Weerpraatje van maandag 07 mei:

Nog steeds voert een hogedrukgebied de regie over ons weer. Het ligt nog steeds in onze omgeving en houdt storingen op een ruime afstand. Het zorgt al dagenlang voor een lange droge periode van rustige dagen en geleidelijk verder oplopende temperaturen. Het hoog houdt stand tot morgen. Dan schuift het oostwaarts. Woensdag ligt dan een zwakke storing in onze buurt met kans op een paar buien. Donderdag trekt een koufront door met tijdelijk wat neerslag, waarna de wind westelijk wordt. We krijgen dan de opbouw van een nieuw hoog, maar dat zorgt wel voor een meer westelijke wind met koelere lucht en ook de nodige wolkenvelden. Dat nieuwe hoog is echter waarschijnlijk geen blijver.

Vandaag houdt het mooie lenteweer voorlopig aan. Lenteweer is eigenlijk een verkeerde benaming, want het is noch min noch meer gewoon zomer! Het kwik blijft immers deze eerste dag van de week erg hoog zitten met waarden die net als gisteren gemakkelijk richting zomerse waarden van een 25 graden en meer oplopen landinwaarts. Dat kan gemakkelijk tot pieken gaan in de buurt van een graad of 27 in het oosten van de regio. Aan zee noteren we ook dikke twintigers die gemakkelijk pieken tot 22-23 graden. Dat is iets minder warm dan landinwaarts want de zeebries zorgt er daar dan vlak aan de kust wel voor dat het daar een paar graden minder warm is. Overigens waait die wind elders uit een oost tot noordoostelijk hoek en is meest zwak, af en toe matig. Aan de kust is die noordoostelijk. Verder is er alleen maar ruimte voor de zon. Wolken zijn er niet.

Vanavond en vannacht is het erg rustig met een zo goed als volledig wegvallende wind. Het koelt in de avond heel langzaam af zodat we nog lang van een erg zomerse avond kunnen genieten. Pas laat in de avond gaan we weer naar een graad of 20 terugvallen om dan tegen de ochtend rond 13 graden uit te komen. Het is helder en lokaal kan er zich een enkele nevel- of mistbank vormen, zonder veel erg.

Morgen doet ook nog volop mee met deze hoge maxima. We halen ook dan gemakkelijk zomerse temperaturen die oplopen naar een waarde van 25 graden en meer, behalve vlak aan de kust waar het een 23-24 graden wordt. De wind is dan meer oost tot zuidoost gericht waardoor de zeebries zich beperkt tot de gebieden vlak aan zee. Later op dinsdag kunnen er eventueel wel hier of daar toch een paar stapelwolken gaan opduiken.

Vanaf woensdag gaat het mooie lenteweer barsten vertonen. Een onweerachtige storing komt dichterbij. Het is daarbij wel eerst nog erg warm want een aflandige zuidoostelijke wind voert erg warme lucht aan met maxima die ook aan zee dan boven de zomerse grens van de 25 graden kunnen uitkomen. Echter duiken er in de loop van de dag wolken op en die kunnen uitgroeien tot een aantal regen- en onweersbuien later op de dag. Dat lijkt zich wel te beperken tot de gebieden landinwaarts, aan zee blijven de buien weg. De wind draait daarbij ook later naar een westelijke richting en daarmee komt er dan wat minder warme lucht binnen zodat de maxima in de loop van de dag een aantal graden prijsgeven en gaan dalen.

Donderdag trekt er dan in de ochtend een zwakke storing van west naar oost, eventueel met wat lichte verspreide regen of enkele buien. Dat duurt tot rond de middag. In de namiddag is het droog en komen er vanaf de kust opklaringen binnen met een matige westelijke wind en wordt er koelere lucht aangevoerd. De maxima vallen dan terug op 16 tot 18 graden landinwaarts, aan zee halen we dan nog een 15-tal graden.

Vrijdag overheersen de opklaringen weer, afgewisseld met een aantal wolkenvelden. Het blijft dan droog bij maxima tussen 15-16 graden aan zee tot 18 graden elders. Het waait matig uit het westen. Zaterdag neemt de bewolking en de kans op een enkele bui weer toe, maar het kan dan wel weer wat zachter worden. Zondag daarentegen overheersen de wolken met van tijd tot tijd wat regen of een bui en koelt het weer een aantal graden af.

Samenvattend: Het is en blijft nog even prachtig lenteweer, met vandaag maxima die oplopen naar zomerse waarden van 25 tot 27 landinwaarts, rond 23 aan de kust. Daar staat later een zeebries. Ook morgen is nog een prachtige zomerdag. Woensdag kans op een bui, donderdag tijdelijk wat regen. Vanaf donderdag flink koeler.

Geert, maandag 07 mei, 06.25 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen