Weerpraatje van zondag 06 mei:

Een hogedrukgebied ligt nog steeds pal boven onze omgeving en houdt storingen op een ruime afstand. Het zorgt voor een lange droge periode met rustige dagen en geleidelijk verder oplopende temperaturen. Het hoog houdt stand tot dinsdag. Dan schuift het oostwaarts. Woensdag ligt dan een zwakke storing in onze buurt met kans op een paar buien. Donderdag trekt een koufront door waarna de wind westelijk wordt. We krijgen dan de opbouw van een nieuw hoog, maar dat zorgt wel voor een meer westelijke wind met koelere lucht en ook de nodige wolkenvelden. De zon zal echter steeds een vrij grote rol blijven spelen, ook op donderdag en vrijdag.

Vandaag wordt het nog een stukje zachter. De maxima gaan er verder op vooruit en landinwaarts zou het vanmiddag zelfs gemakkelijk een 23-24 graden kunnen worden. Aan zee noteren we dan ook twintigers met maxima daar rond een 21-22 graden. Net als op de vorige dagen blijft de wind echter wel noordoostelijk en krijgt zeker aan de kust in de loop van de dag weer meer een zeebries-component. Het blijft erg zonnig met amper of geen wolken.

Vanavond en vannacht blijft de wind net als de vorige dagen vrij lang doorstaan en neemt maar heel langzaam af. Het blijft wel helder en de minima dalen daarbij tegen de ochtend geleidelijk aan naar een 11 graden. Lokaal zou er eventueel een heel enkele nevel- of mistbank kunnen opduiken, maar dat is een randverschijnsel. Het zicht blijft over het algemeen erg goed.

Ook morgen houdt het mooie lenteweer voorlopig aan en krijgt daarbij steeds meer zomerse trekjes! In elk geval blijft het kwik de eerste dag van de week erg hoog zitten met waarden die telkens gemakkelijk richting zomerse waarden van een 25 graden oplopen landinwaarts. Aan zee noteren we ook telkens twintigers, maar de zeebries zorgt er daar dan vlak aan de kust wel voor dat het daar een paar graden minder warm is.

Dinsdag doet ook nog volop mee met deze hoge maxima. We halen ook dan gemakkelijk zomerse temperaturen die oplopen naar een waarde van 25 graden en meer, behalve vlak aan de kust waar het een 23-24 graden wordt. De wind is dan meer oost tot zuidoost gericht waardoor de zeebries zich beperkt tot de gebieden vlak aan zee. Later op dinsdag kunnen er eventueel wel hier of daar toch een paar stapelwolken gaan opduiken.

Vanaf woensdag lijkt het mooie lenteweer barsten te vertonen. Een onweerachtige storing komt dichterbij. Het is daarbij wel eerst nog erg warm want een aflandige zuidoostelijke wind voert erg warme lucht aan met maxima die ook aan zee dan boven de zomerse grens van de 25 graden kunnen uitkomen. Echter duiken er in de loop van de dag wolken op en die kunnen uitgroeien tot een aantal regen- en onweersbuien later op de dag.

Donderdag trekt er dan in de ochtend een zwakke storing van west naar oost, eventueel met wat lichte verspreide regen. Daarna draait de wind naar het westen en wordt er koelere lucht aangevoerd. De maxima vallen dan terug op 16 tot 18 graden.

Samenvattend: Het is en blijft prachtig lenteweer, met vandaag maxima die oplopen naar zomerse waarden van 23 tot 25 landinwaarts, rond 22 aan de kust. Daar staat later een zeebries. Morgen en de volgende dagen aanhoudend zeer zonnig en verder oplopende temperaturen naar zomerse waarden!

Geert, zondag 06 mei, 09.30 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen