Weerpraatje van woensdag 16 mei:

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden wordt steeds belangrijker voor ons weer. Het stuurt aanvankelijk frisse lucht naar ons toe vanuit het noorden. Dat gaat gepaard met een stevige wind. De komende dagen komt het hoog geleidelijk aan wat dichter waardoor de gradiënt minder wordt en de wind afneemt.

Vandaag zitten we dan ook helemaal in de koele lucht. De dag is al fris gestart met minima van een graad of 8. Overdag noteren we dan amper 13-14 graden aan zee. In West-Vlaanderen kan het landinwaarts een graad of 15 worden in de zuidelijke hoek van de provincie. In Oost-Vlaanderen lopen de maxima uiteen van rond een 15-16 graden in de Leiestreek tot absolute maxima rond de 17 graden in de oostelijke regio’s van de provincie. Let wel: dat zijn de maxima die bereikt worden tijdens zonnige momenten en dus momentopnames. Er zijn grote stukken van de dag waarop we die maxima uiteraard niet halen. Het weerbeeld dat hierbij hoort, is niet altijd even aangenaam. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af, maar vooral aan de kust lijken de wolken opnieuw hardnekkig te kunnen zijn en kunnen die dikwijls overheersen. De zon heeft het daar erg moeilijk om een langere periode door te breken. Ook landinwaarts wisselen wolken en opklaringen elkaar af en kan het bij momenten zwaar bewolkt tot betrokken zijn. Op andere momenten is het dan minder bewolkt. Het blijft wel droog. Wat nog het meeste opvalt is de wind. Die is nog altijd noordelijk en is nog altijd prominent aanwezig, al zal die toch wat minder hard gaan waaien dan gisteren. Toch halen we zeker aan zee per momenten nog gemakkelijk een 4 à 5 Bft. Landinwaarts halen we daarbij een 3, bij momenten zelfs 4 Bft, zeker in de noordwestelijke regio’s.

Wie het lentegevoel helemaal terug wil, kan zich anders troosten met onderstaande video … Het weerbericht gaat verder onder de video.

Vanavond en vannacht kan het behoorlijk koel worden met vrij lage minima die kunnen wegzakken naar een 4 à 5 graden landinwaarts. Zeker daar waar er flink wat opklaringen voorkomen. Ook vanavond en vannacht wisselen wolken en opklaringen elkaar immers af. Aan zee kunnen die echt wel blijven overheersen, maar landinwaarts zijn er dan toch meer opklaringen. Aan de grond zou het kwik zelfs dicht tegen het nulpunt kunnen gaan uitkomen tijdens de bredere opklaringen want de wind neemt nog verder af en kan landinwaarts grotendeels wegvallen tegen de ochtend. Ze blijft wel noordelijk van richting.

Ook morgen wordt een koele dag met maxima die in dezelfde orde van grootte zitten als op donderdag, al zal het eerder een fractie hoger zijn. We noteren dan rond een 13-14 graden aan zee, landinwaarts kan het dan 15 tot 18 graden worden. Hoe oostelijker we het gaan zoeken, hoe zachter het kan worden. Het blijft ook dan wisselend bewolkt met van tijd tot tijd lichte bewolking die afwisselt met zwaar bewolkte perioden. De wind is nog steeds noordelijk van richting en nog altijd wat vlagerig, maar is morgen toch flink afgenomen ten opzichte van vandaag.

Het komende weekend blijft het ook overwegend droog, maar wel opnieuw zachter. De maxima vinden de weg terug naar omhoog. Zaterdag kan het dan alweer 16 tot 18 graden worden in het westen tot een 18-20 graden in het oosten van de regio. Zondag nog iets meer en dan kunnen we landinwaarts toch weer de grens van de 20 graden halen en overschrijden. Dat kan tot 21-22 graden zijn in het oosten. Het is overwegend droog, al is een enkele lokale bui niet uit te sluiten. Die kans is op zaterdag niet meer zo groot. Dan blijft het waarschijnlijk helemaal droog. Op zondag is de kans op een enkele bui net iets groter en kan er later in de middag een lokale bui opduiken. De grootste kans daarop maken we landinwaarts.

Maandag wordt ook nog een warme dag met maxima die ook dan gemakkelijk naar de 20 graden en meer oplopen. De wind trekt dan iets meer naar een noordoostelijke hoek. Aan zee blijft die wel telkens meer noord georiënteerd en blijven de maxima een paar graden achter. Ook dan is er in de loop van de dag een toenemende kans op het voorkomen van een enkele lokale bui hier of daar.

Samenvattend: We krijgen een erg koele meidag met maxima rond 12-13 graden in de kustregio. Landinwaarts een 15 tot 17 graden. Dat laatste helemaal in het oosten van Oost-Vlaanderen. Er zijn veel wolken en af en toe ook enkele opklaringen en de noordelijke wind zorgt voor een extra koude toets. Aan zee waait die vrij krachtig. De komende dagen telkens dag per dag iets oplopende maxima, minder wind en stilaan meer opklaringen.

Geert, vrijdag 18 mei, 06.45 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen