf kan gezien worden waar die buien opduiken. Elk weermodel toont momenteel een andere oplossing waarbij er maar één conclusie mogelijk is: het is erg onstabiel en de buien kunnen (net als tijdens de vorige onweerachtige periode) op 1-2-3 ontstaan en opduiken en dan op één plek voor erg veel animo zorgen. Er kan daarbij ook weer veel neerslag op een korte periode vallen, maar er staat wel wat meer stroming dan tijdens de vorige periode zodat de buien niet zo extreem lang op een zelfde plek blijven hangen. Toch kan ook dit keer het effect spelen van het ontstaan van nieuwe buien boven een zelfde regio die getriggerd worden door de eerste bui. Hoe dat kan, heb ik eind mei al eens in een video uitgelegd. Wie toen de uitleg miste, kan steeds via deze link nog eens gaan kijken:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Het lijkt er daarbij trouwens wel op dat de kustregio aan de (meest zware) buien zal ontsnappen, hoewel … er is vanochtend vroeg al een onweersbui actief geweest in de Franse regio rond Duinkerken en ook onze kust kreeg al met een aantal verspreide (regen)buien te maken, dus ook daar kunnen buien opduiken. Je zou verwachten dat de noordelijke zeebries de buien aan de kust tegenhoudt doordat ze niet van onder gevoed worden door warme lucht, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Er zit voldoende onstabiliteit om de buien ook te voeden van op grotere hoogte, vandaag dat ze ook aan en zelfs op zee kunnen opduiken. Ook voor de kunst van Dover was er vanochtend al een flink onweer actief, dus ook de kust maakt kans op het opduiken van enkele buien, ook al is het daar wel beduidend minder warm dan landinwaarts het geval is.

De maxima komen vandaag immers tijdens de zonnige momenten landinwaarts gemakkelijk boven de zomerse grens van 25 graden te zitten, maar tijdens de bewolkte momenten is dat minder en er is wel vrij veel bewolking. Zeker vanochtend. Die lost later vanochtend wel weer voor een groot stuk op, maar vanmiddag duiken dan nieuwe stapelwolken en buien op. Het is echter sowieso overal erg vochtig en weer wat benauwd en broeierig. Echter: de kust blijft onder invloed van alweer een zeebries wat achter in maxima. Daar worden hoogste waarden van rond of vooraan in de 20 graden genoteerd. Op het strand zelfs maar een 18-19 graden. Het is wel opvallen hoeveel keer de zeebries dit jaar aan zee de kop opsteekt, maar dat heeft te maken met de luchtdrukverdeling waar we mee te maken hebben. De achtergrondstroming is telkens te zwak om de zeebries tegen te houden en daardoor kan die zich dit jaar zoveel laten zien. Landinwaarts staat er een zwakke wind uit een oostelijke tot noordoostelijke richting, maar dikwijls waait die ook veranderlijk. Zeker in, tijdens en rond buien is de wind verstoord door die buien en kan gemakkelijk uit een andere hoek waaien.

Vanavond blijven er nog een aantal buien actief. De meest intense en actiefste buien blijven daarbij een voorkeur houden voor de gebieden landinwaarts, maar zoals hierboven al geschetst, kunnen enkele buien het zeker ook tot aan de kust blijven maken. Die kans wordt tijdens de nacht zelfs nog wat groter want de noordelijke wind neemt dan af. De minima zitten tegen de ochtend rond een andermaal erg zachte waarde van een 14 tot 15 graden aan te schuren.

Morgen is de verwachting niet veel anders. We zitten ook dan de hele dag onder invloed van een Frans lagedrukgebied. De buien lijken zich op vrijdag wel meer te gaan ophouden in de gebieden landinwaarts waarbij het vrij waarschijnlijk is dat de kust niet met buien te maken zal krijgen en het daar droog blijft. Daar blijven de maxima trouwens nog steeds achter onder invloed van een zeebries. De wind blijft daar telkens een meer noordelijke component hebben, elders is die meer oost tot zuidoost. We noteren dan alweer een 20-tal graden vlak aan de kust, maar eens landinwaarts lopen die waarden telkens erg snel op met in het oosten van de regio maxima tot rond 23-24 graden. Iets minder warm dan vandaag dus.

Ook in het weekeind blijft het warm, maar onstabiel met maxima die gemakkelijk zomerse waarden blijven neerzetten, maar wel telkens kans op verspreide regen- en onweersbuien. We blijven in een erg onstabiele en erg warme luchtmassa zitten met die kanttekening dat de maxima aan zee wel telkens achterblijven en daar telkens rond 18-19 graden noteren op het strand en rond of vooraan de 20 graden in de kustregio.

Samenvattend: Het erg warme en zeer onstabiele weertype van eind mei is terug. Er is vrij veel bewolking met eerst verspreide buien. Die lossen later grotendeels op met tijdelijk meer zon, maar in de namiddag ontwikkelen zich snel nieuwe buien. Die kunnen erg actief zijn en voor overlast zorgen. Het is overal zomers warm, behalve in het noordwesten. Een zeebries houdt de maxima op het strand rond 18-19 graden, in de kustregio rond of vooraan de 20. In deze situatie komt tot en met zondag weinig verandering en kijken we elke dag tegen een zelfde weertype aan.

Geert, donderdag 07 juni, 06.45 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen