Weerpraatje van dinsdag 15 mei:

Nog steeds bepaalt een lagedrukgebied boven Centraal Europa ons weer.  Het zorgt voor aanvoer van zachte lucht vanuit het noordoosten, maar die wordt nog steeds flink afgekoeld boven de Noordzee en neemt daar ook heel wat vocht op. Aanvankelijk liggen de restanten van een storing nog in de buurt. In de loop van vandaag trekt het laag geleidelijk verder zuidoostwaarts weg en wordt minder actief. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden neemt vanaf morgen de regie over, maar tussen beide systemen in trekt in de loop van woensdag een zwak koufront door onze omgeving. Dat wordt door koele lucht gevolgd. Het hoog breidt zich tegen het eind van de week / volgend weekeind geleidelijk verder uit naar onze omgeving.

Vandaag hebben we bij zonsopgang nog altijd te maken met heel veel lage wolken en nevelige toestanden. Het klinkt misschien vreemd, maar dit heeft te maken met de aanvoer van erg zachte lucht vanuit het noorden. De luchtdrukverdeling is in onze buurt momenteel zodanig dat er zich ten noorden van ons, boven Nederland, erg zachte lucht bevindt. Die lucht wordt met een noordelijke wind in onze richting geblazen, maar helaas is de Noordzee in deze tijd van het jaar erg koel. Dat is een normaal en jaarlijks terugkerend verschijnsel, maar het gooit dikwijls in deze periode van het jaar de verwachtingen wel in de war. Ook dat is een telkens weerkerend verschijnsel in deze periode van het jaar en dat is ook nu weer het geval.
De aanvoer over de Noordzee van die zachte lucht zorgt ervoor dat die daar boven het koude water erg veel vocht opneemt en dat wordt met die noordelijke wind in de vorm van lage wolken en nevel tot bij ons aangevoerd. Hoe dichter bij de kust, hoe slechter het zicht en hoe dichter die wolken zijn. De achterste begrenzing van dit pakket wolken lag vanochtend boven de Nederlandse provincie Zeeland en schuift maar tergend traag in onze richting. Het is pas in de loop van de ochtend dat de eerste opklaringen opnieuw de Nederlands-Belgische grens gaan bereiken en vandaar trekken ze dan heel langzaam naar het westen. In de loop van de ochtend komen er dan ook heel geleidelijk aan opklaringen vanuit het noorden. Die trekken dan tergend traag naar het westen en daar kan het tot de late middag duren voordat de laatste wolkenvelden opgeruimd geraken. Het blijft ook nevelig, zeker aan de kust.
Verder staat er eerst overal nog een matige doorstaande noordelijke wind. Die wordt in de loop van de dag geleidelijk aan wat minder. Dat de temperaturen door die wolken flink beïnvloed worden, hoeft niet uitgelegd. Het is vanochtend koel met waarden rond 10-12 graden aan zee, tot een 15-16 in het oosten van de regio. Waar de zon er landinwaarts snel doorkomt, kan het kwik snel beginnen oplopen. Dat kan in Oost-Vlaanderen later vanmiddag gemakkelijk tot 22-23 graden zijn. West-Vlaanderen kan er nog een graad of 20-21 uithalen, zeker landinwaarts. Aan zee blijft het koeler. Aan de Oostkust klaart het het snelst op en kunnen we 17-18 graden halen. Aan de Westkust zal het toch maar een 15-16 zijn want daar duurt het het langst voor de zon er door geraakt en zal waarschijnlijk pas in de late middag zijn.

Vanavond en vannacht is het dan eerst licht bewolkt, zelfs helder. Later in de nacht komen er dan vanaf de Noordzee wel weer wolken binnenlopen. Dat zijn dan wolkenvelden die samen hangen met de komst van een zwak koufront dat koelere lucht voorafgaat. De wind blijft in het noorden zitten en krijgt een wat meer noordwestelijke component. De minima dalen tegen de ochtend naar een 10 tot 11 graden.

Morgen komen we dan onder invloed van een Brits hogedrukgebied. Daarvoor moeten we dan wel eerst een zwak koufront verwerken. Dat trekt door met een aantal wolkenvelden, maar neerslag zit daar niet of amper op. Heel misschien kan er landinwaarts bij het doortrekken van dat frontje een heel enkele bui opduiken, maar op de meeste plekken is dat niet het geval en houden we het helemaal droog. Een eventuele bui zal voor de meer oostelijke provincies zijn en niet voor onze regio. Wel gaan de temperaturen in de loop van woensdag enkele graden prijs geven en komen dan minder hoog uit dan vandaag het geval zal zijn, al hangt het nog van regio tot regio af. We moeten het op woensdag stellen met zo’n 16-17 graden aan zee, landinwaarts met een 18-tal graden. Voor de gebieden dicht aan de (west)kust zal die temperatuur niet zoveel verschillen van wat we vandaag halen. Landinwaarts zal het wel koeler zijn dan vandaag. De nevel verdwijnt wel volledig uit het weerbeeld.

Donderdag zitten we dan helemaal in de koele lucht. De dag is dan al fris gestart met minima die in de nacht van woensdag op donderdag behoorlijk diep kunnen gaan. In de opklaringen kan het gemakkelijk afkoelen tot een 5 à 7 graden. Overdag noteren we dan amper 13-14 graden aan zee, landinwaarts een graad of 15. Er is daarbij wel veel ruimte voor flinke opklaringen, zeker aan de kust, maar er zijn ook perioden met wolkenvelden en die kunnen van tijd tot tijd zelfs overheersen. Ook de nacht naar vrijdag kan behoorlijk koel worden met opnieuw erg lage minima. Aan de grond zou het kwik zelfs dicht tegen het nulpunt kunnen gaan uitkomen tijdens de bredere opklaringen.

Vrijdag en het komende weekend blijft het ook overwegend droog, maar wel opnieuw zachter. De maxima vinden de weg terug naar omhoog. Vrijdag kan het dan alweer 16 tot 18 graden worden. In het weekeind nog iets meer, maar het ziet er vandaag toch wat minder zacht uit voor die dagen dan gisteren. Bovendien zit er in het weekeind toch ook een kleine kans op een enkele lokale bui in de verwachtingen.

Samenvattend: Vandaag is het wachten op het doorbreken van de zon. Landinwaarts en in de oostelijke delen van de regio lukt dat snel. In het westen en noordwesten kan het tot de (late) middag duren. Van zodra de zon er door geraakt, loopt het kwik snel op. Landinwaarts wordt het gemakkelijk 22 tot 23 graden, in het westen en aan zee is het stukken koeler: tussen 16 en 18 graden, afhankelijk van hoe snel de opklaringen komen. Vanaf morgen komen we in drogere, maar van oorsprong koelere lucht terecht. We krijgen dan een aantal wisselend bewolkte dagen met vooral landinwaarts lagere maxima. Het blijft droog.

PS: Kijk ook eens naar mijn nieuwe youtube-filmpje over de meikevers via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=wGyQVeOQy1Y

Geert, dinsdag 15 mei, 06.50 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen