Weerpraatje van donderdag 24 mei:

Een thermisch lagedrukgebied in onze omgeving beïnvloedt ons weer. Het stuurt erg warme, maar onstabiele lucht naar ons toe met hoge maxima, maar ook vandaag weer het ontwikkelen van regen- en onweersbuien. Vanaf morgen trekt het laag zuidwaarts weg en komen we tijdelijk meer onder invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons dat nog warmere lucht aanvoert. Naar het eind van het weekend toe en begin volgende week wordt de invloed van onweerachtige zones ten zuiden van ons opnieuw groter.

Vandaag krijgen we met een herhaling van zetten van gisteren te maken. De dag start opnieuw wisselend bewolkt waarbij er zowel brede opklaringen voorkomen als plaatsen waar de bewolking nog overheerst. Dat laatste is dan het gevolg van restanten van buien van gisteren. In de aanvoerrichting, die oost tot noordoost is, zitten nog meer wolkenvelden, afgewisseld met opklaringen en enkele buienrestanten. Ook de rest van de ochtend krijgen we dan met een mix van deze te maken. Tijdens de zonnige momenten, stookt de zon de boel echt fors op en schieten de maxima fors de hoogte in met pieken rond een 20-21 graden aan de kust tot 23-25 graden landinwaarts.

Vanaf de middag ontstaan dan ook weer gemakkelijk nieuwe regen- en onweersbuien. Waar en wanneer die precies ontstaan, is onmogelijk te zeggen. Het wordt sowieso een samenspel van wolken, wat zon en hoge temperaturen. Waar de buien opduiken kan er wel flink wat regen vallen. Ook hagel is zelfs mogelijk. Omdat de buien zich daarbij net als gisteren ook weer erg traag verplaatsen, kan er daarbij lokaal veel neerslag vallen op een korte periode en is overlast mogelijk. Die overlast blijft echt wel de spreekwoordelijke uitzondering op de regel, maar je zal maar net daar wonen waar die ene zware bui komt te zitten. Hou er dus rekening mee dat in zware buien erg veel regen op een korte periode kan vallen. De wind zit bij dat alles in een noordoostelijke richting en waait meest zwak tot matig. Aan zee komt er een zeebries uit het noorden te staan.

Die onweerachtige zone blijft vanavond en vannacht vervolgens nog even hangen boven onze regio. De buien kunnen in de avond dan ook nog even doorgaan met nog steeds kans op felle buien met onweer, hagel en veel neerslag op een korte periode. Opnieuw: onmogelijk te zeggen waar de buien opduiken en waar ze voor overlast kunnen zorgen. We maken allemaal kans op het vangen van een paar buien, maar omdat het om buien gaat, zullen sommige regio’s buiten schot blijven, terwijl er elders overlast kan opduiken. Gaandeweg de nacht wordt het rustiger en doven de buien uit, al kan een enkel exemplaar wel nog even doorgaan. De minima dalen tegen de ochtend naar waarden rond een 13-tal graden terwijl de toch al zwakke wind verder afneemt. Er kan daarbij wat nevel opduiken, zeker daar waar felle buien zijn gevallen.

Morgen gaat de grootste onstabiliteit er uit en zou er nog maar een heel enkele bui kunnen vallen aan het eind van de dag, maar meest waarschijnlijk houden we het morgen gewoon droog. Het blijft ook dan zomers warm en wordt zelfs nog warmer dan vandaag en de vorige dagen! We komen dan meer onder invloed van een sterk en groot hogedrukgebied dat zich ten noorden van ons bevindt. De stroming wordt meer oostelijk tot zuidoostelijk en er wordt nog warmere lucht aangevoerd met maxima dan tot 22 graden aan de kust (waar later toch weer een zeebries opduikt) en 25-26 graden landinwaarts.

In het weekend wordt het nog warmer. Een zuidoostelijke wind voert nog warmere lucht aan met maxima die op zaterdag gemakkelijk oplopen naar 23-24 graden aan zee, landinwaarts komen we dan ruim boven de 25 graden uit met maxima die pieken richting een 27-28 graden of zelfs nog meer. Een lokale 30’er in het oosten van de regio en in stedelijke gebieden behoort zaterdag zeker tot de mogelijkheden. Het blijft dan droog. Ook zondag zit de zomer stevig in het zadel met opnieuw veel zon, maar gaandeweg ook wel weer een aantal stapelwolken. De wind blijft zuid tot zuidoost, maar aan zee blijft er toch kans op het voorkomen van een zeebries later in de middag. Aan het eind van de dag is er weer een oplopende kans op het voorkomen van een enkele lokale regen- of onweersbui, zeker aan de Frans-Belgische grens.

Begin volgende week komt de Franse onweerszone weer dichterbij. Het blijft erg warm met maxima die telkens gemakkelijk zomerse waarden van 25 graden en meer bereiken, maar de kans op het voorkomen van forse regen- en onweersbuien wordt dan weer groter.

Samenvattend: Het is en blijft warm met maxima vandaag grosso moden tussen 21 en 24 graden. De kust blijft iets achter door een zeebries. Het is wel onstabiel. Er is vandaag de hele dag kans op buien, maar in de namiddag kunnen die fel worden met mogelijk onweer en hagel en lokale overlast. Er kan veel water op een korte periode vallen want de buien kunnen lang blijven hangen omdat er weinig stroming is. Morgen valt er nog een enkele bui, zaterdag is het droog. Het weekeind wordt hoog zomers met nog hogere maxima, maar vanaf zondagavond stijgt de kans op regen- en onweersbuien opnieuw.

Geert, donderdag 24 mei, 06.45 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm Opslaan en verlaten

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen