Weerpraatje van maandag 21 mei:

Ons weer speelt zich af tussen twee spelers: een stevig hogedrukgebied ten noorden van ons dat zich boven Scandinavië bevindt en een thermisch laag boven Frankrijk. Dat laatste wint steeds meer aan belang voor ons weer waardoor de kans op een (onweerachtige) bui flink groter wordt.

Vandaag start met veel bewolking en hier en daar zelfs een lichte bui. Eén en ander hangt samen met het Franse thermische laag dat gisteren een aantal forse buien produceerde. Een enkele daarvan wist in de vooravond zelfs door te stoten tot het Waasland, maar het grootste deel van ons aandachtsgebied bleef buiten schot van die buien. De bewolking ervan is wel tot aan de kust doorgedrongen in de late avond, maar tot buien kwam het daar niet. Vanochtend hebben we dan eerst te maken met de oplossende wolkenvelden van die buienlijn. Die produceren in de vroege ochtend zelfs hier en daar een licht buitje.
Die lichte buitjes gaan er snel uit en ook de aanwezige wolkenvelden gaan snel opruimen. We krijgen daarna een periode met veel zon waarbij de temperaturen snel en fors gaan oplopen. We krijgen uiteindelijk 18-19 graden vlak aan de kust tot een graad of 20 in de kustregio. Verder landinwaarts loopt het kwik op tot een 22-23 graden. De wind zit daarbij overal in een noordoostelijke tot oostelijke hoek en gaat zwak tot matig waaien. Aan zee duikt er na de middag weer een zeebries op die het kwik daar dan terugzet op een 17-18 graden.
Na de middag duiken er vervolgens ook weer stapelwolken op. Vooral landinwaarts vormen er zich daar erg gemakkelijk buien uit en die worden met de zuidoostelijke tot zuidelijke bovenstroming ook onze regio binnen geblazen. Vanmiddag is er dan ook een stijgende kans op het voorkomen van een aantal regen- en onweersbuien. Hoe verder de namiddag vordert, hoe groter die kans wordt. Dat kunnen felle buien zijn, zelfs met hagel erbij. De buien trekken ook traag, dus waar ze hangen kan er best een flinke portie neerslag vallen. Het is de verwachting dat de buien later in de avond zelfs tot aan de kust geraken.

Vanavond moeten we dan ook eerst nog rekening houden met een aantal regen- en onweersbuien en die kunnen zoals hierboven geschetst, fors uitpakken. De buien doven later in de avond en de nacht weer uit en verdwijnen dan geleidelijk. Tegen de ochtend zitten de minima dan rond een 12 tot 13 graden bij een zwakke wind die wat variabel van richting wordt, maar met een voorkeur voor het noordoosten. Er kan zich wat lokale nevel of mist vormen. Zeker in de kustregio waar de zeebries vochtigere lucht binnen blies, maar ook landinwaarts waar fellere buien zijn gevallen.

Ook morgen houden we nog die vrij hoge maxima aan. De aanvoer wordt dan eerst wat meer oost tot zuidoost en de temperaturen blijven vooraan in de 20 graden zitten. Landinwaarts is dat rond een 22 tot 23 graden. In de loop van de dag gaat de wind dan weer een meer noordelijke tot noordoostelijke component krijgen en koelt het een graadje af. Aan de kust houdt de zeebries de maxima wel weer wat lager met waarden rond 18 tot 19 graden. Het blijft wel wat onstabiel. Er is veel zon, maar toch ook een aantal wolkenvelden. In de loop van de middag verschijnen er ook weer stapelwolken en kan er lokaal een bui opduiken. Die kans lijkt morgen wel beperkt te blijven tot de landinwaartse gebieden. De kust houdt het dan droog en ook landinwaarts gaat het dan maar om een kans op een enkele lokale bui. De meeste buien zijn morgen voor de meer oostelijke provincies.

De volgende dagen blijven we in de zachte lucht zitten en kijken we telkens aan tegen een herhaling van zetten met aanvoer van warme lucht waarin het landinwaarts telkens gemakkelijk ruim 20 graden kan worden met maxima tot 22-24 graden. De kust blijft telkens iets achter. Het is vrij zonnig tot zonnig, maar er ontwikkelen zich elke dag wel gemakkelijk stapelwolken die dan lokaal tot een enkele bui kunnen uitgroeien. Dat scenario lijkt zich alvast al tot en met het eind van de week elke dag te gaan herhalen.

Samenvattend: Het is en blijft warm met maxima telkens tussen 21 en 24 graden tot en met het eind van de week. De kust blijft telkens wel achter door een zeebries en daar noteren we telkens 18 tot 19 graden. Het is wel onstabiel. Vandaag eerst een buitje met wolken, daarna zonnig, maar uiteindelijk opnieuw meer wolken en onweerachtige buien. Morgen minder buien, maar de dagen daarna telkens een herhaling van zetten met overdag telkens vorming van (mogelijk felle) regen- en onweersbuien.

Geert, maandag 21 mei, 09.10 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm Opslaan en verlaten

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen