Weerpraatje van donderdag 31 mei:

We bevinden ons nog altijd onder invloed van onweerachtige lagedrukgebieden die zich vanuit Frankrijk telkens tot over onze omgeving uitbreiden. De aangevoerde lucht is onstabiel en er vormen zich boven West-Europa telkens gemakkelijk onweershaarden die dan ons weer beïnvloeden. Vanaf het weekeind breidt een nieuw hogedrukgebied zich vanaf de Britse Eilanden uit naar onze omgeving en gaat voor stabilisering in de atmosfeer zorgen. Het wordt dan wel minder warm, maar de buien verdwijnen.

Vandaag hebben we al van in de ochtend met buien te maken. Een onweerachtige zone breidde zich in de nanacht uit over onze streek. Vooral in Oost-Vlaanderen vielen er verspreid al een flink aantal onweerachtige buien. Die breiden zich vanochtend eerst verder uit en ook in West-Vlaanderen verschijnen er links en rechts een aantal onweerachtige buien met voorkeur voor de zuidwestelijke helft van de provincie, maar ook elders zijn er verspreide exemplaren mogelijk. Die gaan vergezeld van (uiteraard) regen, maar ook enkele lokale donderklappen zijn mogelijk.

Dat onweerachtige gebied zorgt ook meteen voor veel bewolking met zeker in de eerste helft van de ochtend aanhoudend kans op regen- en onweersbuien.

Die eerste reeks buien trekken dan snel weg en we krijgen dan een drogere periode, maar later op de dag vormen zich weer nieuwe buien en ook die kunnen weer vergezeld gaan met onweer. Een enkele bui zou ook wat hagel of rukwinden kunnen aan boord hebben.

Daarbij zit de wind nog steeds in een noordoostelijke, aan zee meer noordelijke hoek en waait zwak tot matig. In en rond buien is die wind wel verstoord. Er is wel meer beweging in de atmosfeer zodat de buien dan niet meer zo lang op dezelfde plek blijven hangen en de kans op overlast kleiner wordt. Wat niet wil zeggen dat de buien niet fel meer kunnen zijn.

Het blijft vrij warm met maxima die gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden blijven zitten, maar de extreme warmte van de voorbije dagen is er wel uit. Het is bovendien ook niet zo zonnig meer als de voorbij dagen. Er is duidelijk veel meer bewolking aanwezig, dus de maxima in de temperaturen vallen tijdens kortere momenten. Aan de kust halen we in de loop van de dag nog een 20 tot 21 graden als maxima. Landinwaarts kan dat nog een 22 tot 25 graden zijn, een beetje afhankelijk van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen.

Vanavond zijn er eerst nog wat verspreide buien actief, maar die doven dan later in de avond weer uit. Tijdens de nacht blijft het dan droog en draait de wind geleidelijk naar een meer westelijke hoek. De minima dalen tegen de ochtend naar een 14 tot 15 graden, wat andermaal bijzonder zacht is.

Morgen is het wisselend bewolkt met in de loop van de dag nog steeds kans op een lokale bui, maar die zijn niet meer van dat kaliber van de voorbije dagen. Aan zee en in de kustregio houden we het waarschijnlijk zelfs droog. Een meer westelijk georiënteerde wind houdt het kwik dan op een 19 tot 20 graden aan zee, landinwaarts zitten we dan met maxima vooraan de 20 graden die pieken rond een 22 tot 23 graden. Daar is de kans op enkele buien groter dan aan de kust. Het is wel duidelijk dat we morgen de warme plaklucht van de voorbije dagen kwijt zijn.

Zaterdag gaan we overschakelen naar een ander weertype. Een nieuw hoog komt vanaf dan de regie overnemen. De wind draait daarbij naar een meer noordelijke hoek en voert ook dan minder warme lucht aan. De maxima aan zee zitten dan rond een graad of 18 tot 20, landinwaarts zitten we dan zaterdag nog vooraan in de 20 graden met een 21 tot 23 graden. Het is wisselend bewolkt, maar de zonnige perioden overheersen, zeker aan de kust. We houden het dan droog. Landinwaarts is de kans op een enkele bui nog niet helemaal verdwenen, maar het is zo goed als zeker dat dat niet voor onze regio zal zijn.

Zondag kan dat alweer een graadje meer zijn. Het is vrij zonnig tot wisselend bewolkt en meest droog, maar toch is de kans op een enkele lokale bui nog niet volledig verdwenen, maar net als zaterdag zal dat zo goed als zeker niet voor onze regio zijn en blijven de buien beperkt tot de meer oostelijke gebieden van ons land.

Begin volgende week breidt het Britse hogedrukgebied zich verder in onze richting uit en spreidt zijn vleugels over Vlaanderen. We blijven dan gespaard van nieuw buiengeweld en krijgen weer een aantal vrij aardige dagen met veel zon en aangename maxima die telkens vooraan in de 20 graden uitkomen. Later in de week kan het zelfs opnieuw flink warmer worden.

Samenvattend: Vandaag is een mindere dag met veel wolken en al van in de ochtend verspreide en onweerachtige buien. Toch houden sommige regio’s het opnieuw droog. Nadien volgt een tijdelijke drogere periode, maar in de namiddag zijn weer enkele buien mogelijk. Maxima tussen 20 en 24 graden. Vanaf morgen verdwijnen de buien en wordt het zonniger. We komen in minder warme lucht terecht, maar die is veel stabieler. Dat is ook in het weekeind en begin volgende week het geval.

Wie nog de uitleg wil zien over hoe de wolkbreuken van vooral begin deze week konden ontstaan, verwijs ik graag nog eens naar deze video waarin ik één en ander uitleg:

Geert, donderdag 31 mei, 06.50 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen