Weerpraatje van zondag 13 mei:

Een storing beïnvloedt vandaag ons weer. De storing zit ingebed in een gebied met lage luchtdruk met verschillende spelers. Ook morgen zitten we nog onder invloed van die storing en leven we nog in lagedrukgebieden. Die sturen dan wel weer flink zachtere lucht naar ons toe. In de loop van woensdag komen we aan de oostflank van een Brits hogedrukgebied terecht dat zijn invloed langzaam over ons weer verder zal uitbreiden.

Vandaag ligt er in de ochtend een zwakke storing over onze omgeving. Het is die storing die gisteren verondersteld werd om zeker in de loop van de namiddag te gaan zorgen voor een aantal stevige buien. Die zijn echter grotendeels uitgebleven en bleven haperen boven Noord-Frankrijk. Behalve enkele buien die later in de avond hier en daar vooral voor wat wind en soms fraaie wolkenluchten met enkele druppels zorgden, is er boven onze omgeving niet veel van die buien te merken geweest.
De storing die op de buien volgde, is er echter wel en beheerst vandaag grotendeels ons weerbeeld. Zo overheersen dan ook in de ochtend eerst nog de wolken met van tijd tot tijd wat regen of een bui. Het is dan ook een eerder miezerig weerbeeld om de dag af te trappen. Het kan tot een flink stuk in de ochtend miezerig en wat regenachtig blijven. Echt doorregenen doet het daarbij niet, het blijft bij wat licht gedruppel van tijd tot tijd zonder dat het om grote hoeveelheden gaat.

Later in de ochtend gaan de droge perioden dan weer overheersen en vanmiddag blijft het grotendeels droog. Zeker aan de kust en in het westen. Landinwaarts is er nog een kleine kans op een enkele bui. Aan zee kunnen er dan een paar schuchtere opklaringen doorbreken, maar landinwaarts blijft de bewolking overheersen en is het moeilijk voor de zon om er door te geraken. Dat zal dan ook op vele plekken niet lukken waarmee het vooral landinwaarts een zonloze dag kan gaan worden, helaas. We halen daarbij ook veel koelere maxima dan gisteren. Een matige noordwestelijke wind voert immers veel koelere lucht aan met temperaturen die vanochtend zelfs moeilijk boven 12-13 graden uitkomen. Vanmiddag wordt het dan een graad of 15-16 landinwaarts, een graadje koeler aan zee.

Vanavond en vannacht is het nog steeds wisselend tot zwaar bewolkt. De storing die dan inmiddels boven Nederland is aangekomen, keert dan op haar passen terug zodat de bewolking later in de nacht weer flink gaat toenemen. Tegen de ochtend is dan weer een drup regen mogelijk. De wind zit daarbij aanhoudend in een noordelijke tot noordwestelijke hoek en blijft zeker aan de kust matig waaien. De minima dalen tegen de ochtend naar een waarde rond 8 à 9 graden.

Morgen keert de zachte lucht dan achter dat front geleidelijk aan vanuit het noorden terug. Het is dan eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken in de ochtend terwijl er dan ook nog eens wat lichte regen of een bui kan gaan vallen. Gaandeweg de dag wordt het dan wisselend bewolkt met geleidelijk een mix van wolken en opklaringen. De wind zit ook dan nog wel steeds in een noordelijke hoek en zal vooral aan zee de temperaturen wat temperen met maxima daar rond ongeveer 15 tot 16 graden. Landinwaarts loopt het kwik, eens de opklaringen doorkomen, wel snel op en hoe oostelijker, hoe sneller het warm wordt. In het oosten van de regio noteren we morgenmiddag dan ook gemakkelijk al een 20-tal 22 graden. Hoe westelijker, hoe minder warm. Daar blijven dan trouwens ook de meeste wolken hangen en kan het lang duren voordat er opklaringen aankomen.

Dinsdag ziet er een aardige dag uit. Het is dan licht tot wisselend bewolkt met flinke zonnige perioden en we houden het droog. Hoewel de wind nog steeds in een noordelijke hoek zit, voert ze wel zachte lucht aan met maxima die gemakkelijk naar 18-19 graden oplopen aan de kust. Landinwaarts halen we dan 20 tot 23 graden.

Woensdag komen we dan onder invloed van een Brits hogedrukgebied. Daarvoor moeten we op woensdag eerst een zwak koufront verwerken. Dat trekt door met een aantal wolkenvelden, maar neerslag zit daar niet op. Wel gaan de temperaturen in de loop van woensdag enkele graden prijs geven en komen dan minder hoog uit dan op dinsdag het geval was.

Ook verder in de week blijft het overwegend droog. We noteren dan temperaturen rond een 16-tal graden aan zee, rond 18 tot 20 graden landinwaarts. Het blijft daarbij vrij zonnig.

Samenvattend: Vandaag is de mindere dag met veel wolken, amper zon en een druilerige start van de dag. Later wordt het droog, maar het blijft koeler dan de vorige dagen met maxima rond 15 graden. In de middag kunnen er vooral aan zee wat opklaringen voorkomen. Ook morgen is het eerder bewolkt met nog kans op een drup regen. De dagen daarna overheerst de zon en blijft het overwegend droog.

PS: Kijk ook eens naar mijn nieuwe youtube-filmpje over de meikevers via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=wGyQVeOQy1Y

Geert, zondag 13 mei, 09.20 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen