Weerpraatje van zaterdag 2 juni:

We hebben nog steeds te maken met de nadelige invloed van kleine lagedrukgebieden en de daarmee samenhangende wolkenvelden. De komende dagen bouwt zich een volledig nieuw hogedrukgebied op in onze omgeving en dat zorgt voor aanvoer van koelere, maar droge en stabiele lucht. Op termijn bouwt dit hoog zich verder uit en kan het in de tweede helft van de week weer gaan zorgen voor aanvoer van veel warmere lucht.

Vandaag start de dag niet helemaal volgend plan. Om dat te begrijpen, moeten we even teruggrijpen naar gisteren want ook die dag verliep anders dan voorzien. Boosdoener van dienst is het zware onweer geweest dat gisteren in de ochtend boven het oosten van het land hing en extreem actief bleek te blijven gedurende veel langere tijd. Dat is vervolgens dan ook, anders dan verwacht, veel westelijker getrokken waarbij de restanten van dat onweer zelfs al (licht) uitregenend tot in West-Vlaanderen zijn geraakt. De bui ontstond op een troglijn en die ligt vanochtend nog steeds dicht in onze buurt: net ten noorden van Vlaanderen.

Achter deze zwakke troglijn wordt vanochtend met een zwakke tot matige westelijke wind koelere lucht aangevoerd met temperaturen die maar rond 13-15 graden zitten. Er is veel bewolking en de zon geraakt er aanvankelijk niet door. Gaandeweg de ochtend wordt de bewolking geleidelijk aan minder dik, maar er blijven veel hardnekkige wolkenvelden komen. Het is wel droog en de temperaturen lopen maar traag op. Pas in de loop van de dag wordt de bewolking minder dik en het wordt zeker namiddag voordat er meer en bredere opklaringen gaan doorbreken. Het kan op sommige plekken echt wel lang duren vooraleer de zon er goed doorbreekt. De breedste opklaringen komen er pas tegen het eind van de dag aan. Het blijft ook koeler vandaag. De maxima zitten rond 18-19 graden aan zee en worden pas aan het eind van de middag bereikt. Landinwaarts halen we maxima rond of vooraan de 20 graden waarbij opnieuw geldt: hoe oostelijker, hoe warmer. Aan het eind van de middag is het niet onmogelijk dat er landinwaarts toch hier of daar nog een buitje opduikt. Dat zal dan vooral in Oost-Vlaanderen het geval kunnen zijn.

Vanavond en vannacht is het uiteindelijk wel flink opgeklaard en licht tot wisselend bewolkt, zelfs helder. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar een graad of 12-13 bij een zwakke noordwestelijke wind. Er kan zich lokaal wat nevel of mist vormen.

Morgen is het weerbeeld veel vriendelijker dan vandaag. Het is dan al van in de ochtend vrij zonnig tot wisselend bewolkt. De zon speelt duidelijk een veel grotere rol dan vandaag en de wolken zijn in de minderheid. Het blijft ook droog, buien zijn er morgen niet meer bij. De wind zit in een noordwestelijke tot later meer noordelijke richting en waait nog steeds zwak tot matig. De maxima kunnen dan weer enkele graden hoger gaan zitten dan vandaag met een 20-tal graden aan zee tot een 23 graden landinwaarts. Tegen de avond en nacht koelt het wel weer vrij snel af en in de nacht naar maandag noteren we minima rond een 11 tot 12 graden.

Begin volgende week breidt een hogedrukgebied zich verder in onze richting uit en spreidt zijn vleugels over Vlaanderen. We blijven dan gespaard van nieuw buiengeweld en krijgen weer een aantal vrij aardige dagen met veel zon en aangename maxima die telkens vooraan in de 20 graden uitkomen. De hoge pieken zijn er dan uit en het is echt aangenaam lente- tot zomerweer.

Later in de week draait de wind geleidelijk aan weer naar een meer oostelijke en later zuidelijke hoek en wordt er opnieuw warmere lucht aangevoerd. Het kan dan naar de tweede helft van de week opnieuw erg warm worden met maxima die weer richting 25 graden of meer zouden kunnen oplopen. Waarschijnlijk komen dan ook weer buien om de hoek kijken …

Samenvattend: Een naar west gedraaide wind voert vandaag koelere lucht aan, maar met veel wolken. Het is (lang) wachten op de zon die pas later doorbreekt. Het wordt een 18 tot 22 graden bij een matige westelijke wind die zeker in de ochtend koel aanvoelt. De komende dagen voert een noordelijke wind koelere en stabielere lucht aan met veel zon en maxima vooraan de 20 graden. Ook volgende week blijft het zonnig en wordt het geleidelijk aan weer warmer.

Geert, zaterdag 02 juni, 09.40 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen