Weerpraatje van dinsdag 05 juni:

Een IJslands hogedrukgebied heeft nog steeds een uitloper richting onze omgeving en zorgt voor stabilisatie in de atmosfeer. Dit hoog ligt nog steeds niet gunstig voor ons want doordat de aanvoer van over de Noordzee komt, wordt er veel vocht in de atmosfeer gepompt onder de vorm van lage wolken en nevel. Naarmate de week vordert, wordt er echter weer steeds warmere lucht aangevoerd die ook weer onstabieler wordt zodat het in de tweede helft van de week weer warm, maar ook onweerachtig wordt. Vanaf morgen komen we dan ook geleidelijk onder invloed van Franse lagedrukgebieden.

De voorbije nacht zijn opnieuw lage wolken vanaf de Noordzee binnengelopen. Het wordt ook vandaag dus weer (lang) wachten tot alles optrekt en dat zal weer niet overal even gemakkelijk verlopen. Vanuit het zuiden moet de zon net als gisteren aan haar veroveringstocht beginnen. Er waait daarbij de hele dag een matige noordelijke wind en het voelt aanvankelijk vanochtend dan ook koel en fris aan. Mist is er vandaag wel niet bij, maar het is wel nevelig. Met name aan zee blijft het lang wachten omdat er telkens nieuwe wolken en nevel van over de Noordzee aangevoerd worden. Landinwaarts lukt het doorbreken van de zon beter. Ze breekt het eerst door in Oost-Vlaanderen. In West-Vlaanderen zal dat in grote delen van de provincie slechts in de namiddag zijn, zeker aan de kust en in het (noord-)westen. Net als gisteren is de regel simpel: hoe oostelijker, hoe sneller de zon gaten in de bewolking brandt. Eens de zon erdoor geraakt, kan het echter wel snel gaan, ook al omdat het wolkendeken minder dik is dan gisteren en er vanochtend hier en daar al een paar scheuren voorkomen.

De maxima tonen dan ook weer een erg grote spreiding van west naar oost over de regio. Aan zee halen we niet veel meer dan 15 graden vlak op de stranden, de kuststreek noteert een 15 tot 17 graden. Landinwaarts loopt het kwik dan richting het oosten geleidelijk verder op en dat kan tot aan een 22-23 graden zijn  in het uiterste oosten, maar alles hangt af van de snelheid waarmee de zon door het grijze deken zal geraken. In elk geval worden de maxima pas aan het eind van de dag gehaald.

Vanavond klaart het verder op. In tegenstelling tot gisteren, verdwijnen de wolken want de aangevoerde lucht wordt droger en de wind krijgt een meer noordoostelijke component. De nacht verloopt dan ook licht bewolkt tot helder met minima die tegen de ochtend dalen naar een 13 tot 14-tal graden.

Morgen draait de wind geleidelijk aan weer naar een meer oostelijke en later zuidelijke hoek en wordt er opnieuw warmere lucht aangevoerd. Aan zee komt er later op de dag wel weer een meer noordelijke wind te staan onder invloed van een zeebries. Het wordt dan landinwaarts tot 25 graden in het oosten van de regio en tot een 22-tal in de kustregio. Aan zee blijven we door de zeebries wel wat achter en noteren we maxima rond een 19 tot 20 graden. Het is eerst zonnig, later duiken er stapelwolken op, maar het blijft droog. In de nacht naar donderdag neemt de bewolking verder toe en tegen de ochtend is een bui mogelijk.

Donderdag ligt een onweerachtige storing in de buurt. Er wordt dan met een zuid tot zuidoostelijke stroming weer erg warme lucht aangevoerd. Die is echter heel onstabiel met vrij veel bewolking en al van in de ochtend weer verspreide regen- en onweersbuien. Die kunnen in de loop van de dag weer erg hevig worden met kans op overlast door veel regen op een korte periode en ook hagel is mogelijk. De maxima komen in de zonnige momenten gemakkelijk boven de zomerse grens van 25 graden te zitten, maar tijdens de bewolkte momenten is dat minder. Het is echter sowieso weer benauwd en broeierig, maar de kust blijft onder invloed van alweer een zeebries wat achter in maxima.

Ook de dagen daarna blijft het warm, maar onstabiel met maxima die gemakkelijk zomerse waarden blijven neerzetten, maar wel telkens kans op verspreide regen- en onweersbuien.

Samenvattend: Ook vandaag moeten we wachten op de zon die er geleidelijk door zal komen. Landinwaarts gaat dat nog vrij vlot, maar aan de kust en in het noordwesten is het wachten tot de late middag / avond. Maxima tussen 15 graden op het strand tot 23 in het oosten. Vanavond verdwijnen de lage wolken en blijven weg zodat het morgen zonniger is met later wat stapelwolken, maar droog. Vanaf donderdag wordt het weer onweerachtig en een stuk warmer.

Geert, dinsdag 05 juni, 06.40 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen