Weerpraatje van woensdag 06 juni:

Een blokkerende zone van hoge druk ligt nog altijd ten noorden van ons en houdt nog steeds een westelijke of andere circulatie op slot. Dat wil zeggen dat ons weer eigenlijk nog altijd geblokkeerd zit en dat duurt nu toch al enkele weken. Daardoor komen wij telkens terecht onder invloed van thermische lagedrukgebieden die zich vanuit Frankrijk tot boven ons uitbreiden. Als gevolg daarvan wordt telkens warme en vochtige lucht aangevoerd die onstabiel is en waarin zich vanaf vandaag weer flinke regen- en onweersbuien kunnen gaan ontwikkelen.

De wolken bleven vannacht uit, alleen aan zee en in het uiterste westen langs de Frans-Belgische grens hangen er vanochtend vroeg nog enkele wolkenslierten, maar die lossen vliegensvlug op en we krijgen vandaag dan ook al heel snel de zon overal te zien. Op de meeste plekken schijnt ze al van in de vroege ochtend en dat blijft ze doen. In de loop van de middag worden er dan landinwaarts wel enkele stapelwolken gevormd. De wind zit daarbij in een meer oostelijke hoek en wordt er opnieuw warmere lucht aangevoerd. Aan zee komt er later op de dag wel weer een meer noordelijke wind te staan onder invloed van een zeebries. Het wordt dan landinwaarts tot 25 graden in het oosten van de regio en tot een 22-tal in de kustregio. Vlak aan zee blijven we door de zeebries wel wat achter en noteren we maxima rond een 19 tot 20 graden. Het is eerst zonnig, later duiken er stapelwolken op. Eventueel vormt zich daaruit landinwaarts in de vooravond een enkele bui, maar wat de buienvorming betreft, zijn alle modellen op dit moment een verschillende mening aangedaan. We komen vanaf vanavond alleszins onder invloed van een Frans lagedrukgebied te zitten en er zullen zich verspreid her en der de komende dagen flinke buien vormen. Alleen is het net als tijdens de vorige onweerachtige periode weer onmogelijk te zeggen van voordien waar en wanneer de buien zich vormen en waar de felste zullen zitten.

In elk geval wordt het vanavond en vannacht licht tot wisselend bewolkt en is er een kleine kans dat er toch ook al in onze regio een verdwaalde regen- of onweersbui opduikt. De minima dalen daarbij tot rond waarden van een graad of 15 tegen de ochtend, wat opnieuw erg zacht mag genoemd worden. Tegen de ochtend kunnen er dan wat meer wolken binnenlopen in de vorm van restanten van buien die zich eerder boven Frankrijk vormden.

Morgen ligt een onweerachtige storing dan de hele dag in de buurt. Er wordt dan met een zuid tot zuidoostelijke stroming weer erg warme lucht aangevoerd. Die is echter heel onstabiel met vrij veel bewolking en al van in de ochtend weer verspreide regen- en onweersbuien. Die kunnen in de loop van de dag weer erg hevig worden met kans op overlast door veel regen op een korte periode en ook hagel is mogelijk. Alleen is ook morgen dan weer de vraag: waar en wanneer vallen de buien precies. Het zal zeker weer een zaak van nowcasten worden waarbij pas op het laatste moment of het moment zelf kan gezien worden waar die buien opduiken. De maxima komen in de zonnige momenten gemakkelijk boven de zomerse grens van 25 graden te zitten, maar tijdens de bewolkte momenten is dat minder. Het is echter sowieso weer benauwd en broeierig, maar de kust blijft onder invloed van alweer een zeebries wat achter in maxima. Daar worden hoogste waarden van vooraan in de 20 graden genoteerd.

Op vrijdag is de verwachting niet veel anders. We zitten ook dan de hele dag onder invloed van een Frans lagedrukgebied. De buien lijken zich op vrijdag wel meer te gaan ophouden in de gebieden landinwaarts waarbij het vrij waarschijnlijk is dat de kust niet met buien te maken zal krijgen en het daar droog blijft. Daar blijven de maxima trouwens nog steeds achter onder invloed van een zeebries. De wind blijft daar telkens een meer noordelijke component hebben, elders is die meer oost tot zuidoost. We noteren dan alweer een 20-tal graden vlak aan de kust, maar eens landinwaarts lopen die waarden telkens erg snel op met in het oosten van de regio maxima tot rond 25 graden of meer.

Ook de dagen daarna blijft het warm, maar onstabiel met maxima die gemakkelijk zomerse waarden blijven neerzetten, maar wel telkens kans op verspreide regen- en onweersbuien.

Samenvattend: De zon is terug! Na het opruimen van de laatste restjes grijs, wordt het overal zonnig en warm, zomers warm landinwaarts, aan zee tot rond een 22 graden. Vanaf vanavond neemt de kans op regen- en onweersbuien toe en vooral morgen zouden die hevig kunnen zijn. Het wordt weer broeierig warm, behalve aan de kust waar een zeebries de maxima telkens lager houdt. Dit warme onstabiele weer houdt landinwaarts zeker tot en met zondag aan. Aan de kust blijft het telkens wat minder warm door de zeebries.

Geert, woensdag 06 juni, 06.25 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen