Weerpraatje van dinsdag 08 mei:

Het hoog dat ons een kleine week prachtig zomers weer opleverde, trekt oostwaarts weg en maakt geleidelijk de weg vrij voor een aantal zwakkere storingen. Die zorgen er vanaf morgen voor dat de wind westelijk wordt met dan op donderdag de doortocht van een koufront in de ochtend. Er komt dan ook veel koelere lucht binnen. Vrijdag en zaterdag profiteren we dan tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk waarna zondag dan een storing in de buurt komt liggen met meer bewolking en wat lichte neerslag.

Vandaag is er nog niet veel te merken van dat koelere weer en doen we nog volop mee met de hoge maxima van de voorbije dagen. We halen ook dan gemakkelijk zomerse temperaturen die oplopen naar een waarde van 25 graden en meer landinwaarts. Dat kan in het oosten van de regio lokaal tot een 26-27 graden zijn. Aan de kust is het minder warm. Daar trekken we ook wel eerst snel een spurtje richting een 23-24 graden, maar later worden die waarden daar afgevlakt door een inzettende zeebries. De wind is overal immers eerst oost tot zuidoost gericht, maar vlak aan de kust komt de zeebries er later toch weer in. Ze is echter beperkt tot de gebieden vlak aan zee. Later vandaag gaan we ook de volledig blauwe lucht verliezen en kunnen er eventueel wel hier of daar toch een paar stapelwolken gaan opduiken.

Vanavond en vannacht is het opnieuw rustig en helder tot licht bewolkt. De zwakke wind gaat weer grotendeels liggen, maar verdwijnt niet volledig van het toneel. Er blijft een zwakke wind staan die geleidelijk ook overal naar een west tot noordwestelijke richting draait. Omdat er daarmee wat vochtigere lucht van zee binnenloopt, zou er best tegen de ochtend weer hier en daar een nevel- of zelfs mistbank kunnen opduiken. Het blijft wel vrij zacht met minima rond 13 tot 14 graden.

Morgen gaat het mooie lenteweer barsten vertonen. Een onweerachtige storing komt dichterbij, maar passeert de westelijke regio’s zo goed als geruisloos. Het is daarbij wel eerst nog erg warm. Ondanks de draaiing van de wind naar het westen, kan het landinwaarts toch nog een 23 tot 24 graden worden. Aan zee is het minder warm en zitten we maximaal rond 18 tot 19 graden. Er duiken dan ook in de loop van de dag wolken op en die kunnen uitgroeien tot een aantal regen- en onweersbuien later op de dag. Dat zal zich wel beperken tot de gebieden landinwaarts, aan zee blijven de buien weg. De regel is: hoe verder naar het binnenland toe, hoe groter de kans dat er hier of daar een onweerachtige bui opduikt in de loop van de namiddag.

Donderdag trekt er dan in de ochtend een zwakke storing van west naar oost, eventueel met wat lichte verspreide regen of enkele buien. Dat duurt tot rond de middag. In de namiddag is het droog en komen er vanaf de kust opklaringen binnen met een matige westelijke wind en wordt er koelere lucht aangevoerd. De maxima vallen dan terug op 15 tot 16 graden landinwaarts, aan zee halen we dan nog een 14-tal graden.

Vrijdag overheersen de opklaringen weer, afgewisseld met een aantal wolkenvelden. Het blijft dan droog bij maxima tussen 15-16 graden aan zee tot 18 graden elders. Het waait daarbij dan matig uit het westen tot het zuidwesten.

Zaterdag neemt de bewolking en de kans op een enkele bui weer toe, maar het kan dan wel weer wat zachter  worden. De maxima zouden dan landinwaarts zelfs weer kunnen oplopen naar een graad of 20. Gaandeweg de dag wisselen zon en wolken af en zeker naar de late middag / avond toe, neemt de kans op een plaatselijke bui toe.

Zondag daarentegen overheersen de wolken met van tijd tot tijd wat regen of een bui en koelt het weer een aantal graden af. Veel meer dan 15 graden lijken we dan niet te halen.

Samenvattend: Het is vandaag nog even prachtig lenteweer, met vandaag maxima die oplopen naar zomerse waarden van 25 tot 27 landinwaarts, rond 23 aan de kust. Daar staat later een zeebries. Vanaf morgen wordt het allemaal minder. Een naar west draaiende wind voert koelere lucht aan en landinwaarts kan er een lokale regen- of onweersbui vallen. Donderdag tijdelijk wat lichte regen. Vrijdag is het droog en wisselend bewolkt, op zaterdag is er later kans op een bui. Zondag wordt koeler en wisselvallig.

PS: Kijk ook eens naar mijn nieuwe youtube-filmpje over de meikevers via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=wGyQVeOQy1Y

Geert, dinsdag 08 mei, 06.15 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen