Weerpraatje van woensdag 30 mei:

De weerkaarten zijn nog steeds geblokkeerd waarbij we nog altijd met een sterk Scandinavisch hoog te maken hebben en wij nog altijd onder de invloed zitten van thermische lagedrukgebieden die zich boven Frankrijk en onze omgeving bevinden. We blijven dan ook in een warme onstabiele luchtmassa zitten waarin zich gemakkelijk lokale regen- en onweersbuien vormen.

Vandaag starten we de dag in een groot deel van onze regio met nevel en mist die de voorbije nacht vanuit zee is binnengelopen. Dat is een gevolg van de weersituatie van gisterenavond. Gisteren zijn er hier en daar in de avond nog een paar buien ontstaan met regen, maar bij ons is het (gelukkig) niet tot zware buien met overlast gekomen. Nog maar eens een teken van hoe moeilijk het is, onmogelijk zelfs, om te gaan voorzien waar en wanneer precies de meest zware buien opduiken. Gisteren zijn we daarvan gespaard gebleven en zijn de buien in Vlaanderen ontstaan boven het noorden van Antwerpen. Daar doken wel weer problemen met wateroverlast op als gevolg van de intense neerslag. Dat buiencomplex is later in de avond richting het Nederlandse Zeeland getrokken en vandaar dan de Noordzee op. Daardoor is bij ons de wind in de avond uit het noorden beginnen waaien, vanuit dat buiencomplex. Dat zorgde er dan weer voor dat vochtige Noordzeelucht tot een flink stuk in Oost-Vlaanderen kon doordringen met vorming van nevel en mist en daar kijken we vanochtend eerst tegenaan.

De meest oostelijke grens van de nevel en mist ligt ergens halfweg Oost-Vlaanderen waarbij de zon zich vanochtend weer geleidelijk een weg knabbelt doorheen die grijze troep. Landinwaarts lukt dat vlotjes en krijgen we al snel de zon te zien, maar aan zee kan dat even duren en is het gemakkelijk tegen de middag aan wanneer de zon erdoor komt of zelfs nog later. Er staat immers alweer erg weinig wind zodat de zon de klus alleen moet klaren. De wind die er is, waait zwak uit oost tot noordoost en krijgt aan de kust later weer een noordelijke zeebriescomponent. Daarmee kan dan weer vochtigere zeelucht binnenlopen en zeker op de stranden bestaat de hele dag kans op het binnenlopen van wat nevel of zelfs mist die zich nog altijd boven het koelere zeewater bevindt: dat is dan de zogenaamde zeevlam. Een verschijnsel waarbij er zich mist boven de Noordzee bevindt die dan met een zeebries op de stranden kan binnenlopen terwijl daar landinwaarts niets van te merken is.

De maxima lopen vanmiddag dan ook uiteen van een 21 graden op de stranden, tot 22-23 in de kustregio en zo verder oplopende naar 25 en meer landinwaarts. In de steden en meest oostelijke streken kunnen we weer tot 27-28 graden halen. Na het optrekken van het ochtendgrijs krijgen we dan weer een mix van soms brede opklaringen met flink wat zon en ook weer wolkenvelden. Vanmiddag duiken er dan vervolgens weer stapelwolken op en jawel: dat loopt andermaal uit op regen- en onweersbuien. Het blijft daarbij onmogelijk aan te geven waar de buien zich vormen. Alle indicatoren wijzen er op dat we voor onze regio in de late middag / vooravond weer dienen rekening te houden met de vorming van felle buien die alweer overlast kunnen veroorzaken. Ook het feit dat het erg vochtig is met die nevel en mist is een extra trigger om later vandaag buien te vormen. Dat vocht moet immers ergens heen. Net als de vorige dagen blijft daarbij ook weer de waarschuwing dat er lokaal zoveel regen op een korte periode kan vallen dat overlast en schade zo goed als zeker weer links en rechts zullen voorkomen. Naast de kans op hagel en rukwinden die ook nog altijd groot is. Nogmaals: waar en wanneer de buien opduiken: niet te zeggen. Er is overal kans op en die kans is alleszins weer een stuk groter dan gisteren, maar het blijft altijd een zaak van nowcasten. Bij vorming van (felle) buien, hou ik dat zeker via twitter in de gaten en stuur daar dan geregeld updates: je kunt mij daar gerust op volgen om bij zwaar onweer live op de hoogte te blijven van waar de buien precies zitten: https://twitter.com/GeertNaessens

Er staat trouwens ook nog steeds een video online op mijn youtube-kanaal waarin ik in detail uitleg hoe het komt dat die buien zo lang op een zelfde plek kunnen blijven hangen met wateroverlast tot gevolg. Neem gerust (nu of later) even de tijd om ook die te bekijken:

Vanavond doven de eventueel ontstane regen- en onweersbuien dan weer uit en wordt het later weer tijdelijk rustiger. Met een noordoostelijke tot noordelijke wind kunnen dan eventueel weer wat nevel- en mistbanken vanuit de Noordzee binnenlopen. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar 14 tot 15 graden, waarmee we andermaal een erg zachte nacht krijgen. Na middernacht vormt zich boven Frankrijk een nieuw onweersgebied en dat trekt dan later in de nacht ons land binnen. Het is niet helemaal duidelijk hoe ver noordwestwaarts zich dat gaat uitbreiden, maar de kans is heel erg groot dat we tegen de ochtend weer met het nodige klank- en lichtspel wakker gemaakt worden.

Morgen hebben we dan al van in de ochtend met buien te maken. Dat Franse complex ligt dan in de buurt en zorgt voor veel bewolking met aanhoudend kans op regen- en onweersbuien. De eerste buien in de ochtend trekken dan snel weg en we krijgen dan een drogere periode, maar later op de dag vormen zich weer nieuwe buien met regen en onweer. Daarbij draait de wind naar het westen tot zuidwesten. Er is morgen wel meer beweging in de atmosfeer zodat de buien dan niet meer zo lang op dezelfde plek blijven hangen en de kans op overlast kleiner wordt. Wat niet wil zeggen dat de buien niet fel meer kunnen zijn. Het blijft vrij warm met maxima die gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden blijven zitten, maar de extreme warmte van de voorbije dagen is er wel uit. Aan de kust halen we morgen nog een 20 tot 21 graden als maxima. Landinwaarts kan dat nog een 22 tot 25 graden zijn, een beetje afhankelijk van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen.

Vrijdag is het wisselend bewolkt met in de loop van de dag nog steeds kans op een lokale bui, maar die zijn niet meer van dat kaliber van de voorbije dagen. Aan zee en in de kustregio houden we het waarschijnlijk zelfs droog. Een meer westelijk georiënteerde wind houdt het kwik dan op een 19 tot 20 graden aan zee, landinwaarts zitten we dan met maxima vooraan de 20 graden. Daar is de kans op enkele buien groter dan aan de kust.

Het komende weekend gaan we overschakelen naar een ander weertype. Een nieuw hoog komt de regie overnemen. De wind draait daarbij naar een meer noordelijke hoek en voert minder warme lucht aan. De maxima aan zee zitten dan rond een graad of 18 tot 20, landinwaarts zitten we dan zaterdag nog vooraan in de 20 graden. Zondag kan dat alweer een paar graden meer zijn. Het is vrij zonnig tot wisselend bewolkt en meest droog, maar toch is de kans op een enkele lokale bui nog niet volledig verdwenen.

Samenvattend: Na het oplossen van het ochtendgrijs, wordt het snel weer zomers warm, maar zeer onstabiel. Vanmiddag groeien de stapelwolken weer uit tot lokale buien die andermaal fel kunnen zijn met de nodige lokale overlast tot gevolg. Ook vanavond, vannacht en morgen kunnen nog felle buien actief zijn, daarna wordt de buienneiging minder, maar verdwijnt niet volledig. Het wordt de komende dagen geleidelijk aan minder warm.

Geert, woensdag 30 mei, 07.00 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen