Weerpraatje van donderdag 03 mei:

Een hogedrukgebied ligt boven onze omgeving en houdt storingen op een ruime afstand. Het zorgt voor een lange droge periode met rustige dagen en geleidelijk verder oplopende temperaturen.

Vanaf vandaag wordt ons weer opnieuw fors beter! Een hogedrukgebied krijgt vat op ons weer en houdt storingen voorlopig even op een afstand. De dag start weliswaar net als gisteren fris met minima die zijn weggezakt tussen 5 en 7 graden, maar die lopen snel op. De temperaturen zitten vanmiddag dan ook rond een 15-tal graden als maxima terwijl de wind zwak tot matig waait en geleidelijk naar een noordoostelijke hoek gaat draaien. Aanvankelijk is die zwak west tot noordwest. Verder doet de zon een erg goede zaak. Er ontstaan in de loop van de dag weliswaar hier en daar wat stapelwolken, maar die gaan nooit overheersen. Aan zee blijft het vrijwel zonnig, landinwaarts wordt het een spel van stapelwolken en zon.

Vanavond en vannacht koelt het wel erg snel af. We zitten in van oorsprong vrij koele lucht en daarin kunnen de minima tegen de ochtend wel behoorlijk laag gaan zitten. Aan zee daalt het kwik naar een 4 à 5 graden, maar landinwaarts kan dat richting een 2-3 zijn. Het is daarbij niet onmogelijk dat er links en rechts wat lichte vorst aan de grond kan voorkomen! Tere plantjes dus toch best even een nachtje binnen nemen of minstens tegen mogelijke nachtvorst aan de grond voorzien! Het volstaat bijvoorbeeld om over kleine zaailingen gewoon een stuk plastic te leggen ter bescherming of deze onder een omgekeerde bloempot te stoppen. Ook wat afgereden gras over deze nieuwe plantjes leggen voor de komende nacht, is al voldoende om ze tegen mogelijke vorst aan de grond te beschermen.

Morgen is het dan al van in de ochtend vrij zonnig tot zonnig met slechts enkele kleine stapelwolken die zich hier en daar vormen. Het blijft droog en de maxima zitten in de lift met een graad of 15 als hoogste waarden aan zee terwijl dat landinwaarts een 18 tot 19 graden zal worden met een landinwaarts zwakke, aan zee matige noordoostelijke wind. Prachtig lenteweer dus!

Tegen het weekeind schakelen we nog een versnelling hoger met dit aangenaam lenteweer met veel meer zon, droge dagen en een verder afnemende wind die uit het noordoosten tot oosten blijft waaien op zaterdag. Zondag krijgt die een meer zuidelijke component, ook aan de kust. De maxima gaan er verder op vooruit en vanaf zondag zou het landinwaarts zelfs gemakkelijk een 25 graden kunnen worden.

Ook begin volgende week houdt het mooie lenteweer voorlopig aan. Er is wel een kleine kans op een enkele lokale regen- of onweersbui die links of rechts gaandeweg de week zou kunnen opduiken, maar dat is nog niet zeker. In elk geval blijft het kwik de eerste dagen van de week erg hoog zitten met waarden die telkens gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden uitkomen.

Samenvattend: We starten de dag erg zonnig, maar fris. De zon duwt het kwik echter snel richting de 15 graden. Op wat stapelwolken niet te na gesproken die landinwaarts kunnen opduiken, blijft het erg zonnig. We staan dan ook aan de start van een reeks erg fraaie en zonnige lentedagen waarbij de temperaturen dagelijks enkele graden oplopen om tegen zondag zomers te eindigen!

Geert, donderdag 03 mei, 06.20 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen