Weerpraatje van dinsdag 29 mei:

De weerkaarten blijven nog even geblokkeerd. Een zeer sterk hogedrukgebied boven Scandinavië houdt nog altijd een zomerse setting in stand, maar wij zitten net te ver om te profiteren van de stabiliteit van dit hoog. Bij ons maken thermische lagedrukgebieden de dienst uit die vanuit Frankrijk hun invloed op ons weer veer vergroten. Ze voeren onstabiele lucht naar ons toe waarin gemakkelijk regen- en onweersbuien ontstaan. Naar het weekeind toe neemt een nieuw hoog de regie over. Dat komt dichter bij ons te liggen en gaat de buienneiging onderdrukken met meer stabiel weer tot gevolg en minder warme lucht die vanuit het noorden naar ons toe komt.

Vandaag blijven alle ingrediënten van de vorige dagen aanwezig. Dat konden we trouwens de voorbije nacht alweer in diverse regio’s proeven. In de tweede helft van de nacht trok een nieuwe actieve onweerszone onze regio binnen en vooral de zuidwestelijke helft van West-Vlaanderen kreeg dit keer de klappen. Deze buien trokken wel wat sneller dan die van de vorige dagen, waardoor de neerslaghoeveelheden niet zo extreem waren, maar toch hier en daar in de tientallen liters liepen.

Na deze eerste zone met buien, wordt het overdag even wat rustiger. Aanvankelijk is het meer bewolkt en staat er in de vroege ochtend ook wat meer wind. Die waait eerst uit het westen tot noordwesten. Dat is nog een gevolg van de buien van de voorbije nacht. Later draait die weer naar noordoost en gaat zwak tot matig waaien. Het kwik loopt dan opnieuw erg snel op en scheert al gauw weer hoge toppen met maxima die net als gisteren weer richting 24-25 graden koersen aan zee. Daar worden die later weliswaar weer wat terug gezet door de zeebries waarbij de wind in de middag daar weer een meer noordelijke hoek gaat opzoeken, maar veel minder dan 22 graden wordt het daar zeker niet. Landinwaarts kunnen we weer gemakkelijk doorstoten naar hoog zomerse waarden van 28 graden of meer.

We krijgen daarbij een wisselend bewolkt weertype met nu eens flinke zonnige perioden, dan weer meer bewolking. De onstabiliteit blijft daarbij erg hoog en er vormen zich in de loop van de dag gemakkelijk weer nieuwe stapelwolken die uitgroeien tot flinke regen- en onweersbuien. Net als de vorige dagen blijft daarbij gelden dat het onmogelijk is te voorzien waar en wanneer de felste buien opduiken. Die kans is er de hele dag wel weer, maar wordt het grootste in de tweede helft van de namiddag. Er kunnen dan weer buien opduiken met veel regen, hagel, rukwinden en onweer. Dit blijft steeds een zaak van nowcasten waarbij dikwijls pas op het laatste moment duidelijk wordt waar de zwaarste buien opduiken. Als we dan toch moeten regionaliseren: de kans op buien is in de eerste helft van de namiddag groter in Oost-Vlaanderen dan in West-Vlaanderen, maar in de late middag en in de vooravond is die kans overal even groot geworden. Het is wel zo dat er wat meer beweging in de atmosfeer zit en dat de buien wat sneller trekken dan de vorige dagen, maar dat sluit lokale grote neerslaghoeveelheden zeker niet uit!

Op mijn youtube-kanaal heb ik trouwens een nieuwe video online geplaatst waarin ik het mechanisme dat zorgde voor de wolkbreuken van de voorbije dagen nader uitleg. Neem gerust even de tijd om die te bekijken:

Vanavond zijn er eerst nog verspreide buien actief, maar ook in de nacht kunnen er nog regen- en onweersbuien opduiken. De atmosfeer blijft erg onstabiel en net als in de vorige nacht, kunnen er ook buien gevormd worden door dynamische forcering. Dat zijn dan buien die niet door de warmte overdag ontstaan, maar die samenhangen met het lagedrukgebied dat zich van zuidwest naar noordoost door onze omgeving verplaatst. Dat tilt grote luchtmassa’s op en door die optilling (forcering) kunnen ook gemakkelijk buien opduiken en ook die kunnen weer fel zijn. De minima dalen tegen de ochtend naar een 15-tal graden en zijn dus andermaal erg zacht.

Morgen wordt het wat minder warm, maar toch nog altijd zomers. We halen dan een 21-22 graden aan zee tot 24-25 landinwaarts. De wind is dan wat meer noordoost tot noord van richting en voert iets minder warme lucht aan. Toch is het ook dan nog uitkijken voor de vorming van forse buien in de loop van de dag. Die worden dan wel minder zwaar, zeker in het westen. Verder is het wisselend bewolkt met perioden van zon en wolken.

Donderdag draait de wind naar het zuidwesten en komt een storing dichterbij met meer wolken en opnieuw kans op enkele regen- of onweersbuien. Er blijft wel meer beweging in de atmosfeer zodat de buien dan niet meer zo lang op dezelfde plek blijven hangen en de kans op overlast kleiner wordt. Wat niet wil zeggen dat de buien niet fel meer kunnen zijn. Het blijft vrij warm met maxima die gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden blijven zitten, maar de extreme warmte van de voorbije dagen is er wel uit. Aan de kust halen we op donderdag nog een 20 tot 21 graden als maxima.

Vanaf vrijdag en het komende weekend gaan we overschakelen naar een ander weertype. Een nieuw hoog komt de regie overnemen. De wind draait daarbij naar een meer noordelijke hoek en voert minder warme lucht aan. De maxima aan zee zitten dan rond een graad of 18, landinwaarts zitten we dan nog vooraan in de 20 graden. Vrijdag is de minst warme dag, de dagen daarna gaan we toch geleidelijk aan weer wat winst in temperaturen pakken. De buien zijn dan verdwenen en het is vrij zonnig met nog enkele wolkenvelden.

Samenvattend: Vandaag nog broeierig warm met vorming van regen- en onweersbuien en die kunnen weer fel zijn. Zeker in de late middag. De komende dagen wordt het minder warm met vooral morgen en donderdag nog regen- en onweersbuien. Vanaf vrijdag is het minder warm, maar de buien zijn dan verdwenen. De dagen daarop wordt het vrij zonnig en blijft het droog.

Geert, dinsdag 29 mei, 07.00 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen