Weerpraatje van dinsdag 22 mei:

Een thermisch lagedrukgebied in onze omgeving beïnvloedt ons weer. Het stuurt erg warme, maar onstabiele lucht naar ons toe met hoge maxima, maar ook telkens het ontwikkelen van regen- en onweersbuien. Omdat er weinig stroming staat, kunnen de buien lang op een zelfde plek blijven hangen. In deze situatie komt voorlopig weinig verandering.

De voorbije nacht zijn er tal van regen- en onweersbuien actief geweest, al waren die niet gelijk verdeeld over de regio. De buien zijn gisteren in de late middag – zoals verwacht – ontstaan en zijn dan doorgegaan tot een flink stuk in de nacht. Dat is ook het weerbeeld voor vandaag. De aanvoer van warme lucht gaat door. Met een eerst wat meer zuidoost gerichte wind, lopen de maxima snel op en gaan aan de kust al snel vooraan in de 20 graden zitten. Landinwaarts is dat rond een 22 tot 24 graden. In de loop van de dag gaat de wind dan weer een meer noordelijke tot noordoostelijke component krijgen. Aan de kust houdt de zeebries die in de late voormiddag en begin van de namiddag de kop opsteekt, de maxima dan wel weer wat lager met waarden die vanmiddag toppen rond 18 tot 19 graden. Het blijft wel wat onstabiel. Er is veel zon, maar toch ook een aantal wolkenvelden. Buien zijn er vanochtend echter niet meer bij, maar in de loop van de middag verschijnen er ook weer stapelwolken en kan er lokaal een bui opduiken. Die kans op een bui groeit naarmate de middag vordert en in de late middag / vooravond kunnen er weer felle regen- en onweersbuien opduiken. Vooral landinwaarts en met name Oost-Vlaanderen lijkt later vanmiddag en vanavond weer kans te maken op een paar stevige buien. Zoals het er nu naar uitziet, zou de kust grotendeels buiten schot van deze buien blijven, maar dat er ook daar een paar opduiken, valt zeker niet uit te sluiten.

Vanavond en vannacht blijven de buien eerst nog wel enige tijd actief. Zeker in de avond moet nog rekening gehouden worden met het voorkomen van een aantal soms felle buien. Omdat er weinig stroming staat, kunnen die bovendien lang boven een zelfde plek blijven hangen en is er lokaal veel neerslag mogelijk. Later in de nacht doven de meeste buien uit, al kan een enkele het nog wel vrij lang uithouden. De minima dalen tegen de ochtend naar 12 à 13 graden en het kan wat nevelig worden.

Morgen komt het zwaartepunt van deze onweerachtige zone boven onze regio te liggen. Er kunnen dan al van in de ochtend felle regen- en onweersbuien voorkomen. Het wordt morgen dan ook een erg onstabiele en wisselvallige dag met van tijd tot tijd felle buien en er kan daarbij lokaal erg veel neerslag gaan vallen. Tussen de buien door, komt ook de zon wel tevoorschijn en aangezien we nog steeds in die warme luchtmassa blijven zitten, kan het kwik tijdens die momenten snel en hoog pieken. De maxima zitten daarbij rond dezelfde waarden als vandaag met 18-19 graden aan zee tot 24 landinwaarts. De wind is en blijft noord tot noordoost met een voorkeur voor noordoost en waait de hele tijd zwak tot matig.

Ook donderdag blijven we in de zachte lucht zitten en kijken we telkens aan tegen een herhaling van zetten met aanvoer van warme lucht waarin het landinwaarts telkens gemakkelijk ruim 20 graden kan worden met maxima tot 22-24 graden. De kust blijft telkens iets achter. Het is vrij zonnig tot zonnig, maar er ontwikkelen zich ook dan weer gemakkelijk stapelwolken die dan lokaal tot een enkele bui kunnen uitgroeien.

Tegen vrijdag gaat de grootste onstabiliteit er uit en zou er nog maar een heel enkele bui vallen. Het blijft ook dan zomers warm.

Samenvattend: Het is en blijft warm met maxima telkens tussen 21 en 24 graden tot en met het eind van de week. De kust blijft telkens wel achter door een zeebries en daar noteren we telkens 18 tot 19 graden. Het is wel onstabiel. Vandaag mogelijk wat minder buien die zich meer landinwaarts concentreren, maar de volgende dagen telkens een herhaling van zetten met overdag telkens vorming van (mogelijk felle) regen- en onweersbuien. Morgen en overmorgen zijn die al van in de ochtend actief.

Geert, dinsdag 22 mei, 06.45 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm Opslaan en verlaten

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen