Weerpraatje van vrijdag 25 mei:

Een hogedrukgebied boven Scandinavië stuurt erg warme lucht onze richting uit. Er ligt ook nog altijd een thermisch lagedrukgebied in onze buurt waardoor we vandaag wat in een zadelgebied terechtkomen. Dat is een gebied met weinig stroming, maar wel met invloed van dat laag. In de loop van de dag wordt de onstabiliteit weliswaar kleiner, maar de kans op een enkele lokale regen- of onweersbui blijft toch bestaan, zeker naar het eind van de dag toe.

Vandaag kan op vele plekken de balans van gisterenavond opgemaakt worden, na de zware onweders die her en der zijn opgedoken. Ook in onze regio doken er opnieuw op diverse plekken flinke buien op, maar de bui die in de vooravond in Aalter en omstreken ontstond, stak er met kop en schouders bovenuit! Daar dook rond 18 uur een bui op en die eerste bui bracht meteen al een bak water met flink wat onweer met zich mee. De bui op zich doofde snel uit, maar doordat er telkens nieuwe cellen rond de eerste oorspronkelijke bui opdoken, is het onweer daar uren blijven hangen op dezelfde plek.
De reden is dat de zware regenkolom in de bui ervoor zorgde dat er een zogenaamde ‘outflow’ van wind kwam te staan rond de bui. Door de sterke afkoeling in de bui, die veroorzaakt werd door de zware neerslag, kwam er in de bui dus een sterke neerwaartse wind te staan die uit de bui naar diverse kanten waaide. Die neerwaartse wind zorgde er dan telkens voor dat de lucht rond de bui opnieuw gedwongen werd op te stijgen, waardoor telkens nieuwe buiencellen konden ontstaan op dezelfde plek. Dat mechanisme heeft zich een paar keer herhaald. Omdat er in het algemeen weinig stroming stond, zijn daardoor telkens rond Aalter nieuwe buien kunnen ontstaan met het gekende gevolg. Het onweer is uren in dezelfde regio blijven hangen en er viel in het centrum 60 tot 80 liter water per vierkante meter! Andere plekken kwamen er beter van af en op vele plekken was zelfs van het onweer niets of weinig te merken.

Vandaag gaat de grootste onstabiliteit er dan ook geleidelijk aan uit. De dag start daarbij met een wisselende bewolking en er is ook hier en daar mist opgedoken! Die mist trekt eerst maar moeilijk op en kan zelfs wat uitvallen, maar uiteindelijk breekt de zon overal weer door. De kust blijft echter wel gevoelig voor mist die vanaf de zee kan binnenlopen. Het wordt wel opnieuw zomers warm en wordt zelfs nog warmer dan gisteren en de vorige dagen! De stroming wordt meer oostelijk tot zuidoostelijk en er wordt nog warmere lucht aangevoerd met maxima die kunnen oplopen tot 20-21 22 graden aan de kust en 25-26 graden landinwaarts.Vanmiddag duikt er dan aan de kust weer een zeebries op en gaat het kwik wat dalen. Het strand blijft echter ook gevoelig voor het opduiken van zeemist want ook boven de Noordzee hangt er flink wat mist en met de zeebries kan die weer naar het strand geduwd worden. Landinwaarts lost dat echter op en is het vrij zonnig. Er duiken echter ook wel een aantal stapelwolken op en tegen het eind van de middag kan dat uitlopen op een enkele lokale regen- of onweersbui. Dat zijn mogelijk ook flinke buien, maar niet meer van dat kaliber van de voorbije dagen.

Vanavond en vannacht verdwijnt die ene bui dan snel weer en lossen de wolken geleidelijk aan weer op. Het wordt  een rustige nacht met minima die tegen de ochtend dalen naar een 13 tot 14 graden. De zwakke wind wordt dan geleidelijk oost tot zuidoost, maar er blijft wel kans op nevel en mist, zeker aan de kust en in de kustregio.

In het weekend wordt het nog warmer. Een zuidoostelijke wind voert nog warmere lucht aan met maxima die op zaterdag gemakkelijk oplopen naar 23-24 graden aan zee, landinwaarts komen we dan ruim boven de 25 graden uit met maxima die pieken richting een 27-28 graden of zelfs nog meer. Een lokale 30’er in het oosten van de regio en in stedelijke gebieden behoort zaterdag zeker tot de mogelijkheden. Het blijft dan waarschijnlijk ook volledig droog alhoewel sommige modellen toch nog regionaal een bui laten opduiken. Voorlopig ga ik hier niet van uit, maar hou het toch wel in het achterhoofd.

Ook zondag zit de zomer stevig in het zadel met opnieuw veel zon, maar gaandeweg ook wel weer een aantal stapelwolken. De wind blijft zuid tot zuidoost, maar aan zee blijft er toch kans op het voorkomen van een zeebries later in de middag. Aan het eind van de dag is er weer een oplopende kans op het voorkomen van lokale regen- of onweersbuien, zeker aan de Frans-Belgische grens. Dat kunnen dan wel weer fellere buien zijn want we komen dan weer meer onder invloed van een Frans onweerachtig lagedrukgebied.

Begin volgende week komt de Franse onweerszone weer dichterbij en schuift weer over ons. Het blijft erg warm met maxima die telkens gemakkelijk zomerse waarden van 25 graden en meer bereiken, maar de kans op het voorkomen van forse regen- en onweersbuien wordt dan weer groter. We komen dan eigenlijk weer in de situatie van de voorbije dagen te zitten met een erg warme, maar ook erg onstabiele luchtmassa in onze streken.

Samenvattend: Het is en blijft warm met maxima die zowel vandaag als de komende dagen hoog zomerse toppen scheren. Vandaag is nog een enkele bui mogelijk, morgen blijft het waarschijnlijk droog, maar vanaf zondag neemt de kans op forse onweersbuien weer toe, al zijn dat telkens wel lokale buien. Een grote verandering in het heersende weertype zit er dus niet meteen aan te komen.

Geert, vrijdag 25 mei, 06.45 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm Opslaan en verlaten

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen