Weerpraatje van donderdag 10 mei:

Vanochtend trekt er eerst een zwak frontje door onze regio. Dit veroorzaakt tijdelijk veel wolkenvelden, maar het blijft (zo goed als) droog. Daarna bouwt zich tijdelijk opnieuw een wig van hoge luchtdruk op. In het weekeind neemt de invloed van een lagedrukgebied toe met storingen die onze kant op komen. Zaterdag trekt vrij snel een front binnen dat ons zondag dan alweer vrij snel zal verlaten.

Vandaag trekt er dus vanochtend eerst een erg zwakke storing van west naar oost. Neerslag zit daar niet op of het moet ergens een heel enkele spat regen zijn. Dat duurt tot rond de middag. Het is al geen massief pak wolken dat doortrekt want de zon komt zelfs vanochtend hier en daar al even piepen door enkele scheuren in het wolkenpakket. In de namiddag is het droog en komen er vanaf de kust snel erg brede opklaringen binnen. Uiteindelijk wordt het dan ook overal snel weer zonnig met amper nog wolken tegen de late middag / avond/ Wel wordt met een opnieuw matige westelijke wind beduidend koelere lucht aangevoerd. Die wind kan aan de kust zelfs later op de dag af en toe tot vrij krachtig aantrekken. De maxima vallen dan ook terug op 15 tot 16 graden landinwaarts, aan zee halen we nog een 14-tal graden. Toch zal het weerbeeld zeker in de namiddag niet onvriendelijk zijn, integendeel. De opnieuw flink doorbrekende zon maakt veel goed en in de zon en uit de wind kan het erg aangenaam aanvoelen.

Vanavond en vannacht zitten we dan in de koele lucht en kan het flink afkoelen tegen de ochtend. De minima dalen daarbij gemakkelijk naar een graad of 5-6 tegen die tijd. Verder is het wel licht bewolkt tot helder met weinig of geen wolken terwijl de doorstaande wind geleidelijk verder afneemt. Tegen de ochtend is een lokale nevel- of mistbank mogelijk.

Morgen, vrijdag overheersen de opklaringen weer, afgewisseld met een aantal wolkenvelden. De zon laat zich zeker goed zien en overheerst in de loop van de dag weer. Het blijft dan droog bij maxima tussen 15-16 graden aan zee tot 18 graden elders. Het waait daarbij dan matig uit het westen tot het zuidwesten. Een redelijke dag dus, al zijn we de grote warmte wel kwijt.

Zaterdag neemt de bewolking en de kans op enkele buien of wat regen weer toe, maar het kan dan wel weer wat zachter  worden. De maxima zouden dan landinwaarts zelfs weer kunnen oplopen naar een graad of 20. We beginnen nog droog aan de dag met wolkenvelden en zon, maar gaandeweg de dag nemen de wolken het steeds meer over en neemt de kans op wat regen of een aantal buien toe. Zeker naar de late middag / avond zou dat zelfs een flinke bui kunnen zijn. Zelfs een donderklap is dan niet uitgesloten. De verwachtingen voor zaterdag zien er eigenlijk eerlijk gezegd opnieuw een stukje slechter uit dan gisteren. De storing die ons weer zal gaan beïnvloeden, ziet er actiever uit en zal ook sneller zorgen voor wat perioden met regen of enkele buien. Zoals gezegd: vooral later op de dag zouden dat best wel enkele pittige exemplaren kunnen gaan worden.

Zondag overheersen de wolken met van tijd tot tijd wat regen of een bui en koelt het weer een aantal graden af. Veel meer dan 15-16 graden lijken we dan weer niet te halen. De storing die op zaterdag sneller is binnengelopen, zal ons op zondag dan echter ook sneller verlaten. Het is dan ook vooral in de ochtend dat er nog kans is op wat regen of een bui, terwijl het in de middag weer meest droog blijft met geleidelijk weer opklaringen die gaan doorbreken vanaf de kust. Het zou dan ook in de namiddag uit de wind en in de zon best wel weer aangenaam kunnen worden.

Samenvattend: Een naar west gedraaide wind voert vandaag koelere lucht aan. Het is daarbij eerst wisselend bewolkt, maar vanmiddag is de zon er weer volop. Wel met een doorstaande wind. Morgen is het vrij zonnig, rustiger en mooi. Op zaterdag is er een snel toenemende kans op wat regen of een bui, zelfs een felle bui. Zondag trekt die storing snel weg en komen er al snel weer opklaringen tevoorschijn. Maxima vandaag en zondag rond 15-16 graden. Morgen rond 18, zaterdag zelfs 20°C.

PS: Kijk ook eens naar mijn nieuwe youtube-filmpje over de meikevers via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=wGyQVeOQy1Y

Geert, donderdag 10 mei, 09.20 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen