Weerpraatje van zaterdag 19 mei:

Een zich steeds verder uitbreidend hogedrukgebied stuurt ons weer aan. Het zorgt voor een noordelijke aanvoer van eerst nog koele lucht met ook vandaag eerst nog vrij veel wolken. De wind neemt daarbij verder af want het hoog komt steeds dichter bij ons te liggen. De komende dagen wordt de bron van deze lucht meer oostelijk en warmt die geleidelijk wat op, maar wordt ook onstabieler met een oplopende kans op een lokale bui.

Vandaag start de dag dan ook nog met veel wolken. De wolken van de voorbije nacht hangen er vanochtend nog steeds en vanuit het noorden worden er nog wel een aantal wolkenvelden aangevoerd. Geleidelijk aan komen er dan in de loop van de dag wel meer en meer opklaringen opzetten en wordt het zonniger. Het is wel een bijzonder moeilijk proces want er zijn veel wolken binnengelopen en bovendien worden er ook telkens nog nieuwe wolken aangevoerd vanaf de Noordzee. Het oplossen moet er komen door eens samenspel van de zon die zich een weg brandt door die lage wolken en de positieve invloed van het hogedrukgebied dat er voor zorgt dat de wolken geleidelijk oplossen. Het kan echter hier en daar lang duren voordat de zon er echt in slaagt om volledig door te breken en het zou op vele plaatsen wel eens pas in de loop van de (late) namiddag kunnen worden dat het uiteindelijk licht bewolkt geraakt met zonnige perioden. De wind is vandaag nog altijd noord en waait zwak tot matig, maar de aangevoerde lucht komt wel uit een iets warmer brongebied. Daardoor winnen de maxima een klein beetje terrein en loopt het kwik in de namiddag op naar 14 tot 15 graden vlak aan de kust, op het strand dus. Verder noteren we 15-16 graden in de kustregio tot een 17-18 graden landinwaarts. In stedelijke gebieden en helemaal in het oosten van onze regio, kunnen we een 18-19 graden halen. Een 20 is voor vandaag echter nog te hoog gegrepen en zit er niet in.

Vanavond en vannacht is het eerst licht bewolkt, maar later kunnen er toch weer enkele wolkenvelden opduiken. Die kunnen ook vergezeld gaan van vorming van wat nevel- en mistbanken. De minima dalen daarbij naar een 8 à 9 graden tegen de ochtend en het is rustig.

Morgen kan het nog iets zachter worden en dan kunnen we landinwaarts toch weer de grens van de 20 graden halen en overschrijden. Dat kan tot 21-22 graden zijn in het oosten. De nog altijd noordelijke wind gaat het kwik aan de kust wel wat lager zetten en daar zitten de maxima rond een 18-tal graden. Zag het er gisteren nog naar uit dat er morgen een enkele bui zou kunnen gaan opduiken, dan is die kans vandaag op de weerkaarten toch een flink stuk kleiner, om niet te zeggen verdwenen. Er kunnen morgen wel degelijk enkele buien gevormd worden, maar die gaan zich beperken tot onze oostelijke provincies en blijven uit onze regio weg. Er kan wel later in de middag wat meer bewolking opduiken.

Maandag wordt ook nog een warme dag met maxima die ook dan gemakkelijk naar de 20 graden en meer oplopen met hoogste waarden die landinwaarts naar een 22-23 graden kunnen gaan. De wind trekt dan iets meer naar een noordoostelijke tot oostelijke hoek waarmee aanvankelijk de noordelijke koele wind afgesnoerd wordt. Aan zee gaat echter in de loop van de dag de zeebries wel weer een rol spelen en wordt de wind later wel weer meer noord georiënteerd en blijven de maxima een paar graden achter. Dan is er in de loop van de dag wel degelijk ook bij ons een toenemende kans op het voorkomen van een enkele lokale bui hier of daar. De buien beperken zich dan niet tot de oostelijke provincies en kunnen tot bij ons doordringen. Zelfs een donderklap is dan mogelijk.

Ook dinsdag houden we nog die vrij hoge maxima aan. De aanvoer wordt dan steeds meer oost tot zuidoost en de temperaturen blijven vooraan in de 20 graden zitten. Het blijft wel wat onstabiel met ook dan nog kans op een enkele lokale bui.

Samenvattend: Ons geduld wordt flink op de proef gesteld vandaag met opnieuw eerst erg veel wolken die maar tergend traag oplossen. Het kan op vele plekken laat worden vooraleer de zon zich laat zien. Vandaag is nog relatief koel met maxima tussen 14 en 18 graden. Morgen en de dagen daarna is de zon er wel overtuigend en lopen de maxima steeds verder op, maar vanaf maandag is er ook kans op een enkele regen- of onweersbui.

Geert, zaterdag 19 mei, 10.00 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen