Weerpraatje van vrijdag 18 mei:

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden stuurt ons weer aan. Het zorgt voor een noordelijke aanvoer van eerst nog koele lucht met vrij veel wolken. De wind neemt wel af want het hoog komt steeds dichter bij ons te liggen. De komende dagen wordt de bron van deze lucht meer oostelijk en warmt die geleidelijk wat op, maar wordt ook onstabieler met een oplopende kans op een lokale bui.

Vandaag zitten we daarbij dan ook nog steeds in erg koele lucht. De voorbije nacht zijn de minima zoals verwacht op vele plaatsen flink onderuit gegaan tot een 4 à 5 graden, maar dankzij bewolking die later in de nacht weer is binnengelopen, is het daarbij gebleven. Door de wolkenvelden is het kwik tegen de ochtend weer naar een 6 tot 8 graden opgelopen. Helaas zullen die wolkenvelden ons vandaag weer parten spelen en ze lijken weer een stuk hardnekkiger te gaan worden dan gisteren. De ochtend verloopt alleszins met veel bewolking en frisse temperaturen van een 10 tot 13 graden. In de loop van de ochtend breekt het wolkendek hier en daar wel wat open, vooral landinwaarts. Een volledig opklaren zoals gisteren zal het waarschijnlijk niet worden. Er zit in de aanvoerrichting boven de Noordzee immers veel meer bewolking dan gisteren en die wordt met de nog steeds noordelijke stroming onze kant op gestuurd. Die noordelijke wind is er ook nog altijd, maar is wel flink afgenomen ten opzichte van gisteren. Die waait boven land eerst zwak tot matig, later matig. Aan zee is die matig en slechts heel tijdelijk in de loop van de dag nog eens per momenten tegen het vrij krachtige aanleunende.Vanmiddag halen we dan maxima van een 13 tot 15 graden aan de kust. Landinwaarts kan dat rond een 14 tot 16-17 graden zijn. Dat zijn ook weer maximale momentopnamen. Meestal zitten we daar wel wat onder, zeker tijdens de bewolkte perioden.

Net als gisteren, hebben we het lentegevoel hieronder nog even op video staan. Je kan je hier dan ook weer mee troosten. Het weerbericht gaat verder onder de video.

Wie trouwens meer video’s wil zien, nodig ik graag uit op mijn youtube-pagina waar je nog wel meer zaken vindt over zowel weer, natuur als wolken 🙂 Volg gewoon deze link daarvoor: https://www.youtube.com/channel/UC1eYappsnym3BGb1i4tx3iA?view_as=subscriber

Vanavond en vannacht blijven wolken en opklaringen elkaar afwisselen. Er is dan meer bewolking dan in de vorige nacht en dus gaat het minder snel en minder hard afkoelen. De minima zitten dan rond een graad of 7-8. De wind neemt weer af en gaat weer zwak

Morgen start ook met veel wolken. De wolken van komende nacht hangen er morgenochtend nog steeds en vanuit het noorden worden er nog wel een aantal wolkenvelden aangevoerd. Geleidelijk aan komen er dan in de loop van de dag wel meer en meer opklaringen opzetten en wordt het zonniger. In de namiddag is het dan licht bewolkt en later zelfs zonnig. De wind is dan nog altijd noord en waait zwak tot matig, maar de aangevoerde lucht komt wel uit een iets warmer brongebied. Daardoor winnen de maxima een klein beetje terrein en loopt het kwik in de namiddag op naar 15-16 graden vlak aan de kust tot een 17-18 graden landinwaarts. In de late middag kunnen er dan wel weer wat meer wolkenpartijen opduiken.

Zondag kan het nog iets zachter worden en dan kunnen we landinwaarts toch weer de grens van de 20 graden halen en overschrijden. Dat kan tot 21-22 graden zijn in het oosten. De nog altijd noordelijke wind gaat het kwik aan de kust wel wat lager zetten en daar zitten de maxima rond een 18-tal graden. Op zondag is de kans op een enkele bui net iets groter en kan er later in de middag een lokale bui opduiken. De grootste kans daarop maken we landinwaarts en tegen het eind van de middag. Naar de avond toe zouden echter zelfs enkele buien tot aan de kust kunnen doordringen. Een eventuele bui zou zelfs onweerachtig kunnen worden met enkele donderklappen, zeker landinwaarts is die kans reëel.

Maandag wordt ook nog een warme dag met maxima die ook dan gemakkelijk naar de 20 graden en meer oplopen met hoogste waarden die landinwaarts naar een 22-23 graden kunnen gaan. De wind trekt dan iets meer naar een noordoostelijke hoek. Aan zee blijft die wel telkens meer noord georiënteerd en blijven de maxima een paar graden achter. Ook dan is er in de loop van de dag een toenemende kans op het voorkomen van een enkele lokale bui hier of daar. Net als op zondag kan dat met een paar donderklappen gepaard gaan.

Ook dinsdag houden we nog die vrij hoge maxima aan. De aanvoer wordt dan steeds meer oost tot zuidoost en de temperaturen blijven vooraan in de 20 graden zitten. Het blijft wel wat onstabiel met ook dan nog kans op een enkele lokale bui.

Samenvattend: Ook vandaag wordt een koele meidag met veel wolken, maar wel minder wind dan gisteren. Het (verlengde) weekend wordt zachter met maxima die dag na dag wat oplopen. Er is daarbij echter ook wel een oplopende kans op een aantal lokale buien, zeker zondag en maandag.

Geert, vrijdag 18 mei, 06.45 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen