Weerpraatje van vrijdag 04 mei:

Een hogedrukgebied ligt boven onze omgeving en houdt storingen op een ruime afstand. Het zorgt voor een lange droge periode met rustige dagen en geleidelijk verder oplopende temperaturen. Het hoog houdt stand tot en met midden volgende week.

Vandaag is het dan al van in de ochtend vrij zonnig tot zonnig met slechts enkele kleine stapelwolken die zich hier en daar vormen in de loop van de dag, maar die spelen amper een rol. Even zo goed kan er links of rechts eens een veeg hoge sluierwolken opduiken, maar ook die spelen maar een erg kleine rol. Het is de zon die absoluut de grote winnaar van de dag zal worden. Het blijft daarbij dan ook uiteraard droog en de maxima zitten in de lift met een graad of 15-16 als hoogste waarden aan zee terwijl dat landinwaarts een 18 tot 19 graden zal worden. We moeten daarvoor wel eerst een frisse start van de dag verwerken met temperaturen die aanvankelijk maar rond een 3 tot 4 graden zitten. De zon zorgt er echter snel voor dat die waarden heel vlotjes oplopen zodat we al voor de middag snel overal met aangename waarden te maken krijgen. Verder zitten we vandaag met een landinwaarts zwakke, aan zee matige noordoostelijke wind. Die trekt daar in de loop van de middag iets meer naar het noorden onder invloed van een zeebries-component. Gewoon prachtig lenteweer dus!

Vanavond en vannacht gaat die wind vervolgens weer zo goed als volledig liggen met temperaturen die weer vrij snel een aantal graden gaan dalen, maar het wordt niet meer zo koud als dat tijdens de voorbije nacht het geval was. We noteren tegen de ochtend minima rond 5-6 graden landinwaarts en rond een graad of 7 aan zee. Er kan zich lokaal eventueel een enkele nevel- of mistbank vormen, maar die kans is niet zo heel erg groot dat dat gebeurt, terwijl ook aan de grond de minima licht positief zullen blijven.

Morgen schakelen we nog een versnelling hoger met dit aangenaam lenteweer met opnieuw erg veel zon en een verder afnemende wind die uit het noordoosten tot oosten blijft waaien. Die krijgt dan in de loop van de dag vooral aan de kust weer een iets meer noordelijke hoek onder invloed van een zeebries-effect terwijl die weer lichtjes in kracht aantrekt. De temperaturen zetten net als vandaag weer een erg fraaie waarde neer en lopen nog wat verder op. We kunnen morgen aan de kust gemakkelijk waarden noteren die oplopen naar 16 tot 17 graden. In het binnenland halen we dan een 18 tot 19 graden.

Zondag wordt het nog een stukje zachter. De maxima gaan er verder op vooruit en zondag zou het landinwaarts zelfs gemakkelijk een 23-24 graden kunnen worden. Aan zee noteren we dan ook twintigers met maxima daar rond een 21-22 graden. Net als op de vorige dagen blijft de wind echter wel noordoostelijk en krijgt zeker aan de kust in de loop van de dag weer meer een zeebries-component. Het blijft erg zonnig met amper of geen wolken.

Ook begin volgende week houdt het mooie lenteweer voorlopig aan. Er is wel een kleine kans op een enkele lokale regen- of onweersbui die links of rechts gaandeweg de week zou kunnen opduiken, vooral naar woensdag toe. In elk geval blijft het kwik de eerste dagen van de week erg hoog zitten met waarden die telkens gemakkelijk richting zomerse waarden van een 25 graden oplopen landinwaarts. Aan zee noteren we ook telkens twintigers, maar de zeebries zorgt er daar wel voor dat dit een paar graden minder warm is. Vanaf woensdag lijkt het mooie lenteweer barsten te vertonen, maar dat is nog ver weg, dus daar gaan we nu nog niet aan denken want dat kan nog veranderen 😉

Samenvattend: We starten de dag erg zonnig, maar fris. De zon duwt het kwik echter snel richting de 15 tot 18 graden. Op wat stapelwolken niet te na gesproken die landinwaarts kunnen opduiken, blijft het erg zonnig. Het blijft de komende dagen prachtig lenteweer met steeds verder oplopende maxima.

Geert, vrijdag 04 mei, 06.20 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen