Weerpraatje van maandag 14 mei:

Een lagedrukgebied boven Centraal Europa beïnvloedt ons weer voorlopig. Het zorgt voor aanvoer van zachte lucht vanuit het noordoosten, maar die wordt afgekoeld boven de Noordzee. Aanvankelijk liggen de restanten van een storing nog in de buurt. In de loop van dinsdag trekt het laag geleidelijk verder zuidoostwaarts weg en wordt minder actief. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden neemt vanaf woensdag de regie over, maar tussen beide systemen in trekt in de loop van woensdag een zwak koufront door onze omgeving. Dat wordt door koele lucht gevolgd. Het hoog breidt zich tegen het eind van de week / volgend weekeind geleidelijk verder uit naar onze omgeving.

Vandaag is het eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken in de ochtend. Het blijft daarbij wel meestal of overwegend droog.  De wolken hangen samen met de aanwezigheid van een oude storing. Het is in feite diezelfde storing die in de nacht van zaterdag op zondag van west naar oost als koufront door onze omgeving is getrokken met regen. Die storing is boven Nederland tot stilstand gekomen en keert nu op haar stappen terug. Ze komt daarbij als grotendeels inactief warmtefront terug uit het oosten. Daarachter zit opnieuw zachtere lucht. Gaandeweg de dag wordt het dan ook geleidelijk wisselend bewolkt vanuit het binnenland met geleidelijk een mix van wolken en opklaringen. De meeste en breedste opklaringen zien we al snel in het oosten van de regio opduiken, maar in het westen en aan de kust zijn de wolken bijzonder hardnekkig en kan het erg lang gaan duren vooraleer er structurele opklaringen aankomen. Het is daar ook wat nevelig, zeker aan de kust.
De wind zit daarbij de hele dag in een noordelijke hoek en zal vooral aan zee de temperaturen wat temperen met maxima daar rond ongeveer 15 tot 16 graden. Het mag dan wel zachte lucht zijn die aangevoerd wordt, ze koelt behoorlijk af in haar traject over de Noordzee. Landinwaarts loopt het kwik, eens de opklaringen doorkomen, wel snel op en hoe oostelijker, hoe sneller het warm wordt. In het oosten van de regio noteren we morgenmiddag dan ook gemakkelijk al een 20-tal 22 graden. Hoe westelijker, hoe minder warm. Er staat trouwens ook een behoorlijk doorstaande wind. Boven land waait die matig, soms aanleunend tegen het vrij krachtige terwijl die aan de kust matig tot vrij krachtig waait, soms aanleunend tegen krachtig.

Vanavond en vannacht gaat die wind geleidelijk aan liggen en neemt flink in kracht af. Het wordt dan rustiger met tegen de ochtend een bijna volledig wegvallende wind. Eventueel vormt er zich lokaal een enkele nevel- of mistbank tegen die tijd. De minima dalen daarbij naar de ochtend toe naar waarden die gaan schommelen tussen een 10 en een 12-tal graden.

Morgen ziet er dan ook best een heel aardige dag uit. Het is dan licht tot wisselend bewolkt met flinke zonnige perioden en we houden het droog. Hoewel de wind nog steeds in een noordelijke hoek zit, voert ze wel weer wat zachte lucht aan met maxima die gemakkelijk naar 18-19 graden oplopen aan de kust. Landinwaarts halen we dan 20 tot 23 graden. De noordelijke wind is er dan wel nog steeds, maar waait toch een flink stuk minder hard dan vandaag. Die is dan nog zwak tot matig, in de middag aan zee wel weer wat aantrekkend onder invloed van een zeebries.

Woensdag komen we dan onder invloed van een Brits hogedrukgebied. Daarvoor moeten we op woensdag eerst een zwak koufront verwerken. Dat trekt door met een aantal wolkenvelden, maar neerslag zit daar niet of amper op. Heel misschien kan er landinwaarts bij het doortrekken van dat frontje een heel enkele bui opduiken, maar op de meeste plekken is dat niet het geval en houden we het helemaal droog. Wel gaan de temperaturen in de loop van woensdag enkele graden prijs geven en komen dan minder hoog uit dan op morgen het geval zal zijn. We moeten het op woensdag stellen met zo’n 16-17 graden aan zee, landinwaarts met een 18-tal graden

Donderdag zitten we dan helemaal in de koele lucht. De dag is dan al fris gestart met minima die in de nacht van woensdag op donderdag behoorlijk diep kunnen gaan. In de opklaringen kan het gemakkelijk afkoelen tot een 4 à 5 graden. Overdag noteren we dan amper 13-14 graden aan zee, landinwaarts een graad of 15. Er is daarbij wel veel ruimte voor flinke opklaringen, zeker aan de kust, maar er zijn ook perioden met wolkenvelden en die kunnen van tijd tot tijd zelfs overheersen. Ook de nacht naar vrijdag kan behoorlijk koel worden met opnieuw erg lage minima en zelfs op beschutte plekken mogelijk wat lichte vorst aan de grond.

Vrijdag en het komende weekend blijft het ook overwegend droog, maar wel opnieuw flink zachter. De maxima vinden de weg terug naar omhoog en in het weekeind halen we gemakkelijk weer 20 graden en meer. Het is daarbij ook flink zonnig.

Samenvattend: Het wordt de komende dagen wat jojo met de temperaturen. Vandaag is een aan zee nog koele dag, landinwaarts is het flink zachter. Er is wel veel hardnekkige bewolking die maar langzaam optrekt. Morgen wordt het veel zonniger en zachter. Woensdag en donderdag worden koele dagen, vanaf vrijdag warmt het weer fors op met veel zon.

PS: Kijk ook eens naar mijn nieuwe youtube-filmpje over de meikevers via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=wGyQVeOQy1Y

Geert, maandag 14 mei, 06.40 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen