Weerpraatje van woensdag 16 mei:

Ons weer wordt bepaald door een geleidelijk wegtrekkend lagedrukgebied boven Centraal Europa waarvan de invloed op ons weer steeds minder wordt. Ten westen van ons bevindt zich boven de Britse Eilanden een hogedrukgebied dat de komende dagen zijn invloed op ons weer gaat uitbreiden. Tussen beide systemen in staat een noordelijke stroming waarin vandaag een inactief koufront van noord naar zuid gaat passeren.

Vandaag komen we dan ook geleidelijk aan steeds meer onder de invloed van dat Brits hogedrukgebied. De dag start met een al matige wind uit een noordelijke richting en die zal in de loop van de dag eigenlijk alleen maar in kracht gaan toenemen. We krijgen in de loop van de dag ook met wisselende hoeveelheden bewolking te maken die vanaf de Noordzee aangevoerd wordt. Die hangen samen met de passage van dat zwakke koufrontje. Dat trekt door met een aantal wolkenvelden, maar neerslag zit daar niet op. Een eventuele bui zal voor de meer oostelijke en zuidelijke provincies van ons land zijn en niet voor onze regio. Wel gaan de temperaturen vandaag toch alweer enkele graden prijs geven ten opzichte van gisteren. We komen immers in veel koelere lucht terecht en de maxima komen dan minder hoog uit, al hangt het nog van regio tot regio af. We moeten het vanmiddag stellen met zo’n 16 graden aan zee, landinwaarts met een 18-tal graden. Voor de gebieden dicht aan de (west)kust zal die temperatuur niet zoveel verschillen van wat we gisteren haalden. Landinwaarts zal het wel koeler zijn dan gisteren.

Tegen de avond trekt de noordelijke wind tijdelijk nog wat aan en kan dan zelfs even vrij krachtig tot krachtig gaan waaien aan de kust. Het is dan wisselend bewolkt en dat wordt ook het beeld voor de nacht. Het blijft vannacht wisselend, soms zelfs zwaar bewolkt, maar er zijn evengoed perioden dat het licht bewolkt is. De minima dalen tegen het eind van de nacht overal tot rond een 8 à 9 graden. De noordelijke wind neemt dan wel in kracht af, maar verdwijnt zeker niet. Het is wel zo dat ze geleidelijk aan wat minder in kracht wordt.

Morgen zitten we dan helemaal in de koele lucht. De dag is dan al fris gestart met minima van een graad of 8. Overdag noteren we dan amper 13-14 graden aan zee, landinwaarts een graad of 15. Er is daarbij wel veel ruimte voor flinke opklaringen, zeker aan de kust, maar er zijn ook perioden met wolkenvelden en die kunnen van tijd tot tijd zelfs overheersen.Het blijft wel droog en de noordelijke wind is nog altijd prominent aanwezig, al zal die toch wat minder hard gaan waaien dan vandaag.

Ook de nacht naar vrijdag kan behoorlijk koel worden met vrij lage minima die kunnen wegzakken naar een 4 à 5 graden landinwaarts. Aan de grond zou het kwik zelfs dicht tegen het nulpunt kunnen gaan uitkomen tijdens de bredere opklaringen want de wind neemt nog verder af en kan landinwaarts grotendeels wegvallen.

Ook vrijdag wordt een koele dag met maxima die in dezelfde orde van grootte zitten als op donderdag, al zal het eerder een fractie hoger zijn. Het blijft ook dan wisselend bewolkt met van tijd tot tijd lichte bewolking die afwisselt met zwaar bewolkte perioden. De wind is nog steeds noordelijk van richting en nog altijd wat vlagerig.

Het komende weekend blijft het ook overwegend droog, maar wel opnieuw zachter. De maxima vinden de weg terug naar omhoog. Zaterdag kan het dan alweer 16 tot 18 graden worden. Zondag nog iets meer en dan kunnen we landinwaarts eventueel toch weer een graad of 20 aantikken. Het is overwegend droog, al is een enkele lokale bui niet uit te sluiten, zeker niet op zaterdag.

Samenvattend: Het wordt opnieuw koeler. Een aantrekkende noordelijke wind voert koelere lucht aan met maxima vandaag tussen 15 en 18 graden en een wisselende hoeveelheid bewolking. Ook de komende dagen worden koel met maxima rond 13 tot 15 graden en telkens een wisselende hoeveelheid bewolking. In het weekeind geleidelijk aan weer wat zachter.

Geert, donderdag 17 mei, 06.50 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen