Weerpraatje van zondag 20 mei:

Een zich steeds verder uitbreidend hogedrukgebied stuurt ons weer aan. De wind wordt geleidelijk iets meer noordoostelijk waarmee de aanvoer van vochtige Noordzeelucht afgeblokt wordt. De komende dagen wordt een thermisch laag boven Frankrijk steeds meer van belang voor ons weer waardoor de kans op een (onweerachtige) bui groeit vanaf morgen.

Vandaag lukt dan toch wat gisteren voor onze regio net niet lukte. Het wolkenpakket bleek gisteren veel te dicht en te hardnekkig waarbij het op zo goed als alle plekken de hele dag kil en grijs bleef. We gaan vandaag dan ook voor een herkansing en die zal wél lukken. Het pakket wolken is om te beginnen al veel minder dik en het is dit keer al van bij het begin van de dag aan het verbrokkelen. Met een eerst zwakke noordoostelijke wind worden de wolken vanuit het binnenland steeds meer richting de kust en de Noordzee geblazen. Landinwaarts helpt ook de zon al snel om alle wolken weg te branden. In het noordwesten, aan de kust dus, duurt het echter het langst vooraleer ook daar alle wolken verdwijnen, maar de opklaringen breken ook daar al snel door. Vanmiddag noteren we dan ook maxima die landinwaarts de grens van de 20 graden halen en overschrijden. Dat kan tot 21-22 graden zijn in het oosten. De noordoostelijke wind krijgt later vandaag aan de kust wel weer een zeebriescomponent en draait dan naar het noorden. Daardoor gaat het kwik aan de kust wel wat lager zitten en daar zitten de maxima rond een 17 tot 18-tal graden. Het blijft daarbij droog. Die zeebries kan later in de middag wel weer wat nevel de kustregio binnenblazen, maar de lage wolken zijn tegen dan wel verdwenen. Landinwaarts kan er eventueel in de latere middag ook weer hier of daar een enkele wolk opduiken.

Vanavond en vannacht is het rustig weer. Er kan zich in de kustregio opnieuw nevel en mist vormen. De zeebries die in de namiddag wat vochtiger lucht binnenblaasde, is daar de oorzaak van. Verder dalen de minima tegen de ochtend naar een 10-tal graden en valt de wind grotendeels weg.

Morgen wordt ook nog een warme dag met maxima die ook dan gemakkelijk naar de 20 graden en meer oplopen met hoogste waarden die landinwaarts naar een 22-23 graden kunnen gaan. De wind trekt dan iets meer naar een noordoostelijke tot oostelijke hoek waarmee aanvankelijk de noordelijke koele wind afgesnoerd wordt. Aan zee gaat echter in de loop van de dag de zeebries wel weer een rol spelen en wordt de wind later wel weer meer noord georiënteerd en blijven de maxima een paar graden achter. Dan is er in de loop van de dag een toenemende kans op het voorkomen van een enkele lokale bui hier of daar. De buien beperken zich dan niet tot de oostelijke provincies en kunnen tot bij ons doordringen. Zelfs een donderklap is dan mogelijk.

Ook dinsdag houden we nog die vrij hoge maxima aan. De aanvoer wordt dan steeds meer oost tot zuidoost en de temperaturen blijven vooraan in de 20 graden zitten. Het blijft wel wat onstabiel met ook dan nog kans op een enkele lokale bui.

De volgende dagen blijven we in de zachte lucht zitten en kijken we telkens aan tegen een herhaling van zetten met aanvoer van warme lucht waarin het landinwaarts telkens gemakkelijk ruim 20 graden kan worden. De kust blijft telkens iets achter. Het is vrij zonnig tot zonnig, maar er ontwikkelen zich elke dag wel gemakkelijk stapelwolken die dan lokaal tot een enkele bui kunnen uitgroeien.

Samenvattend: De zon komt eindelijk weer tevoorschijn. Het duurt iets langer aan zee dan landinwaarts, maar uiteindelijk gaat ze overal weer flink schijnen. Maxima tussen 17 graden op het strand en 22 landinwaarts. Later wel weer een zeebries aan de kust, maar het blijft wel overal droog ook al verschijnen er in de namiddag wel hier en daar enkele stapelwolken.

Geert, zondag 20 mei, 10.00 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen