Weerpraatje van woensdag 23 mei:

Een thermisch lagedrukgebied in onze omgeving beïnvloedt ons weer. Het stuurt erg warme, maar onstabiele lucht naar ons toe met hoge maxima, maar ook telkens het ontwikkelen van regen- en onweersbuien. Omdat er weinig stroming staat, kunnen de buien lang op een zelfde plek blijven hangen. In deze situatie komt vandaag en morgen weinig verandering. Vanaf vrijdag trekt het laag zuidwaarts weg en komen we onder invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons dat nog warmere lucht aanvoert.

Vandaag komt het zwaartepunt van deze onweerachtige zone boven onze regio te liggen. Gisteren zijn de buien vooral in het oosten van ons land gevallen met enkele exemplaren die tot in Oost-Vlaanderen geraakt zijn. West-Vlaanderen bleef zoals verwacht buiten schot. De buien beperkten zich in onze regio dan ook vooral tot de oostelijke helft van Oost-Vlaanderen, maar vandaag zal dat anders zijn.

Er is al van in de ochtend erg veel bewolking. Die hangt samen met buien die gisteren boven Nederland ontstonden en waarvan de restanten vanochtend bij ons voor die wolken zorgen. Hier en daar valt daar ook wat lichte regen of een bui uit, maar voorlopig gaat dat om lichte buien of regen. De bewolking blijft wel overheersen, al kunnen er van tijd tot tijd ook wel enkele bredere opklaringen voorkomen. Toch wordt het ondanks de bewolking snel en gemakkelijk warm met maxima die aan zee oplopen tot een 18-19 graden. Landinwaarts gaan we gemakkelijk naar 22 tot 23 graden. Van zodra de zon er hier of daar ook nog eens doorbreekt, kan dat zelfs nog wat meer worden, maar die zon stookt de boel eigenlijk alleen maar op.

Er kunnen dan ook vanmiddag felle regen- en onweersbuien gaan voorkomen. Waar en wanneer die precies ontstaan, is onmogelijk te zeggen. Het wordt sowieso een samenspel van wolken, wat zon en hoge temperaturen. Waar de buien opduiken kan er wel flink wat regen vallen. Ook hagel is zelfs mogelijk. Omdat de buien zich ook erg traag verplaatsen, kan er daarbij lokaal veel neerslag vallen op een korte periode en is overlast mogelijk. De wind zit bij dat alles in een noordoostelijke richting en waait meest zwak tot matig. Aan zee komt er een zeebries uit het noorden te staan.

Die onweerachtige zone blijft vanavond en vannacht hangen boven onze regio. De buien kunnen in de avond dan ook nog even doorgaan met nog steeds kans op felle buien met onweer, hagel en veel neerslag op een korte periode. Opnieuw: onmogelijk te zeggen waar de buien opduiken en waar ze voor overlast kunnen zorgen. We maken allemaal kans op het vangen van een paar buien, maar omdat het om buien gaat, zullen sommige regio’s buiten schot blijven, terwijl er elders overlast kan opduiken. Gaandeweg de nacht wordt het rustiger en doven de buien uit, al kan een enkel exemplaar wel nog even doorgaan. De minima dalen tegen de ochtend naar waarden rond een 13-tal graden terwijl de toch al zwakke noordoostelijke wind verder afneemt. Er kan daarbij wat nevel opduiken, zeker daar waar felle buien zijn gevallen.

Ook morgen blijven we in de zachte lucht zitten en kijken we weer aan tegen een herhaling van zetten met aanvoer van warme lucht waarin het landinwaarts telkens gemakkelijk ruim 20 graden kan worden met maxima tot 22-23 graden. De kust blijft telkens iets achter. Er is ook morgen vrij veel bewolking met een aantal zonnige intermezzo’s, maar er ontwikkelen zich ook dan weer gemakkelijk stapelwolken die dan lokaal tot forse buien kunnen uitgroeien. Ook morgen zit onze regio daarbij op de voorste rij om een aantal forse buien te vangen met mogelijke overlast tot gevolg.

Tegen vrijdag gaat de grootste onstabiliteit er uit en zou er nog maar een heel enkele bui vallen. Het blijft ook dan zomers warm. We komen dan meer onder invloed van een sterk en groot hogedrukgebied dat zich ten noorden van ons bevindt. De stroming wordt meer oostelijk tot zuidoostelijk en er wordt nog warmere lucht aangevoerd met maxima dan tot 22 graden aan de kust (waar later toch weer een zeebries opduikt) en 25-26 graden landinwaarts.

In het weekend wordt het nog warmer. Een zuidoostelijke wind voert nog warmere lucht aan met maxima die op zaterdag gemakkelijk oplopen naar 23-24 graden aan zee, landinwaarts komen we dan ruim boven de 25 graden uit met maxima die pieken richting een 27-28 graden of zelfs nog meer. Het blijft dan meest droog, al is een heel enkele bui niet volledig uit te sluiten.

Samenvattend: Het is en blijft warm met maxima telkens tussen 21 en 24 graden tot en met het eind van de week. De kust blijft telkens wel achter door een zeebries en daar noteren we telkens 18 tot 19 graden. Het is wel onstabiel. Vandaag en morgen overheerst de bewolking wel met ondanks die bewolking toch snel oplopende maxima. Er is vandaag en morgen de hele dag kans op buien, maar in de namiddag kunnen die fel worden met mogelijk onweer en hagel en lokale overlast. Er kan veel water op een korte periode vallen want de buien kunnen lang blijven hangen omdat er weinig stroming is.

Geert, woensdag 23 mei, 06.50 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm Opslaan en verlaten

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen