Weerpraatje van vrijdag 11 mei:

We profiteren vandaag tijdelijk van de gunstige invloed van een hogedrukgebiedje. Het is helaas geen blijver en trekt snel door zodat het morgen de weg vrijmaakt voor een vrij actieve storing die ons weer gaandeweg de dag steeds meer en meer zal beïnvloeden met regen en buien. Die storing trekt zondag vrij snel weg, maar ook maandag staat er een storing op het menu. Daarna lijkt verder in de week de invloed van hogedrukgebieden weer toe te nemen.

Vandaag overheersen de opklaringen weer, afgewisseld met een aantal wolkenvelden. De zon laat zich zeker goed zien en overheerst in de loop van de dag weer. Zeker vanochtend is die zelfs alomtegenwoordig. In de loop van de latere voormiddag duiken er dan vervolgens wel hier en daar wat stapelwolken op en die breiden zich dan vanmiddag uit. Vooral landinwaarts kan het dan wisselend bewolkt gaan worden met zon en opklaringen die elkaar gaan afwisselen. Aan zee houden we het zonnig. Het blijft ook de hele dag overal droog bij maxima tussen 16-17 graden aan zee tot 18-19 graden elders. Het waait daarbij dan matig uit het westen tot het zuidwesten. Aan de kust draait die wind in de namiddag wat meer naar noordwest onder invloed van een zeebries. Al bij al wordt het dus echt wel een heel aardige dag.

Vanavond en vannacht is het in eerste instantie licht bewolkt. Later tijdens de nacht neemt de bewolking geleidelijk aan toe. Tegen de ochtend is het dan al wisselend bewolkt. De wind blijft zwak tot matig waaien uit een overal opnieuw zuidwestelijke tot zuidelijke hoek. Daarbij dalen de minima tegen de ochtend tot waarden rond een 8 à 9 graden.

Morgen neemt de bewolking en de kans op enkele buien of wat regen weer toe, maar het kan dan wel weer wat zachter  worden. De maxima zouden dan landinwaarts zelfs weer kunnen oplopen naar een graad of 20. We beginnen nog droog aan de dag met wolkenvelden en zon, maar gaandeweg de dag nemen de wolken het steeds meer over en neemt de kans op wat regen of een aantal buien toe. Zeker naar de late middag / avond zou dat zelfs een flinke bui kunnen zijn. Zelfs een donderklap is dan niet uitgesloten. Boosdoener van dienst is een storing die al van in de ochtend zit te duwen tegen de kust. De invloed van die storing op onze westelijke regio’s zal dan ook al heel snel groter worden en het zou best wel kunnen dat nog voor of rond de middag de eerste buien hier bij ons al de kop opsteken. Landinwaarts duurt het langer voor de regen en buien arriveren, maar voor onze regio ziet het er voor morgen niet al te best uit.
In de nacht naar zondag en zeker zaterdagavond kunnen de buien nog intenser worden en kan het zelfs vrij veel gaan regenen. Het is daarbij dan wel erg zacht met minima van 13 tot 14 graden.

Zondag overheersen de wolken met van tijd tot tijd wat regen of een bui en koelt het weer een aantal graden af. Veel meer dan 15-16 graden lijken we dan weer niet te halen. De storing die op zaterdag sneller is binnengelopen, zal ons op zondag dan echter ook sneller verlaten. Het is dan ook vooral in de ochtend dat er nog kans is op wat regen of een bui, terwijl het in de middag weer meest droog blijft met geleidelijk weer opklaringen die gaan doorbreken vanaf de kust. Het zou dan ook in de namiddag uit de wind en in de zon best wel weer aangenaam kunnen worden.

Maandag mogen we ons opmaken voor een volgende storing die er aan komt. Die zorgt dan in de loop van de dag opnieuw voor perioden met regen of buien en ook dan halen de maxima niet veel meer dan een hoogste waarde van een 15 tot 16-tal graden.

Samenvattend: Vandaag is het vrij zonnig, rustig en mooi, al komen er gaandeweg wel een aantal wolkenpartijen opzetten. Op zaterdag is er een snel toenemende kans op wat regen of een bui, zelfs een felle bui. Zondag trekt die storing snel weg en komen er al snel weer opklaringen tevoorschijn.

PS: Kijk ook eens naar mijn nieuwe youtube-filmpje over de meikevers via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=wGyQVeOQy1Y

Geert, vrijdag 11 mei, 09.10 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen