Weerpraatje van vrijdag 1 juni:

Aanvankelijk zitten we nog onder invloed van een thermisch lagedrukgebied ten zuidoosten van ons, maar in de loop van de dag wordt een mobiele wig van hoge luchtdruk die vanuit het westen dichterbij komt, steeds belangrijker. De komende dagen bouwt zich een volledig nieuw hogedrukgebied op in onze omgeving en dat zorgt voor aanvoer van koelere, maar droge en stabiele lucht.

Vandaag start de dag nog met een zeer indrukwekkend onweer dat boven het uiterste oosten van ons land ligt. Het is een bijzonder actief onweerscomplex dat er vanochtend zelfs in slaagde om op een bepaald moment tot 500 bliksems per minuut te produceren wat zeer indrukwekkend is. Dat onweer is niet van belang voor ons. Het bevindt zich nog in die zeer warme en vochtige luchtmassa waar we ons de voorbije dagen in bevonden, maar die zijn wij intussen wel aan het ruilen voor een koelere soort. Met een naar west gedraaide wind, is de voorbije nacht al minder warme lucht binnengelopen. Overigens kwam het op de grens tussen beide luchtsoorten ook in onze regio gisterenavond (vooral in West-Vlaanderen) en de voorbije nacht (vooral in Oost-Vlaanderen) ook nog tot felle onweersbuien.

Hieronder nog een korte video met zij-aanzicht op de buienlijn die gisteren in de vooravond in West-Vlaanderen opnieuw voor lokale overlast zorgde:

Vanochtend is het daarbij overal zwaar bewolkt tot betrokken en ook nevelig / mistig, zeker aan de kust. Die bewolking gaat maar moeizaam optrekken en de hele dag lang is het wisselend bewolkt. Vanmiddag breekt dan de zon geleidelijk wat door, maar dat gaat niet overal even vlot. Er is wel in de loop van de dag nog steeds kans op een lokale bui, maar die zijn niet meer van dat kaliber van de voorbije dagen. Aan zee en in de kustregio houden we het waarschijnlijk zelfs droog en ook het grootste deel van West-Vlaanderen krijgt geen buien meer. In Oost-Vlaanderen neemt de kans op een bui vooral in de tweede helft van de namiddag wel weer toe en zeker naar de late middag / vooravond kan er nog een lokale bui opduiken. Eventueel ook weer met onweer, maar de taferelen van overlast van de voorbije dagen zijn niet meer aan de orde. De zwakke, later matige westelijke wind houdt het kwik vandaag een stuk lager met een 19 tot 20 graden aan zee, landinwaarts zitten we later op de dag met maxima vooraan de 20 graden die pieken rond een 22 tot 23 graden. Het is wel duidelijk dat we morgen de warme plaklucht van de voorbije dagen kwijt zijn.

Vanavond en vannacht is het dan ook een stuk kalmer. In de avond doven de laatste buien die landinwaarts nog actief zijn, geleidelijk aan uit. De nacht verloopt dan ook in rustiger omstandigheden met een wisselende bewolking en een zwakke noordwestelijke wind. Er kan zich wat nevel en mist vormen, zeker daar waar de voorbije dagen grote neerslagsommen gevallen zijn. De minima zitten tegen het eind van de nacht rond een 13-tal graden.

Morgen gaan we overschakelen naar een ander weertype. Een nieuw hoog komt vanaf dan de regie overnemen. De wind draait daarbij naar een meer noordelijke hoek en voert ook dan minder warme lucht aan. De maxima aan zee zitten dan rond een graad of 18 tot 20, landinwaarts zitten we dan nog vooraan in de 20 graden met een 21 tot 23 graden. Het is wisselend bewolkt, maar de zonnige perioden overheersen, zeker aan de kust. We houden het dan droog. Landinwaarts is de kans op een enkele bui nog niet helemaal verdwenen, maar het is zo goed als zeker dat dat niet voor onze regio zal zijn.

Zondag kan dat alweer een graadje meer zijn. Het is vrij zonnig tot wisselend bewolkt en meest droog, maar toch is de kans op een enkele lokale bui nog niet volledig verdwenen, maar net als zaterdag zal dat zo goed als zeker niet voor onze regio zijn en blijven de buien beperkt tot de meer oostelijke gebieden van ons land. De maxima noteren zondag rond ongeveer dezelfde waarden als zaterdag, maar zitten dan net een fractie hoger.

Begin volgende week breidt het Britse hogedrukgebied zich verder in onze richting uit en spreidt zijn vleugels over Vlaanderen. We blijven dan gespaard van nieuw buiengeweld en krijgen weer een aantal vrij aardige dagen met veel zon en aangename maxima die telkens vooraan in de 20 graden uitkomen. De hoge pieken zijn er dan uit en het is echt aangenaam lente- tot zomerweer.

Later in de week draait de wind geleidelijk aan weer naar een meer oostelijke en later zuidelijke hoek en wordt er opnieuw warmere lucht aangevoerd. Het kan dan naar de tweede helft van de week opnieuw erg warm worden met maxima die weer richting 25 graden of meer zouden kunnen oplopen. Waarschijnlijk komen dan ook weer buien om de hoek kijken …

Samenvattend: Een naar west gedraaide wind voert vandaag koelere lucht aan, maar met veel wolken. Het is (lang) wachten op de zon die pas later doorbreekt. Vanmiddag zijn er landinwaarts nog een aantal (onweerachtige) buien actief, aan zee en in het westen blijft het droog. De komende dagen voert een noordelijke wind koelere en stabielere lucht aan met veel zon en maxima vooraan de 20 graden. Ook volgende week blijft het zonnig en wordt het geleidelijk aan weer warmer.

Wie nog de uitleg wil zien over hoe de wolkbreuken van vooral begin deze week konden ontstaan, verwijs ik graag nog eens naar deze video waarin ik één en ander uitleg:

Geert, vrijdag 01 juni, 06.40 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen