Weerpraatje van zondag 03 juni:

Een IJslands hogedrukgebied heeft een uitloper richting onze omgeving en zorgt voor stabilisatie in de atmosfeer. Dit hoog bouwt zich de komende dagen verder uit in onze omgeving. We moeten wel morgen en overmorgen nog rekening houden met de invloed van een zwak koufront dat met vrij veel wolkenvelden vanuit het noorden komt. Naarmate de week vordert, wordt er echter weer steeds warmere lucht aangevoerd die ook weer onstabieler wordt zodat het in de tweede helft van de week weer warm, maar ook onweerachtig wordt.

Vandaag is het weerbeeld dan ook al van in de ochtend veel vriendelijker dan gisteren. Het is al meteen vrij zonnig tot wisselend bewolkt. De zon speelt duidelijk een veel grotere rol dan vandaag en de wolken zijn in de minderheid. Er zijn wel van tijd tot tijd nog een paar wolken, maar die kunnen de pret niet meer bederven. Het blijft ook droog, buien zijn er vandaag niet meer bij. Gisteren kregen sommige streken toch nog een – zelfs felle – bui. Die ontwikkelde zich in de namiddag (op het zeebriesfront) in de buurt van Torhout en trok zo verder richting het Meetjesland. De plotse bui bracht hier en daar neerslagpieken van 10 tot 20 liter per vierkante meter in amper een kwartier tijd … Dat is dus vandaag niet meer aan de orde. Er zijn geen buien meer te verwachten. De wind zit daarbij in een noordwestelijke tot later meer noordelijke richting en waait nog steeds zwak tot matig. Ze trekt wel aan in de loop van de dag en gaat zeker naar vanavond toe matig waaien. De maxima kunnen dan weer paar graden hoger gaan zitten dan gisteren met een 20-tal graden aan zee tot een 23 graden landinwaarts. In de late namiddag kan aan zee nevel en lage bewolking vanaf de Noordzee binnenlopen en beginnen aan een veroveringstocht naar het zuiden.

Vanavond trekt de noordelijke wind tijdelijk nog iets verder aan. Er nadert dan van over de Noordzee nog meer lage bewolking die uiteindelijk weer de hele regio zal inpalmen. Het blijft daarbij wel droog en de minima dalen tegen de ochtend naar een 12 tot 13-tal graden.

Morgen hebben we eerst met een grijze start van de dag te maken waarbij het eerst grijs en nevelig is. Er waait daarbij een matige noordelijke wind en het voelt koel en fris aan. Het kan daarbij opnieuw erg lang duren voordat de zon de lage wolken wegbrandt en het is zelfs de vraag of dat overal lukt. Met name aan zee blijft het lang wachten omdat er telkens nieuwe wolken en nevel van over de Noordzee aangevoerd worden. De zon begint dan ook vanuit het oosten aan operatie verovering en de opklaringen komen langzaam vanuit het binnenland richting de kust waar ze pas laat op de dag arriveren. De maxima zitten morgen rond een 17-18 graden aan de kust tot 20-21 landinwaarts, maar alles hangt af van de snelheid waarmee de zon door het grijze deken zal geraken.

Dinsdag kijken we tegen een herhaling van zetten aan waarbij het eerst opnieuw grijs en nevelig is en het is ook dan wachten totdat de zon het hele zootje opgeruimd krijgt. Dat zou op dinsdag wel vlotter moeten verlopen dan morgen, zodat het dan sneller opklaart en de zon sneller tevoorschijn komt. De maxima zitten dan een graadje hoger dan op morgen het geval is.

Vanaf woensdag draait de wind geleidelijk aan weer naar een meer oostelijke en later zuidelijke hoek en wordt er opnieuw warmere lucht aangevoerd. Het kan dan naar de tweede helft van de week opnieuw erg warm worden met maxima die weer richting 25 graden of meer zouden kunnen oplopen. Echter is die lucht ook weer een stuk onstabieler en komen thermische lagedrukgebieden weer meespelen. De kans op regen- en onweersbuien wordt dan ook snel weer groter.

Samenvattend: Vandaag een rustige en vrij zonnige tot zonnige dag met maxima vooraan de 20 graden. Een aantrekkende noordelijke wind voert tegen de avond wel bewolking en nevel vanaf de Noordzee aan. Morgen en overmorgen is het telkens (lang) wachten tot die opgelost geraakt. Landinwaarts lukt dat uiteindelijk vlot, maar of dat (vooral morgen) ook aan zee volledig lukt, is onzeker. Maxima rond of vooraan de 20 graden, maar vlak aan zee koeler. Vanaf woensdag wordt het warmer, maar ook weer onstabieler.

Geert, zondag 03, 10.00 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen