Weerpraatje van zondag 27 mei:

De weerkaarten blijven geblokkeerd. Een zeer sterk hogedrukgebied boven Scandinavië houdt een zomerse setting in stand, maar wij zitten net te ver om te profiteren van de stabiliteit van dit hoog. Bij ons maken thermische lagedrukgebieden de dienst uit die vanuit Frankrijk hun invloed op ons weer veer vergroten. Ze voeren onstabiele lucht naar ons toe waarin gemakkelijk regen- en onweersbuien ontstaan.

Vandaag start de dag zoals verwacht al met de nodige onstabiliteit. Een Frans lagedrukgebied breidt zijn invloed weer uit tot onze omgeving zodat het weer veel onstabieler wordt dan gisteren. Er zijn al in de ochtend wolkenvelden, afgewisseld weliswaar met perioden van veel zon. Echter: er zijn vanochtend zelfs ook al enkele buien actief. Dat zijn geen erg zware buien want die buitjes vanochtend vormen zich op middelbaar niveau en niet vanaf de grond, daarvoor is het nog niet warm genoeg. Toch kan uit zo’n bui hier en daar al een donderklap klinken. Die eerste buien lossen later vanochtend weer op, maar ze zijn wel een teken van een erg grote onstabiliteit die in de atmosfeer aanwezig is en die later vandaag aanleiding zal geven tot vorming van zware regen- en onweersbuien.

De rest van de dag is het dan wisselend bewolkt. Perioden met soms flink wat zon, wisselen af met meer bewolkte momenten en er vormen zich gaandeweg ook wel weer een aantal stapelwolken. De wind blijft zuid tot zuidoost, maar aan zee blijft er toch kans op het voorkomen van een zeebries later in de middag. Vooral vlak aan de kust is die kans er. Die zeebries komt niet ver landinwaarts want daarvoor is de zuidoostelijke achtergrondstroming te sterk. De temperaturen lopen weer fel op en komen maximaal uit rond een zomerse 24 tot 25 graden aan de kust. Landinwaarts noteren we maxima die een stuk hoger oplopen en die kunnen gaan pieken rond waarden van een 27 tot 28 graden. Net als gisteren, kan dat lokaal nog hoger zijn. Vooral in de oostelijke delen van de regio en in stedelijke gebieden kan het kwik tijdelijk wel nog hoger pieken.
Gaandeweg de middag en zeker naar het eind van de dag toe, is er weer een oplopende kans op het voorkomen van enkele felle lokale regen- of onweersbuien die vanaf de Frans-Belgische grens weer gaan binnenlopen of zich hier ter plekken gaan vormen. Dat kunnen dan wel weer fellere buien zijn.  In feite kijken we aan tegen een herhaling van het weer dat we de voorbije dagen al kregen met felle buien die lang op een zelfde plek kunnen blijven hangen en dan lokaal weer voor veel regen op een korte periode kunnen zorgen, met mogelijke overlast tot gevolg als een bui lang op dezelfde plek blijft hangen. Ook hagel is mogelijk, al is er geen indicatie dat het om grote hagelstenen zou gaan. Bij en rond de buien is ook het windpatroon verstoord en zijn rukwinden mogelijk.

Vanavond zijn er nog altijd verspreide regen- en onweersbuien actief en die kunnen fel zijn. De buien kunnen lang op een zelfde plek blijven hangen waardoor er lokaal erg veel regen op een korte periode kan vallen. In de loop van de avond gaan de buien geleidelijk aan minder worden en vannacht zijn de meeste buien dan verdwenen of op hun retour. Een enkel exemplaar kan misschien nog wel even doorgaan, maar uiteindelijk wordt het overal wel weer rustig. Minima tegen de ochtend dalende naar een 16 tot 18 graden, wat opnieuw erg en uitzonderlijk zacht is voor eind mei.

Morgen blijft de Franse onweerszone in onze buurt liggen. Het blijft erg warm met maxima die weer met het meeste gemak zomerse waarden van 25 graden en meer bereiken. We klikken ook morgen af op een zomerse 24-25 aan zee terwijl dat landinwaarts gemakkelijk een 28 graden of meer kan worden. De kans op het voorkomen van forse regen- en onweersbuien blijft echter erg groot. We blijven immers zitten in de zeer warme, maar ook erg onstabiele luchtmassa die n onze streken blijft kamperen. Er is ook morgen al van in de ochtend kans op enkele buien of buienrestanten, maar gaandeweg de dag neemt de kans op felle buien weer alleen maar toe en die  buien kunnen dan lokaal weer voor overlast zorgen met veel water op een korte periode. Ook hagel blijft mogelijk.

Dinsdag is de situatie op de weerkaarten niet veel anders geworden. Er is ook dan een wisselende bewolking met gaandeweg de dag dikwijls brede zonnige perioden, maar even zo goed momenten met bewolking en kans op felle regen- en onweersbuien. Ook dan groeit de kans op felle buien gaandeweg de dag. De maxima gaan wel iets minder hoog uitkomen dan de vorige dagen met topwaarden dan rond een 23 graden aan zee tot 27 graden elders. De wind krijgt in de loop van dinsdag immers een wat meer noordoostelijke component waarmee de meest warme lucht dan de pas afgesneden wordt.

Later in de week wordt het minder warm en minder onstabiel, maar de kans op enkele buien blijft toch wel nog even aanwezig.

Samenvattend: We zitten in een erg warme luchtmassa met zeer hoge temperaturen. Zowel vandaag als morgen halen we op het gemak zomerse maxima tussen 25 en 28 graden, lokaal mogelijk nog wat hoger. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er is al van in de ochtend een lokale (onweers)bui actief, maar vooral in de (late) namiddag is het uitkijken voor de vorming van mogelijk felle regen- en onweersbuien met bijhorende verschijnselen en mogelijke lokale overlast en schade.

Geert, zondag 27 mei, 09.25 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen