Weerpraatje van zaterdag 12 mei:

We komen vandaag snel onder invloed van een Frans lagedrukgebied met een storing die daar aan verbonden is. Dat stuurt zachte lucht, maar ook veel wolken onze kant op met een groeiende kans op enkele buien, zeker in de namiddag. Die storing trekt zondag geleidelijk aan weg waarna we dan de dagen daarna geleidelijk weer meer onder invloed komen van hogedrukgebieden.

Vandaag beginnen we eerst nog droog aan de dag met wolkenvelden en zon, maar gaandeweg de dag nemen de wolken het steeds meer over en neemt de kans op wat regen of een aantal buien toe. Zeker naar de late middag / avond zou dat zelfs een flinke bui kunnen zijn. Zelfs een donderklap is dan niet uitgesloten.
Boosdoener van dienst is een storing die al van in de ochtend zit te duwen tegen de kust. Boven Frankrijk vormt zich ook nog eens een thermisch laag en ook dat komt onze kant op in de loop van de dag. De invloed van die storing en dat Franse laag op onze westelijke regio’s zal dan ook al heel snel groter worden en het zou best wel kunnen dat nog voor of rond de middag de eerste buien hier bij ons al de kop opsteken in het uiterste westen en langsheen de Frans-Belgische grens. Landinwaarts duurt het langer voor de regen en buien arriveren en kunnen we het met wat geluk nog tot de avond helemaal droog houden.
Een zuidelijke wind die later zelfs wat meer zuidoost wordt, kan wel erg zachte lucht aanvoeren. Het wordt aan de kust, waar de meeste wolken zitten, daarbij dan toch nog gemakkelijk een 18 tot 19 graden. Landinwaarts kan het nog zachter worden en kunnen de maxima gemakkelijk oplopen naar een 22 tot 24 graden. Het is wel zo dat als er ergens een bui opduikt, het kwik daar dan wel direct wat lager gaat zitten tijdens en rond de buien.

Vanavond en vannacht komen er meer buien en die ook vrij intens worden en kan het zelfs lokaal vrij veel gaan regenen. Het is daarbij dan wel erg zacht met minima van 13 tot 14 graden. De wind draait in de loop van de nacht daarbij naar een westelijke richting.

Morgen overheersen in de ochtend eerst nog de wolken met van tijd tot tijd wat regen of een bui en koelt het weer een aantal graden af. Veel meer dan 15-16 graden lijken we dan weer niet te halen. De storing die vandaag is binnengelopen, zal ons morgen eerst nog beïnvloeden. Die blijft trouwens de hele dag nog slepen boven het midden en oosten van Vlaanderen. Het is bij ons echter vooral in de ochtend dat er nog kans is op wat regen of een bui, terwijl het in de middag weer meest droog blijft met geleidelijk weer opklaringen die gaan doorbreken vanaf de kust. De wind is dan wel naar een noordwestelijke hoek gedraaid waarmee dus veel koelere lucht aangevoerd wordt.

Maandag keert de zachte lucht geleidelijk aan vanuit het noorden terug. Het is dan wisselend bewolkt met gaandeweg de dag een mix van wolken en opklaringen. De wind zit dan wel in een noordelijke hoek en zal vooral aan zee de temperaturen wat temperen met maxima daar rond ongeveer 15 tot 16 graden. Landinwaarts loopt het kwik snel op en hoe oostelijker, hoe sneller het warm wordt. In het oosten van de regio noteren we op maandag dan ook gemakkelijk al een 20 tot 22 graden. Er is in de loop van de dag een enkele lokale bui mogelijk, maar de meeste plekken houden het gewoon droog.

Ook verder in de week blijft het overwegend droog met steeds vrij hoge maxima. Landinwaarts houden we telkens gemakkelijk elke dag maxima die een stuk in de 20 graden blijven zitten. Aan zee is het telkens door een zeebries wat koeler. De zon laat zich verder van dag tot dag flink zien.

Samenvattend: Vandaag is het warm, maar er zijn wel veel wolken met een toenemende kans op regenbuien of wat regen. Later zelfs kans op enkele felle buien. Morgen is het veel koeler, maar het wordt snel droog met opklaringen. In de nieuwe week aanhoudend vrij mooi tot mooi weer en opnieuw zachter met slechts kans op een enkele sporadische bui.

PS: Kijk ook eens naar mijn nieuwe youtube-filmpje over de meikevers via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=wGyQVeOQy1Y

Geert, zaterdag 12 mei, 08.20 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen