Weerpraatje van woensdag 09 mei:

Vandaag trekt een zwakke buienlijn ons land in, die overdag landinwaarts gaat activeren en daar voor buien gaat zorgen. De wind is daarbij west geworden en voert koelere lucht aan. Vannacht en morgenochtend passeert dan een zwak koufront, waarna zich tijdelijk opnieuw een wig van hoge luchtdruk opbouwt. In het weekeind neemt de invloed van een lagedrukgebied toe met storingen die onze kant op komen.

Vandaag begint operatie afkoeling dan ook. De wind is de voorbije nacht overal naar het westen gedraaid en voert een stuk koelere lucht aan. De maxima zetten nog een spurtje in naar een 18-19 graden aan zee. Landinwaarts is dat nog een stuk hoger en de regeling is daarbij: hoe meer naar het oosten, hoe warmer het nog kan worden. Ondanks de draaiing van de wind naar het westen, kan het dus landinwaarts toch nog een 23 tot 24 graden worden. In de loop van de dag gaan die temperaturen wel geleidelijk neerwaarts gedrukt worden doordat er steeds minder warme lucht binnenloopt. Een onweerachtige storing komt daarbij ook dichterbij, maar passeert de westelijke regio’s, waar wij dus zitten, zo goed als geruisloos en activeert dan vervolgens tegen de avond landinwaarts. Er duiken dan ook in de loop van de dag wolken op en die kunnen uitgroeien tot een aantal regen- en onweersbuien later op de dag. Dat zal zich wel beperken tot de gebieden landinwaarts, aan zee blijven de buien weg. Ook daarbij is de regel: hoe verder naar het binnenland toe, hoe groter de kans dat er hier of daar een onweerachtige bui opduikt in de loop van de namiddag. West-Vlaanderen zal daar zo goed als mee wegkomen, alleen in het uiterste zuiden kan er aan het eind van de dag een bui even schampen of opduiken. In Oost-Vlaanderen geldt dezelfde regel: hoe oostelijker, hoe groter de kans op een bui, maar ook hier lijken de meeste buien niet zo heel veel voor te gaan stellen of blijven grote delen van de provincie buiten schot.

Vanavond trekken de eventuele buien weg en maken plaats voor opklaringen en wolkenvelden. De westelijke wind blijft goed op het voorplan aanwezig en waait steeds matig bij minima die tegen het eind van de nacht dalen naar een 12 tot 13 graden. In de loop van de nacht komen er wel geleidelijk aan steeds meer wolkenvelden binnenlopen. Dit op nadering van een zwakke storing die tegen het eind van de nacht voor wat gedruppel kan zorgen vanaf de kust.

Morgen trekt er dan in de ochtend een zwakke storing van west naar oost, eventueel met wat lichte verspreide regen of enkele buien. Dat duurt tot rond de middag. In de namiddag is het droog en komen er vanaf de kust snel erg brede opklaringen binnen. Met een opnieuw matige westelijke wind wordt er morgen beduidend koelere lucht aangevoerd. De maxima vallen dan terug op 15 tot 16 graden landinwaarts, aan zee halen we dan nog een 14-tal graden. Toch zal het weerbeeld zeker in de namiddag niet onvriendelijk zijn, integendeel. De opnieuw flink doorbrekende zon maakt veel goed en in de zon en uit de wind kan het erg aangenaam aanvoelen.

Vrijdag overheersen de opklaringen weer, afgewisseld met een aantal wolkenvelden. De zon laat zich zeker goed zien en overheerst in de loop van de namiddag weer. Het blijft dan droog bij maxima tussen 15-16 graden aan zee tot 18 graden elders. Het waait daarbij dan matig uit het westen tot het zuidwesten. Een redelijke dag dus, al zijn we de grote warmte wel kwijt.

 

Zaterdag neemt de bewolking en de kans op enkele buien of wat regen weer toe, maar het kan dan wel weer wat zachter  worden. De maxima zouden dan landinwaarts zelfs weer kunnen oplopen naar een graad of 20. We beginnen nog droog aan de dag met wolkenvelden en zon, maar gaandeweg de dag nemen de wolken het steeds meer over en neemt de kans op wat regen of een aantal buien toe. Zeker naar de late middag / avond zou dat zelfs een flinke bui kunnen zijn. Zelfs een donderklap is dan niet uitgesloten.

Zondag overheersen de wolken met van tijd tot tijd wat regen of een bui en koelt het weer een aantal graden af. Veel meer dan 15 graden lijken we dan niet te halen. Dat wordt echt wel de minste dag van de reeks met koele maxima, veel wolken en van tijd tot tijd eens wat regen of een bui, al lijken het geen grote hoeveelheden te worden.

Samenvattend: Een naar west gedraaide wind voert vandaag koelere lucht aan en landinwaarts kan er een lokale regen- of onweersbui vallen. Donderdag tijdelijk wat lichte regen. Vrijdag is het droog en wisselend bewolkt, op zaterdag is er later kans op een bui of wat regen. Zondag wordt koeler en wisselvallig. De warmte zijn we in elk geval wel kwijt voor vandaag en de komende dagen.

PS: Kijk ook eens naar mijn nieuwe youtube-filmpje over de meikevers via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=wGyQVeOQy1Y

Geert, woensdag 09 mei, 07.00 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen