Weerpraatje van maandag 28 mei:

De weerkaarten blijven geblokkeerd. Een zeer sterk hogedrukgebied boven Scandinavië houdt een zomerse setting in stand, maar wij zitten net te ver om te profiteren van de stabiliteit van dit hoog. Bij ons maken thermische lagedrukgebieden de dienst uit die vanuit Frankrijk hun invloed op ons weer veer vergroten. Ze voeren onstabiele lucht naar ons toe waarin gemakkelijk regen- en onweersbuien ontstaan.

Vandaag wordt andermaal een zeer warme dag. We kunnen daarbij helaas links en rechts weer de schade opmeten van de zware buien die vooral gisteren lokaal weer voor enorme neerslaghoeveelheden zorgden. In de buurt van Bredene viel daarbij tot meer dan 60 liter water per vierkante meter, maar ook elders in de regio doken er gisteren in de namiddag en de vooravond nog felle buien op. Plaatsen die het hard te verduren kregen waren daarbij o.a. ook Jabbeke, Knesselare en bij uitbreiding het volledige Meetjesland. Heel veel regen, rukwinden en hagel vergezelden de buien en het risico op herhaling van deze situaties blijft vandaag en de komende dagen groot en dat is toch wel heel opmerkelijk. Het weerbeeld zit momenteel zodanig geblokkeerd dat er voorlopig in die situatie niet veel verandering komt.

De  Franse onweerszone blijft dan ook in onze buurt liggen. Het blijft ook vandaag dan weer erg warm met maxima die weer met het meeste gemak zomerse waarden van 25 graden en meer bereiken. We klikken in de loop van de dag af op een zomerse 24-25 aan zee terwijl dat landinwaarts gemakkelijk alweer een 28 graden of meer kan worden. De wind is daarbij zwak en komt uit een oostelijke tot zuidoostelijke hoek aanwaaien. Aan de kust kan er later vandaag dan wel weer een zeebriesje opduiken waarmee de maxima daar vlak aan de kust wat afgetopt worden. Verder krijgen we een afwisseling van soms brede zonnige perioden met meer bewolkte momenten.

De kans op het voorkomen van forse regen- en onweersbuien blijft echter erg groot. We blijven immers zitten in de zeer warme, maar ook erg onstabiele luchtmassa die n onze streken blijft kamperen. Er is ook vandaag al van in de ochtend kans op enkele buien of buienrestanten, maar die lossen weer snel op. Zo was er vanochtend vooral in het uiterste westen van het land inderdaad wat gedruppel, maar dat is op dit moment zeer snel aan het oplossen. Echter: gaandeweg de dag neemt de kans op felle buien weer alleen maar toe en die  buien kunnen dan lokaal weer voor overlast zorgen met veel water op een korte periode. Ook hagel blijft mogelijk en de felste buien kunnen met rukwinden gepaard gaan. Het is echter helaas onmogelijk van voordien te zeggen waar en wanneer de buien opduiken. De kans groeit in de loop van de dag en vanaf de tweede helft van de middag is de kans op felle buien erg groot. Die kunnen heel snel ontstaan. Getuige gisteren de bui die in de namiddag in West-Vlaanderen opdook en in geen tijd uitgroeide tot een massief onweer dat weer meerdere uren bleef hangen boven dezelfde regio. Ook vandaag is dat het geval en kunnen de stapelwolken die later opduiken in geen tijd uitgroeien tot forse buien. Het lijkt dan alsof de bui uit het niets komt, maar het is gewoon een gevolg van de grote onstabiliteit die in de atmosfeer aanwezig is.

Vanavond zijn er dan nog enige tijd buien mogelijk en die kunnen nog altijd fel zijn met hagel, onweer en rukwinden. Er kan ook dan nog steeds veel regen op een korte tijd en plaats vallen met steeds de mogelijkheid van lokale overlast tot gevolg. Later in de avond en nacht doven de buien uit en wordt het rustiger. Het blijft ook weer erg zacht met minima die tegen het eind van de nacht nog steeds in de buurt van 15 graden blijven zitten. Tegen de ochtend neemt de kans op buien weer toe omdat het Franse laag dan meer naar het noorden komt kruipen en daarmee ook een aantal regen- en onweersbuien meeneemt en activeert vanuit het zuiden.

Morgen blijven alle ingrediënten van vandaag aanwezig. Het kwik loopt opnieuw erg snel op en scheert al gauw weer hoge toppen met maxima die net als vandaag weer richting 24-25 graden koersen aan zee. Daar worden die later weliswaar weer wat terug gezet door de zeebries, maar veel minder dan 22 graden wordt het daar zeker niet. Landinwaarts kunnen we weer gemakkelijk doorstoten naar hoog zomerse waarden van 28 graden of meer. De onstabiliteit is morgen nog een stuk groter geworden dan vandaag en er is dan de hele dag door kans op het opduiken van felle buien met veel regen, hagel, rukwinden en onweer. De buien van morgen zouden best wel eens op een flink grotere schaal tot overlast kunnen leiden, maar het zal ook dan een zaak van nowcasten worden en de situatie van uur tot uur op de voet volgen.

Woensdag wordt het wat minder warm, maar toch nog altijd zomers. We halen dan een 21-22 graden aan zee tot 24-25 landinwaarts. De wind is dan wat meer noordoost van richting en voert iets minder warme lucht aan. Toch is het ook dan nog uitkijken voor de vorming van forse buien in de loop van de dag.

Donderdag draait de wind naar het zuidwesten en komt een storing dichterbij met meer wolken en opnieuw kans op enkele regen- of onweersbuien. Er komt wel meer beweging in de atmosfeer zodat de buien dan niet meer zo lang op dezelfde plek blijven hangen en de kans op overlast kleiner wordt. Wat niet wil zeggen dat de buien niet fel meer kunnen zijn. Het blijft vrij warm met maxima die gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden blijven zitten.

Vrijdag en de dagen daarop zien er ook warm uit, maar de buienkansen worden kleiner.

Samenvattend: Het blijft erg warm met maxima tussen 25 en 28 graden, lokaal meer. Ook vandaag weer kans op vorming van zeer felle onweersbuien met alle overlast van dien. Schade als gevolg van veel regen, rukwinden en hagel blijven mogelijk. De komende dagen meer van hetzelfde met vooral morgen nog veel en felle buien. Daarna wordt het langzaam minder onstabiel en iets minder warm.

Hieronder nog een video van een beeld dat op diverse plekken zowel gisteren, de voorbije als de komende dagen te zien was / zal zijn: een wegtrekkende onweersbui. Opmerkelijk aan deze buien is dikwijls de zeer intense onweersactiviteit: het rommelt werkelijk aan één stuk door als gevolg van de ene ontlading na de andere. Een teken van de zeer grote onstabiliteit die de atmosfeer momenteel heeft:

Geert, maandag 28 mei, 06.50 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen