Weerpraatje van maandag 04 juni:

Een IJslands hogedrukgebied heeft nog steeds een uitloper richting onze omgeving en zorgt voor stabilisatie in de atmosfeer. Dit hoog bouwt zich de komende dagen verder uit in onze omgeving. Het hoog ligt aanvankelijk wel niet gunstig voor ons want doordat de aanvoer van over de Noordzee komt, wordt er veel vocht in de atmosfeer gepompt onder de vorm van lage wolken, nevel en mist. Naarmate de week vordert, wordt er echter weer steeds warmere lucht aangevoerd die ook weer onstabieler wordt zodat het in de tweede helft van de week weer warm, maar ook onweerachtig wordt.

Zoals verwacht, zijn de voorbije nacht lage wolken vanaf de Noordzee lage wolken, nevel en Noordzeemist binnengelopen en die zijn behoorlijk ver het lang opgetrokken. De zuidelijke begrenzing van de lage wolken ligt vanochtend vroeg zelfs ten zuiden van Brussel. Het zal vandaag dan ook wachten worden tot alles optrekt en dat zal niet van een leien dakje lopen. Vanuit het zuiden moet de zon aan haar veroveringstocht beginnen. Er waait daarbij de hele dag een matige noordelijke wind en het voelt aanvankelijk vanochtend dan ook koel en fris aan. De mist kan hier en daar ook een klein beetje uitvallen, maar dat zijn minieme hoeveelheden. Het kan wel erg lang duren voordat de zon de lage wolken, nevel en mist wegbrandt en het is zelfs de vraag of dat overal lukt. Met name aan zee blijft het lang wachten omdat er telkens nieuwe wolken en nevel van over de Noordzee aangevoerd worden. Daar is het heel waarschijnlijk dat de zon er vandaag niet in slaagt om door te breken en het blijft daar dan ook de hele dag grijs en nevelig. De mist die er vanochtend hangt, zal wel geleidelijk optrekken, maar het blijft grijs. Landinwaarts lukt het doorbreken van de zon beter. Ze breekt het eerst door in Oost-Vlaanderen. In West-Vlaanderen zal dat in grote delen van de provincie slechts in de namiddag zijn en zoals hierboven geschetst, is dat aan de kust zelfs niet aan de orde. Daar blijft het grijs en koel. De maxima tonen dan ook een erg grote spreiding van west naar oost over de regio. Aan zee halen we niet veel meer dan 15 graden vlak op de stranden, de kuststreek noteert een 15 tot 17 graden. Landinwaarts loopt het kwik dan richting het oosten geleidelijk verder op en dat kan tot aan een 22-23 graden zijn  in het uiterste oosten, maar alles hangt af van de snelheid waarmee de zon door het grijze deken zal geraken.

Vanavond en vannacht veroveren de lage Noordzeewolken, nevel en mist opnieuw een groot deel van de regio. Aan zee wordt het al snel opnieuw mistig en die mistbanken trekken dan verder het land in. Uiteindelijk raakt het in de hele regio weer bewolkt en hoe meer naar de kust toe, hoe slechter de zichtbaarheden weer worden. De minima dalen daarbij tegen het eind van de nacht naar een 13 tot 15 graden bij een aanhoudend zwakke tot matige noordelijke wind.

Morgen kijken we tegen een herhaling van zetten aan waarbij het eerst opnieuw grijs en nevelig is en het is ook dan wachten totdat de zon het hele zootje opgeruimd krijgt. Dat zou morgen wel vlotter moeten verlopen want de wind gaat geleidelijk aan meer naar een noordoostelijke hoek draaien, waarmee de aanvoer van die kille Noordzeetroep afgesneden wordt. De zon kan dan ook een stuk sneller tevoorschijn komen. De maxima zitten dan zeker landinwaarts een graadje hoger dan vandaag het geval is. Aan zee zal het een aantal graden schelen want in tegenstelling tot vandaag, lossen de wolken daar morgen dus wel op.

Vanaf woensdag draait de wind geleidelijk aan weer naar een meer oostelijke en later zuidelijke hoek en wordt er opnieuw warmere lucht aangevoerd. Het kan dan naar de tweede helft van de week opnieuw erg warm worden met maxima die weer richting 25 graden of meer zouden kunnen oplopen. Echter is die lucht ook weer een stuk onstabieler en komen thermische lagedrukgebieden weer meespelen. De kans op regen- en onweersbuien wordt dan ook snel weer groter. Het is momenteel echter nog ondoenbaar om daar al een detailverwachting op te gaan maken. Alles zal afhangen van de exacte positie van storingen en troglijntjes die met die onweerachtige lagedrukgebieden samenhangen. Zoals we dat vorige week gezien hebben, kan die situatie van dag tot dag erg verschillend zijn. In elk geval is het zo dat vanaf woensdag we opnieuw in een zeer onstabiele situatie terechtkomen en dat er her en der verspreid in Vlaanderen weer felle buien kunnen opduiken.

Samenvattend: Het is vandaag lang wachten op de zon, aan de kust blijft die zelfs volledig verstoppertje spelen. Nevel, mist en lage wolken maken eerst de dienst uit. De mist verdwijnt, de lage wolken landinwaarts ook, maar aan zee niet. Daar blijft het grijs en nevelig. De maxima hebben dan ook een erg grote spreiding van amper 15 graden op het strand tot 23 in het oosten. Ook morgen is het overal eerst weer grijs, maar dan lost dan sneller op en komt de zon er wel overal door. Vanaf woensdag is het warmer, maar ook weer onstabieler.

Geert, maandag 04 juni, 06.40 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen