Weerpraatje van zaterdag 26 mei:

Een hogedrukgebied boven Scandinavië stuurt erg warme lucht onze richting uit. Er liggen ook nog steeds lagedrukgebiedjes boven Frankrijk en tussen beide systemen in staat een zuidoostelijke tot zuidelijke aanvoer met erg warme lucht. De komende dagen neemt de invloed van de Franse lagedrukgebiedjes weer toe en daarmee ook weer de onstabiliteit.

Vandaag wordt het dan ook nog warmer dan het de voorbije dagen al was. De ochtend is wel gestart met “wat ruis” in de vorm van enkele wolkenvelden. Daar viel zelfs links en rechts een drupje regen uit, maar die wolken zijn intussen heel snel hun biezen aan het pakken. Aan de Oostkust en het uiterste noorden van de regio blijven ze iets lange treuzelen, maar uiteindelijk breekt de zon overal overtuigend door. De rest van de dag kijken we dan ook aan tegen flinke opklaringen, afgewisseld met inderdaad ook nog wel eens een aantal verspreide wolkenpartijen, vooral in de vorm van enkele stapelwolken. Die groeien echter niet meer uit tot buien en we houden het dan ook overal verder droog. Een zuidoostelijke wind voert nog warmere lucht aan met maxima die gemakkelijk oplopen naar 23-25 graden aan zee. Landinwaarts komen we dan ook gaandeweg ruim boven de 25 graden uit met maxima die pieken richting een 27-28 graden of zelfs nog meer. Een lokale 30’er in het oosten van de regio en in stedelijke gebieden behoort vandaag zeker tot de mogelijkheden.

Vanavond wordt dan ook een zomerdag pur sang. De temperaturen gaan maar uiterst traag dalen en blijven nog heel lang haperen boven de 20 graden. Uiteindelijk gaan we tegen de ochtend verder zakken in waarden naar een 17 tot 18 graden, wat uiteraard bijzonder hoog is en zelfs voor een echte zomermaand juli al een uitzonderlijk hoge waarde zou zijn. Hetgeen het unieke van deze periode toch wel nog meer in de verf zet. De wind blijft erg zwak en zit de hele tijd in een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek. Gaandeweg de nacht komen er weer meer wolkenvelden opzetten, restanten van Franse buien. Daar zou tegen de tweede helft van de nacht en de ochtend zelfs een buitje kunnen van komen.

Ook morgen zit de zomer stevig in het zadel met opnieuw erg warm weer, maar het is dan wel weer veel onstabieler dan vandaag. Er zijn al in de ochtend wolkenvelden, afgewisseld weliswaar met perioden van veel zon, maar zelfs een buitje is morgenochtend niet onmogelijk. De rest van de dag is het dan wisselend bewolkt met gaandeweg ook wel weer een aantal stapelwolken. De wind blijft zuid tot zuidoost, maar aan zee blijft er toch kans op het voorkomen van een zeebries later in de middag. Aan het eind van de dag is er weer een oplopende kans op het voorkomen van enkele felle lokale regen- of onweersbuien die vanaf de Frans-Belgische grens weer gaan binnenlopen. Dat kunnen dan wel weer fellere buien zijn want we komen dan weer meer onder invloed van een Frans onweerachtig lagedrukgebied.

Begin volgende week komt de Franse onweerszone weer dichterbij en schuift weer over ons. Het blijft erg warm met maxima die telkens gemakkelijk zomerse waarden van 25 graden en meer bereiken, maar de kans op het voorkomen van forse regen- en onweersbuien wordt dan weer groter. We komen dan eigenlijk weer in de situatie van de voorbije dagen te zitten met een erg warme, maar ook erg onstabiele luchtmassa in onze streken. de buien kunnen dan lokaal weer voor overlast zorgen met veel water op een korte periode.

Samenvattend: We zitten in een erg warme luchtmassa met zeer hoge temperaturen. Zowel vandaag als morgen halen we op het gemak zomerse maxima tussen 25 en 28 graden, lokaal mogelijk nog wat hoger. Er is vandaag veel zon, maar ook (lokaal) wel eens wat bewolking. Morgen zijn er meer wolken met kans op een bui, later een felle (onweers)bui. Ook de eerste helft van de nieuwe week blijft het zomers warm, maar onstabiel.

Geert, zaterdag 26 mei, 10.20 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm Opslaan en verlaten

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen