Weerpraatje van zaterdag 05 mei:

Een hogedrukgebied ligt boven onze omgeving en houdt storingen op een ruime afstand. Het zorgt voor een lange droge periode met rustige dagen en geleidelijk verder oplopende temperaturen. Het hoog houdt stand tot en met midden volgende week.

Vandaag  schakelen we nog een versnelling hoger met dit aangenaam lenteweer met opnieuw erg veel zon en een verder afnemende wind die uit het noordoosten tot oosten blijft waaien. Die krijgt dan in de loop van de dag vooral aan de kust weer een iets meer noordelijke hoek onder invloed van een zeebries-effect terwijl die weer lichtjes in kracht aantrekt. De temperaturen zetten net als gisteren weer een erg fraaie waarde neer en lopen nog wat verder op. We geraken in de loop van de dag aan de kust gemakkelijk tot waarden  die oplopen naar 18 tot 19 graden. Zelfs een tik tegen de 20 is mogelijk. Landinwaarts kunnen we zelfs maxima noteren die oplopen naar een graad of 22. Er is geen bewolking.

Vanavond en vannacht is het helder en rustig. Er kan zich eventueel in de late nacht links of rechts een enkele nevel- of mistbank ontwikkelen, maar op de meeste plekken blijft het helder. De wind neemt af en gaat bijna helemaal liggen terwijl de temperaturen tegen de ochtend langzaam wegzakken naar een 8 à 9 graden.

Morgen wordt het nog een stukje zachter. De maxima gaan er verder op vooruit en zondag zou het landinwaarts zelfs gemakkelijk een 23-24 graden kunnen worden. Aan zee noteren we dan ook twintigers met maxima daar rond een 21-22 graden. Net als op de vorige dagen blijft de wind echter wel noordoostelijk en krijgt zeker aan de kust in de loop van de dag weer meer een zeebries-component. Het blijft erg zonnig met amper of geen wolken.

Ook begin volgende week houdt het mooie lenteweer voorlopig aan en krijgt daarbij steeds meer zomerse trekjes! In elk geval blijft het kwik de eerste dagen van de week erg hoog zitten met waarden die telkens gemakkelijk richting zomerse waarden van een 25 graden oplopen landinwaarts. Aan zee noteren we ook telkens twintigers, maar de zeebries zorgt er daar dan vlak aan de kust wel voor dat het daar een paar graden minder warm is.

Vanaf woensdag lijkt het mooie lenteweer barsten te vertonen, maar dat is nog ver weg. Een complete inzinking lijkt het niet te worden, maar door een draaiing van de wind naar een meer noordwestelijke hoek, zou het dan wel koeler gaan worden met geleidelijk aan ook meer bewolking.

Samenvattend: Het is en blijft prachtig lenteweer, met vandaag maxima die oplopen naar 18 tot 22 graden en enkel maar zon en nog eens zon. Aan de kust staat later een zeebries. Morgen en de volgende dagen aanhoudend zeer zonnig en verder oplopende temperaturen naar zomerse waarden!

Geert, zaterdag 05 mei, 08.30 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen